Идеята ми дойде, когато през последния месец наблюдавах сериозно набъбналата си сметка при почти нулево ниво на разговори. За това, че мобилните оператори ни лъжат и ни надписват сметките - ясно е. Ужасно много фирми, доставящи определени услуги, постъпват по идентичен начин с клиентите си. В подобни случаи човек може да сезира Комисията за защита на потребителите и да се надява оттам да изпадне нещо.
Темата ми засяга по-скоро онези изцяло легални похвати, чрез които операторите разчитат на невниманието и несъобразителността на абонатите си, за да може те да допускат грешки и после да ръсят пари в джобовете на корпорациите. Аз като клиент на Мтел и на Лууп мога да споделя опита си конкретно с тях като една малка червена удивителна за останалите.
На първо време, въпреки че всички казват, че когато човек слага подписа си под нещо, трябва да си направи труда старателно да изчете въпросното нещо - колко от нас всъщност го правят? Договорите на Мтел имат клауза, според която при изтичане на договора ви, същият се подновява автоматично за една година, така че дори да поискате да го прекратите, ще дължите неустойки. Разбира се, можете да преминете на нов тарифен план или да преподпишете стария - Мтел това не ги притеснява, но не можете да прекратите предварително.
Също така, човек трябва да е особено внимателен, когато при подписване на нов договор получава промоционална отстъпка за някаква услуга - например, аз ползвам безплатен Водафон Лайв за една година. Трябваха ми две месечни фактури, за да осъзная, че сметката ми набъбва от Водафон Лайв пакета, който Мтел са ми включили - а на края приспадат цената му като отстъпка. Дребната подробност в случая е, че след като изтече тази една година, пакетът си остава активен, защото се подновява автоматично всеки месец и трябва да се усетите навреме да го деактивирате. Тъй като Лууп това лято имат страхотни оферти и доста хора подписаха и преподписаха с тях, включително и от форума - опичайте си акъла

Това е от мен. Ако някой друг има опит с други оператори и други доставчици на услуги - интернет, кабелна, каквото се сетите, споделяйте, за да се учим взаимно от опита си.