Дата и час: 23 Яну 2026, 00:14

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 91 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Реализация с Японистика/Китаистика
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2010, 15:16 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 58 пъти.
Всъщност нито една от дисциплините в ЦИЕК не е филология, а съвкупност от науки, които ти дават една представа за дадената култура, която ако не се опиташ да я разбереш, няма и да овладееш/използваш езика както би трябвало.

Съжалявам, ако някой му се струват историята, литературата и езиковедческтие дисциплини сухарщина - толкова по зле за него.

Всъщност, crazy_max ти какво учиш?
И какво значи, "не усещам" университет? Какво се очаква да усещаш? Тълпите хора, лекцията с по 100+ души, където не могат да ти обърнат внимание, много свободно време, купони по дискотеки? Нещо не го разбирам това студенство аз, по-скоро ми звучи като някаква почивка :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2010, 17:31 
Pirate King
Аватар

Благодарил (а): 6 пъти.
Той човека е казал - в началото голям мерак, а послеее...
Но, иначе си прав. Друго е, когато, учителят се занимава индивидуално с теб и ти обръща повече внимание.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 16:41 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Това, което се опитвам да Ви обясня е фактът, че най-практичното и функционално знание и умение, което човек завършил филология (без значение каква) може да има е доброто владеене на езика. Суплементи като езикознание, теория на литературата, народни приказки, сибирски шаманизъм, синтаксис, морфология, старокитайски и др. би следвало да бъдат ограничени до минимум, защото са архаични елементи, преподавани от некомпетентни личности. Човек си намира работа според уменията си. (Разбира се има и други фактори.) Познанието на различни исторически събития на група гласни/съгласни не влиза в тази категория, защото то е просто едно съсухрено "знание" което се изпарява един ден след изпита.

Цитат:
"Всъщност, crazy_max ти какво учиш?"

Уча много неща, но не уча в университет.

Цитат:
И какво значи, "не усещам" университет? Какво се очаква да усещаш? Тълпите хора, лекцията с по 100+ души, където не могат да ти обърнат внимание, много свободно време, купони по дискотеки? Нещо не го разбирам това студенство аз, по-скоро ми звучи като някаква почивка :?

Не. Под университет не разбирам купони, много сводобно време и дискотеки. Те могат да бъдат явление в моя живот и без да съм в унивеситет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2010, 17:33 
Много строг модератор
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Ако някой влиза във филология за да научи езика, то той си е загубил 4 години от живота. Същите знания, ама абсолютно същите, се учат на езикови курсове.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2010, 14:47 
В началото бе словото

streetdog написа:
Ако някой влиза във филология за да научи езика, то той си е загубил 4 години от живота. Същите знания, ама абсолютно същите, се учат на езикови курсове.

Да, така е. Знанията по езика, които имат голяма част от студентите ( и аз ) биха могли да се получат и под формата на езиков курс за доста по-малко време, но ако кандидатстваш за стипендия студентите винаги ще са с предимство.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2010, 23:31 
В началото бе словото

Благодарил (а): 2 пъти.
Здравейте!
Забелязах, че някои неща се повтарят и затова искам да задам конкретен въпрос. Моля ви да се придържате максимално близо към отговора с минимално отклонения по пътя :)

Хипотетично, човек, учил и взел стипендия за да отиде в Япония или Китай (и за двете ще е добре да кажете) само филология ли учи там? Или учи някакъв занаят (не ми е ясно какъв, моля да ме светнете)?*

И друго важно нещо: каква реализация, или по-точно с какво може да има един чужденец спрямо местен?

Ако има някой, вече минал по този път, ще съм много доволен ако сподели впечатления и опит.

*- много болна тема е занаята. Не знам и не разбирам какво се работи с икономика. От по-модерните занаяти само това се сещам. Обяснения като за лаик са добре дошли :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2010, 11:34 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Стипендията за Китай мисля, че е само за език, поне доколкото съм чувал някои хора дори се опитваха да се преместят и да учат някви нормални неща, но не им разрешават. И мисля, че е по-коректно да се каже именно "език", а не "филология", защото (пак доколкото съм чувал) се учи наистина само език. Има разни избираеми работи, но специалността е език. Другия ти въпрос не го разбирам. :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2010, 13:49 
Spiritchaser
Аватар

Благодарил (а): 37 пъти.
Значи за стипендията за Китай може да кандидатства всеки от всеки ВУЗ и всяка специалност. На теория ти дават специалността, от която идваш, тоест, студенти по икономика ще учат икономика, студенти по история ще учат история. Друг е фактът, че по принцип кандидатите за тия стипендии са най-често китаисти от СУ, студенти от ВТУ по приложна лингвистика с английски и китайски, или хора, учили китайски в 18 СОУ, затова повечето хора учат език (но не, както каза muligan-cho, филология).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2010, 14:35 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 58 пъти.
Хаха, ако отида да уча арабистика в Китай, ще мога ли да си я продължа :)??

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2010, 03:25 
Spiritchaser
Аватар

Благодарил (а): 37 пъти.
На теория - да. :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2010, 18:17 
В началото бе словото
Аватар

За стипендии за Япония има различни програми,по които е възможно да се отиде.Едните са за бакалаври,другите -за магистри...Има и програми,свързани с изследователска дейност на някаква тема,по твой избор...
Дразня се,че продължавате да говорите за филологии,Японистиката и Китайстиката НЕ СА филологии...

