Това е едно от малкото неща, по които с Борката имаме еднакви виждания... Животните са прекрасно нещо, много са ми мили и сладки (освен кърлежи, комари и хлебарки), трябва да се отнасяме с тях с уважение и без злоба. НО, когато даден вид стане вредител, независимо по каква причина, то решението за съжаление е само едно - елиминация. Без значение дали ще е директно, чрез приспиване или индиректно, чрез кастрация, това е единственият възможен ЕФЕКТИВЕН начин да се реши този проблем в сравнително кратък срок от време.
Гледал съм куче, смятам някой ден пак да си взема. Но също така живея в Младост, където освен
избиващи се един друг с лопати таксиметрови шофьори, има и много бездомни кучета, които вечер се движат на глутници от по 6-7, а понякога и повече. Скоро не се е случвало да нападнат човек, но тъй като съм си в БГ от няма и 3 седмици, може и да не съм добре информиран. Както и да е, тези кучета дори и да не нападат, пак вредят - разнасят болести, ходят по кофите и разкъсват боклука, шумят и т.н. Да не говорим, че в Бизнес парк София идват и много чужденци, та дори от само естетически съображения трябва да се справим с този проблем.
Не ме разбирайте погрешно - хората не са без вина, особено бабките, които хранят по 5-6 кучета, ,,обичат" ги, дават им имена и т.н., но категорично отказват да ги вземат да си ги гледат по домовете и ако случайно подгониш някой пес, защото нападнал собственото ти куче по време на разходка, започва да вика и да размахва бастуна от терасата на седмия етаж и да вика полиция, както му се случи на съседа от втория етаж. Виновни са и тези, които си пускат кучетата да е*ат на свобода или просто ги изхвърлят, защото ,,малкият сладък пухчо" вече не е нито малък, нито сладък.
В интерес на двете страни е да се вземат бързи и ефективни мерки - хората няма да имат проблем с бездомните кучета, а самите кучета няма да водят такъв мъчителен и тежък живот. В далечен план, би било добре да се въведат глоби за изоставяне на куче, както и евентуално образователни програми за това как да се предотврати повторната поява на бездомни животни. Като знам обаче българите какви сме лумпени, май само първата мярка е практична - солени глоби и бой през ръцете.
Колкото и да го мъдрим, въртим и сучем - обективната, сурова и понякога безмилостна истина е една.