Интересно ми е ти на какво основаваш мнението си?
В смисъл... аз имам практически наблюдения, въз основа на които говоря. (мога да извадя при нужда статистики, коментари на студенти, ала, бала, факти, доказателства, живяла съм в средата и т.н.).
Ти за какво говориш?
Може ли някакви доказателства да ми представиш, че в Америка няма безработни висшисти, които за разлика от нашите, имат да връщат стотици хиляди, но намирането на работа е мъчително, съответно става тежко?
Знаеш ли как се плаща университетски такси?
Родителите най-често, но може и да са студентите, взима се заем. Как се взима заем, мисля, че знаеш.
И така, докато те учат, не много могат да работят на пълен работен ден white colar, които наистина вадят много големи пари (но какъв процент от завършилите ще бъдат от този процент печелещи?).
Съответно, това са 2, 3, 4, 5 години, през които те имат само разход и никакъв приход.
Оттук нататък на студентите (вече звършили) не е задължително да им е лесно.
Имат много висок статут на живот, но също така и много високи разходи.
Веднага трябва да намерят добре платена работа, но какъв процент от училите наистина могат?
И тук можем да теоретизираме, че скъпите специалности са малко, но ако погледнеш колко струва Art Major или Business Major или медицинско образование (дадох три примера, но специалности има далеч повече), ела да ми говориш как не са супер зависими от отлична икономика, ниска инфлация, много работни места и пр.
Иначе казано, в ситуация на икономически проблеми, удря най-силно тези, които трябва да бъдат защитени, именно подрастващите, тепърва стъпващите си на краката.
Това не е добра стратегия по принцип.
Изобщо, висшето се превръща в чист бизнес, а не в развиване на АКАДЕМИЧНО образование. Което си има последствията.
Къде ме видя да казвам, че бягат заради качеството? Не видя ли, че писах, че бягат заради таксите? Знаеш ли какъв процент от американците учат извън Америка и как се е променил процентът последните 5 години?
Знаеш ли колко хора загубиха домовете си последните две години в Америка, покрай кризата? И знаеш ли ЗАЩО са загубили домовете си? Защото повечето живеят на кредит, на пари, които нямат де факто в момента, т.е. на едното обещание, че като ги имат и ще ги вложат в това.
Посочих страните с ниски такси, защото някой спомена за стандартът на живот. Стандартът на живот в Англия не е по-нисък от този в Америка, еле пък в Дания или Холандия, а в последните две такси фактически няма.
Иначе казано, стига се до интересно противоречие, някой защитаваше по-горе тезата, че могат да си позволят безплатно образование, защото имат икономиката. Америка обаче също я има, но не име безплатно образованието.
Защо? Знаеш ли отговорът?
И няма да откажа обяснение защо Дания и Холандия се справят далеч по-добре с кризата от Америка.
Знам, че нещата не са директно свързани, но принципът е същият.
И сега, като за детската градина, каква е връзката между хора загубили домовете си, висока инфлация, кризата и високите такси в университетите?
Ето каква е: процентът хора, които могат да си позволят висше образование без заем от някакъв вид, са минимален процент във всяко общество с високи такси в университетите.
Високите такси са обосновани на идеята, че когато завърши, ще има възможност да започне добре платена работа и да върне заетите пари. Отново, това поставя задължително изискване за работеща икономика.
Но, както казах, повечето хора са в дълг. Това включва бедни хора, т.нар. средна класа и хората под тази "класа". Процентът хора, които отиват в университети и колежи с надеждата, че това ще им помогне да си намерят добре платена работа, иначе казано, те рискуват, много повече, отколкото средният blue and white colar.
Ако висше могат да си позволят само богати хора, се стига до класово разделение, защото ще има добре образовани богати хора, които работят на хубавите позиции и слабообразовани хора, които печелят... никак и работят на кофти позиции. (Това, в един свят, в който висшето навсякъде е скъпо платено, както в Америка).
Проблемът е, че класовото разделение, както могат да разкажат французите, завършва със сълзи.
А и не мисля, че е необходимо да се посочва, че интелектуалните таланти и заложби не се появяват само сред хората с подходящите парични приходи.
По-скоро решение на проблемът би бил да влизат да учат висше само хора, които наистина искат, но това не знам как може да се направи, когато вече и котките имат висши образования (не се шегувам, има няколко котки с пхд дипломи

Потърсете Kat Z. Zoe PhD Physiotherapy май)
И както виждаме, хората поемат риск, за да подобрят стандарта си на живот, понякога този риск се взривява в лицата им. Губят домовете си буквално или се оказват пред непосилни вноски, с всичките последствия.
Не, частник не е мръсна дума (кой сега говори в абсолютни стойности), но също така "платено" не означава автоматично перфектно. Напротив, като всяко нещо си има плюсовете и минусите и те трябва да бъдат огледани и разбрани. Само някой да ми обясни как намесихме частник в темата за висшето образование? Единственият частник по отношение на ВУЗ е НБУ (Американският колеж също, ако има трето не се сещам в момента). Съотношението минимална работна заплата - годишна такса е: 250 лева към 1000 (горе долу). Някой иска ли да сравни минимална заплата в Америка и годишна такса? И какъв процент от българите могат да си позволят специалности с цени от този тип БЕЗ да взимат заеми?
Ако не друго, поне вече ми е ясно защо никой не е обърнал внимание на протеста.
Просто студентите наистина не разбират каква е разликата между скъпо платеното и евтиното образование.
Само че не е моя работа да ви образовам, информация има.
Мога да ви напускам малко линкове, имена на литература (главно икономика), който иска, да чете... който не иска, ами здраве да е. Но тях си ги има и сега, така че, който се е поинтересувал, ги е намерил.
Но поне опитайте да се поинтересувате от една тема преди да се изказвате експертно, защото се получава интересен момент да ми се набират хора ей така, на едното голо мнение, без факти.
Иначе, тази дискусия е малко безсмислена.
Ако хора, които имат възможността и достъпа до висше образование нямат досега критично мислене и желанието да проверяват информацията, която им сервират, много малко вероятно аз да ги накарам да го променят.
Просто ситуацията е нелепа, защитава се някакво неадекватно творение, което е написано неграмотно, неадекватно и няма нищо общо с журналистика, нито пък има нещо да каже.
Като нямате проблем с вдигането на таксите, ами ок.

Просто текстът, за която става дума има толкова общо с журналистика, колкото морските свинчета с Марианската падина. Аз се включих по тази причина, защото това е гавра със специалността ми и идеята на журналистиката. Това е.