alter ego написа:
Kristo написа:
Я кажи един-два града, чиято архитектура не е соц? Повечето ни градове са микс между соц-строителство и ново такова - молове, бизнесцентрове, плази и прочее. Кой би искал да гледа тва?
Първо, навсякъде по света има и такава панелна архитектура, включително в Мадрид и в Лондон, където съм бил повечко време и съм я видял.
Второ, всеки, дори вероятно ти, харесва Стария град в Пловдив, центровете на Русе, София, Варна... А също малките градчета като Копривщица, Трявна, Елена, Несебър, Созопол... Като добавиш разкопки, музеи и нещата си идват на мястото, но само за тези, които искат да го видят. Ако си настроен обезателно да се напиеш и сведеш туризма си само до това, няма смисъл и да си губиш времето в центъра на Мадрид, а направо може да отвориш бутилката или да си поръчаш компаньонката/компаньона...
Навсякъде имало планини? Например в Дания и Холандия няма! Да им имам и планините на Острова или в Ирландия!
Навсякъде имало море? Например в Швейцария, Австрия, Чехия, Словакия, Сърбия няма!
Няма смисъл да продължаваме, явно, всеки остава на мнението си, но приходите от туризма продължават да растат, расте и броят на туристите от година на година и това е най-доброто доказателство в полза именно на моята теза.

Съгласен с всичко освен за соц. строителството. В България наистина е покъртително грозно. В тези градове, които даде за пример грозните сгради поне са подредени, както трябва, а не са строени на поразия и при това при тях има някаква естетика, която тук липсва.
Иначе, Кристьо, говориш глупости. Има няколко причини поради, които богатите туристи не идват тук (поне за тези се сещам в момента)
- Рекламата и създаденото име сред тях. (Нещо, което играе голяма роля по цял свят и потърпевша е България. Защото примерно гърците създават "богата история" от всеки камък и го продават и рекламират.)
- Това, че нямаме големи пристанища. В България няма пристанища, които да приемат големи круизни кораби. А точно на тези кораби са една не малка част от хората с пари. Пристанищата в Бургас и Варна са прекалено малки за тях, а ние дори вълнолом нямаме ...
- Хората често търсят добро отношение, което отговаря на търсенето им. За това често заобикалят България. Тук обслужващият персонал е доста по-"слаб" от Гърция и Турция примерно. Там те гледат, като бог без значение колко пари си платил. Тук сме с високо самочуствие "А, ти ли ве ..."
Но спрямо всичко останало бием много световни дестинации. Е, разбира се тук не е "най", но не би трябвало и да се претендира с това. А точно тази природа има голямо значение и както каза alter в доста от държавите им няма ... нищо. Най-високата точка в Белгия мисля, че беше 300 метра. В Холандия същата работа. В Гърция пък колко места с хубав пясък се намират, да не ти казвам.
Иначе за думата "евтино" навярно си прав, но ... Канарските острови са по-евтини. Нека ги наречем и тях с една думичка "евтино". Храната им на нашите цени, а дрехи,предмети и т.н двойно по-евтини(без да преувеличавам). А останалото там знаеш ли какво е ? Нищо. В Тенерифе примерно има един "африкански пазар", две градинки, хубави плажове и приятна природа. Да не казвам колко повече има във Варна примерно.
А колко богатите предпочитат градовете, като Париж, Мадрид и т.н. малко не ми се вярва. Бих повярвал повече, че предпочитат екзотичните спокойни дестинации и пътувания с яхтите си. Тук почти не се намират "спокойни" и елитни дестинации. Големи яхти също не може да приемаме. Просто всичко е много комплексно, но да обясняваш как тук няма нищо, а на другите места едва ли не е много много по-добре не е реалистично. И, да ... не гледай нещата през призмата на Меден Рудник.