Цитат:
Ми не е като и ти да влагаш особено много логическа мисъл в нещата. Когато говорим за защитата на животните, говорим за огромно разнообразие за регламентация. Само в България законите и подзаконовите нормативни актове, които съдържат подобни норми, са поне 10. Говорим за нормативни актове на Европейския съюз. Говорим за няколко конвенции, които са международни нормативни актове. Аз не се сещам за държава, където хората да са се вдигнали на протест "не щем закони за защита на животните, те не са съобразени с конституцията, не са съобразени със сегашното ниво на развитие на цивилизацията и нарушават нашите права."
Ако сега успееш да ми обясниш откога общественото мнение е конститутивно за необходимостта или не от нещо...
Цитат:
Поне ако ти можеш да дадеш валиден аргумент защо законите за защита на животните трябва да бъдат ликвидирани и с какво са неправилни, моля, направи го.
Цитат:
Но, нека да развием твоя сценарий. И много скоро ще имаме улици, осеяни с трупове на кучета. Което си е къде-къде по-зловещо от самите кучета. Хората постоянно ще си изхвърлят любимците вече с идеята (ми то някой друг ще го гръмне вместо мен), типовете с пушки ще целят по песовете... Това по някакъв начин да ти звучи като решение?
steamer написа:
Ми, идеално ми звучи, ако добавим към него и задължение да разкараш оставения от теб труп от публичната собственост а.к.а улици и зелени площи.
Упс, ти вече го направи.
Не знам защо трябва да давам аргумент за нещо, което е очевидно. С какво освен субективното мнение на група идиоти, би могла да се аргументира идеята за правата на животните?
Аргумент за премахването им (най-елементарен) би могъл да бъде, че
а) създават повече проблеми, отколкото решават
б) затрудняват използването на публична собственост (улици и паркове)
в) пречка са за пълно упражняване на правото на частна собственост
г) създават предпоставки за ситуации, при които имаме щета (нахапан човек), а няма отговорен (освен държавата - тоест да разпределим цената върху всички, без значение реалния им "принос" към тази ситуация; колко удобно)
д) налагат екстерналности върху хора, които не ги желаят, и НИКОЙ не носи отговорност за това
Цитат:
В момента не си спомням къде четох за изследването, но помня, че беше за 10-15г. в два града в Италия. В единия избивали кучетата, а в другия ги кастрирали. Резултатите бяха доста очеИЗвадни. Процентът на безпризорни кучета в града, където ги убивали, все се колебал надолу-нагоре, ту в началните си норми, ту много по-малко и т.н. В другия град след 5-тата година вече кастрирали кучетата и те постепенно почнали да намаляват.
За да е валидно това сравнение, трябва мерките да са еквивалентни. Ако в единия град са кастрирали 90% от кучетата, а в другия избитите са били примерно 20% (напълно възможно - сигурен съм, че природоидиотите са вдигнали достатъчно врява), естествено, че резултатът ще бъде такъв. Или пък ако кастрацията е била постоянна, а избиването - кампанийно. Да не говорим, че ако приемем за релевантна мярка средния брой кучета по улиците в определен период от време, в града, където са избивани, е напълно възможно въпреки вариациите той да е бил значително по-нисък.
Докато не видя количествени данни, за мен тази теза е несъстоятелна. Да не говорим, че по всяка вероятност е лансирана от природозащитници, а (както всеки икономист ще ви каже) едни и същи данни могат да се представят без проблем така, че да аргументират две противоположни позиции. Така че изводът без съпътстващите го изчисления абсолютно нищо не значи, ако не е априорен (а в случая той няма как да бъде).