leia_loves_cats написа:
Norwegian Wood написа:
Честно, зверски перверзно е на празника на труда да се почива...
Празникът 1 май е точно това - ден, в който празнуващите да почетат труда си. Хората кръв са проливали за правата си като работници - много е лесно да плюеш по това, за което са се борили, за да го имат хората (работещите) сега.
Ако възприемаш труда като нещо облагородяващо, възпитаващо и не знам какво още, най-нормалното е да почетеш празника на труда, като работиш. Mного. Трудът се почита с труд. Така погледнато, фокусът бива изместен от самия труд като въпросното Облагородяващо Нещо до "В небето - бетонни комини, // в бордеите - призрачен глад." В никакъв случай не съм искал да плюя по паметта на хората, но не искам понятието за "труд" да бъде непременно припокривано с представата за мизерстващия по заводите исторически онеправдан пролетариат.
Въобще всичките левичарски комуноидни организазии искат да си присвоят авторско право върху понятието за "труд", все едно, че всички, освен комунистите са някакви лешпери, дето бичат айляка по цял ден. Пък то обикновено обратното се оказва..
Да, ясно, че това няма как да взема да го обясня на някой, дето се трепе по шахти и заводи и си псува работата, живота и ниската заплата, но за мизерните си заплати и условия на труд въпросният човек може да протестира през който си избере от останалите 364 дни от годината.
А на протеста не си и мисля да отида също и заради тоя плакат, който недвусмислено сочи, че ще се протестира срещу "виновниците за световната финансова криза" - т.е. обикновен антикапиталистически и антиглобалистичен комунопротест.