|
Само да вметна, че не можах да прочета всички мнения от 6те страници. Иначе - защо бе, хора, винаги темата за вегетарианството се обръща на спора "колко е глупаво да не се яде месо" и "колко е глупаво да се яде месо"? Сякаш или едните са глупави или другите и само моите си хора са прави. Да сте се замисляли, че истината може да е някъде по средата между физическите и духовните предпоставки да се яде или не месо? И че всъщност всеки може да е прав. Ако аз например не ям месо, защото обичам животните и не искам да съм причина за тяхната смърт, напълно осъзнавайки от какво лишавам организма си и хранейки се съзнателно с това, което смятам, че е най-добро за мен, не съм ли права? От друга страна, ако ям месо, защото така обичам, също смятам, че е полезно, напълно осъзнавайки какво влияние оказва на организма ми и съм наясно как се отглеждат животните и как умират и нямам проблем с това, пак съм права, нали? Това, което ми направи впечатление - някои казват, че липсата на месо вреди на мозъка, в какъв аспект обаче, не ми е ясно, но все пак - Айнщайн е един от гениите на човечеството, неговите теории са изисквали доста мислене и съм убедена, че мозъкът му е работил много повече от моя и вашите предполагам, и е бил вегетарианец. Основния довод за вегетарианството, който се лансира напоследък е хуманността и любовта към животните. Ок, ако това е мирогледа на вегетарианците, какво лошо има в него и защо веднага някой трябва да се изкаже негативно и пренебрежително. Това е признак, че човек не гледа от различни гледни точки и не се опитва да осмисли какво и защо го правят другите. Аз мога да си имам своите схващания и да смятам, че съм права. Да отричам чуждите без да ги осмислям, е проява на глупост, защото човек винаги може да открие нещо, над което не е мислил до сега и да го осени мисъл, която да допълни или промени схващанията му. Съгласна съм с едно, че напоследък се е появила мода и като всяка мода си има своите последователи тип 'коне с капаци', но в крайна сметка това пак си е тяхно решение и да ги съдим, защото търсят внимание с отдаване на разни моди е безсмислено. Има вегетарианци и веганци, които са такива, заради самите себе си, защото така искат да живеят и имат свои виждания, също както и месоядните. И в това няма лошо - това показва, че хората мислят и разсъждават самостоятелно как да постъпват с живота си (говоря и за двата случая, когато си мислил и самостоятелно решил с какво искаш да се храниш). И да казваш на някого какво трябва да прави е смешно - не сме в детската градина, нито в някоя турска провинция от миналия век. Това важи и за двата вида, нахално е някой да ти обяснява, че не трябва да ядеш месо, защото вредиш на природата, при положение, че много други неща много по-сериозно й вредят. Също толкова нахално е някой друг да ти обяснява, че трябва да ядеш месо, понеже прародителите ти са го правили и е проява на глупост да прекъсваш обичая или да си променяш мирогледа.
@Kristo, за да се изкажеш така предполагам не познаваш вегетарианци. Когато опознаеш някой, тогава коментирай колко са 'постни'. Иначе кой човек какъв е не зависи от това с какво се храни, все едно да кажеш, че волейболист е по-як от баскетболист, щото така.
_________________ "Човек без правда е като трън в полето. Който и вятър да духне, все ще го отвее." В. Петлешков
|