Естествено,като отидеш там,учиш най-вече език(Япония),но не само...Не мгоа да ти кажа конкретно какво се учи,но има доста дейности за оплътняване на времето...
Доколото знам,ако си от специалност Японистика,и отидеш по програма за 1 година в Япония,след това повечето изпити от съответната година не ти се зачитат тук...Демек ако заминеш след 2-ри курс и прекараш една година там,връщайки се тук имаш възможност или да запишеш 3-ти курс,или да се опиташ да вземеш 2 години за една-3-ти и 4-ти курс :)

-Кой път да поема от тук?- попита Алиса.
-Зависи къде искаш да стигнеш- отговори Усмихващият се котарак.
-Няма значение - отвърна Алиса.
-Товага няма значение и кой път ще поемеш- усмихна се загадъчно Котаракът

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2010, 15:37 
В началото бе словото

Arlen написа:
Здравейте!
Забелязах, че някои неща се повтарят и затова искам да задам конкретен въпрос. Моля ви да се придържате максимално близо към отговора с минимално отклонения по пътя :)

Хипотетично, човек, учил и взел стипендия за да отиде в Япония или Китай (и за двете ще е добре да кажете) само филология ли учи там? Или учи някакъв занаят (не ми е ясно какъв, моля да ме светнете)?*

И друго важно нещо: каква реализация, или по-точно с какво може да има един чужденец спрямо местен?

Ако има някой, вече минал по този път, ще съм много доволен ако сподели впечатления и опит.

*- много болна тема е занаята. Не знам и не разбирам какво се работи с икономика. От по-модерните занаяти само това се сещам. Обяснения като за лаик са добре дошли :P

За специалност Японистика/Китаистика съм по-малко компетентен, но за кореистика мога да ти кажа как стоят нещата. Основната стипендия за Корея се отпуска някъде около край на първия семестър или най-късно преди края на втория, но това е рядко. Стипендията важи предимно за 1 курс, но може и хора от 2 курс да кандидастват. Предполагам и от трети ако от 1 и 2-ри няма достатъчно желаещи. По принцип стипендията няма много общо със катедрата по кореистика, но въпреки това ще ви искат препоръки от преподаватели. (Най-вече от проф. Федотов - много го тачат) И така стпендията е за 5 години, като първата зубкаш езиче после зубкаш друго. Някои хора казваха,че парите са мизерни, други че са що годе ок, но както се казва бъде готов за най-лошото - ще трябва да бачкаш и да зубкаш в Корей едновременно. Критериите за стипендията не са високи - по моите наблюдения единственият критерий е дали ти се кандидатства. И разбира се ако си кореистика си с предимство, но НЕ е задължително да си. Просто влизай в сайта на МОН да търсиш информацийка. Аз лично не съм използвал стипендията, но около 4-6 от моите хора заминаха и предполагам са ОК. Ако искаш да знеш повече информацийка ( въпреки че аз май всичко казах) ми пиши на zee@abv.bg. По-принцип тук рядко влизам, ама днес влязох защото на работат последния час нямаше кво да се прави и така. А иначе не се измъчвай много. Смисъл прави това, което сърцето ти иска щото после пак ти ще блъскаш здраво в посока, която не те кеши. Това е от мен за сега. Аре хора :rr:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 14:37 
От дъжд на вятър
Аватар

Това е един блогът на един японист, в момента живеещ в Япония. Предполагам на някои от вас ще им е интересно да почетат :)
https://plashivranov.wordpress.com/

Надявам се пост-а ми да не се сметне за реклама или спам, просто смятам, че полезната информация трябва да се споделя! А и знанията за културата са също толкова важни, колкото и знанията за езика сам по себе си :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 23:15 
В началото бе словото
Аватар

Здравейте. Моят въпрос е относно стипендиите за учене в съответната страна (главно за Япония).
Като се отиде да се учи съответно в Япония, отначало се учи езика до колкото разбрах. А после може ли да кандидатствате в някой университет със специалност по ваше желание?? Или стипендията си покрива определен университет и определена специалност??
И след коя година може да се кандидатства за стипендия за Япония?

Надявам се разбрахте въпроса ми... хД
На мен ми остават още 2 години и половина докато завърша училище, но вече съм се ориентирала към Японистиката.. ^_^

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2013, 12:26 
В началото бе словото

Здравейте! В момента спешно търсим хора с отличен китайски и английски на работно ниво за обслужване на клиенти на софтуерна компания - прекрасна възможност за млади хора без предишен опит на подобна позиция. Ако някой има интерес или би могъл да препоръча кандидати, ще се радвам да се свърже с мен.

Благодаря предварително.
Яна Йорданова - 0882272580; yana.yordanova@adecco.com.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 91 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. [КСК 2013] Японистика, Китаистика и Кореистика

[ Отиди на страница: 1 ... 19, 20, 21 ]

в Кандидатстудентска кампания 2013-2014

Beatle

309

10448

27 Юли 2013, 19:52

sulfric Преглежда последните мнения