Бавария написа:
Цитат:
Всеки може да „сгреши“ - я по невнимание, я по необходимост, я съвсем преднамерено, а дори и съвсем оправдаемо, от морална гледна точка.
Обществото това го знае от векове. Даже в древността престъпленията са се разглеждали според ситуацията.
Предумишлено, по невнимание, защита, поради афек.
Кило-кило и двеста.
Цитат:
Човек греши.
И всеки заслужава поне втори шанс.
Само три от изброените четири може да възникнат от грешка.
camel написа:
Бавария написа:
Против. Смъртта на един не се изплаща с друга смърт.
Най-тежкото наказание трябва да бъде доживотен тежък труд.
Ем да си помисли малко, ем да е полезен на обществото.
Никога не ми беше идвало на ум това, а всъщност като замисъл е жестоко.

"Доживотен тежък труд" - Бавария, ти си гений!

Ами това за мен е по-добро от изселване. Все пак Европа си изхвърли боклука в Америка и ето, че сега Те могат да унищожат света еди-си-колко пъти.
Спести ми сарказма си - най-малкото, посещавали сме едни и същи дисциплини, а теоретичната основа, която ползвам тук, е единствено в рамките на изучаваното + малко разсъждения.
Твърдиш че само три от четирите изброени от мен случая (без да претендирам за изчерпателност), могат да представляват „грешка“? Сега ще ти обясня къде точно бъркаш:
1. По невнимание - по подразбиране, това е грешка - различава се от адекватното, или приетото като адекватно, или приетото като дължимо, или наложеното като дължимо поведение.
2. По необходимост - различен е мотивът, но дефиницията си остава същата - различава се от адекватното, или приетото като адекватно, или приетото като дължимо, или наложеното като дължимо поведение.
3. Предумишлено - отново мотивът е специфичен (колегите от горните курсове, не ме изяждайте, моля), но това не променя възприятията на обществото - съответната негова съставна е реализирала воля, която противоречи на общият интерес - това е грешка на индивида, комуто бива предоставена възможността да се „поправи“ и да „влезе“ отново, като напълно функционална и функционираща единица в обществото. Понякога и самото общество греши в критериите си, но това се разбира след векове...
4. Виж последното изречение от горното.
„Доживотен тежък труд“. Отричаш възможността един инвалид да извърши тежко престъпление и да получи „адекватното“ (според теб) наказание? Какво правим нетрудоспособните престъпници?
Не ти ли харесва повече фразата „общественополезен труд“? (И да, пише се слято.) Как ти звучи следната перефраза на комунистическа максима: „От всеки, провинил се, според способностите - на всеки, провинил се - екзистенц-минимум“? На мен ми звучи малко крайно, но значително по-меко от твоето предложение...