|
Преди малко изгледах първата част, след което изчетох и темата тук, та ето го моето мнение по отделните части на филма: 1 - Религията. В случая не мисля, че религиозните ни убеждения биха ни попречили за един трезвен коментар - няма значение дали и в какво вярваме - фактите са си факти. Религията не е създадена като средство за управление, но постепенно се е превърнала в такова. С течение на годините Папството се превръща в най-влиятелната институция в света. Тук на изток нещата стоят по различен начин, понеже сме имали някакъв мозък сме възприели принципа на цезаропапизма. Но властта на царя си остава дар от Бог, той е негов наместник, тоест религията пак се използва за контролиране на хората. А на Запад стигат дори по-далеч, там религията стои над всичко и духовниците се месят в абсолютно всички аспекти на човешкия живот. Другомислещите биват избивани, неудобните неща биват променяни, науката бива унищожавана. Организират се кръстоносни походи, чиито единствени цели са придобиването на нови земи и богатства... Няма да споменавам индулгенциите и корупцията... Не знам как са нещата при мюсюлманите, но предполагам че има нещо подобно, примерно радикалният ислям. Та който отрича че религията се използва за контрол е глупак.
2 - Атентатите на 11.IX... Не разбирам толкова от физика и подобни неща. Фактите, които ми показаха изглеждат достоверни, но предполагам, че ще си помисля същото, ако някой тръгне да ми защитава обратната теза. Лично моето мнение е че всичко е организирано от американците - все още няма никакви доказателства, че е дело на Ал Кайда. След атентатите американците започнаха много бързо войната с Афганистан, а за една такава операция е нужна огромна подготовка. Освен това в историята не са малко подобните случаи - Пърл Харбър, ВМРО, Хитлер... P.S. Някой беше дал като довод, че са били терористи, а не американците, това че терористите би трябвало да носят бомби със себе си в самолетите. Как приятелю се вкарва незабелязано бомба в самолет?, да не говорим, че е трябвало да го направят в 4 самолета, без право на грешка?! А и доколкото разбрах, бомбите, за които говорят са били на стратегически, за бъдещото срутване на сградата, места. Та мислете преди да пишете.
3 - Не разбирам и от икономика, но всичко, което казаха изглежда напълно логично. На всички ни е ясно, че банкерите управляват света...просто филмът показа схемата, по която го правят. Че войната е сигурен източник на приходи - това също никой не може да го обори. Че войната с Ирак е заради пари, пак никой не може да го обори.
4 - За медиите... Дайте да погледнем националните ни телевизии. И БТВ и Нова са с чуждестранни собственици. Много често от тях научаваме любопитни новини от Ватикана, гледаме Папата..., научаваме много повече информация за Ватикана от колкото за Българската православна църква. Само че българският патриарх притежава същия ранг като Папата, Българската църква е не по-долу от Рим, всъщност за нас папата е еретик. И когато митрополит Николай го каза, във всички медии го оплюха, а това е самата истина. Тоест за нас папата е никой, но постоянно слушаме за него. Защо българските празници постепенно отстъпват на западните, защото са по-малко атрактивни за младите или заради медиите? Не са ли медиите тези, които ни втълпяват постоянно колко сме зле. А турските сериали къде ги дават? БНТ няма да я коментирам, опитват се да правят нещо, но са много зле все още...
5 - За филма като цяло: Че е пропаганда, пропаганда е. Обаче защо винаги окачествяваме пропагандата като нещо лошо? Филмът има за цел да ни накара да се замислим за нещата около нас, а не да вярваме сляпо на всичко, което ни се казва. Да, имам някой забележки към него, но като цяло ми хареса. Не казвам, че всичко в него е истина, не съм достатъчно компетентен за да го твърдя, но много неща са показани в истинската си същност.
|