tamerlan написа:
Изразената от теб позиция напълно противоречи по същество на предишното ти изказване в темата:
Цитат:
Колкото и да се грачи срещу религията, организирана, задължителна и т.н., тя е форма на ред, а редът е най-важното нещо.
Тази реплика е и чудесно олицетворение на критикувания от Фор начин на мислене и поведение.
Така е Тамерлан, ако не си знаел, вече знаеш, редът, не смисълът, или истината , а просто редът.
Отбелязвам го и по друг повод, Джеймс Магно каза някъде в началото на тази тема : "Стига сте плюли религиите, ако не бяха те щяхме да сме се изпоизяли".
Много вярна мисъл е това. Свидетелство, че може би наистина истината може да е по-лоша, отколкото на анс ни се иска, и все пак да е истина, да продължава да е...
Струва ми се в този ред на мисли, че християнството е една особена перверзия на позитивното, характерна за повечето консолидиращи и строяващи обществото системи. Тя носи спасение, авраамичните религии носят спасение за всички в единия си джоб и цялата истина в другия, тоест те дават на човека, винаги това, което той иска - човека иска истина и спасение.
Само че -забележете- освен свързани както при авраамичните религии, истината и спасението МОЖЕ да са разделени, тоест да няма спасение, да няма Бог, и това да е ИСТИНАТА.
И тук аргументът на повечето християни, в това число, на истински образовани и културни хора , като Калин Янакиев и Георги Каприев, е удивително смешен: те казват :"Ама вие сте черногледи, ама ви сте песимисти, ама това е една отчаяна визия за човека, това е виждане, разглабящо човека."
Един вид нихилистът гледа така, защото иска да гледа така, просто защото е зъл и злобен. Това не е вярно , защото всеки избира да гледа първо положително и с надежда за спасение. Следователно нихилистът не от злина и злоба, а от премисляне и изпитване на ВСИЧКО е станал нихилист, той никъде не е открил желаното от себе си спасение и добро.
Той е разбрал истината, че желано и истина се разминават, сам е разбил илюзиите си...
Напротив християнинът вярва, без да е изпитал, и сам си вярва на пожелателността си. Той никога не прави тази крачка на проверка, за да види, че Бог няма, че тва е просто неговата представа, че той се е заблуждавал...Затова и християнството мрази движението напред (прогреса), затова днес основното настояване на християнството е или за връщане назад (регресия) или за запазване (консервиране) на положението каквото е. Принципно християнството одобрява винаги статуквото, и като такова е чудно за всяка една система (обществена, политическа, културна) , която винаги иска само едно не промяна, а запазване както си е. Само че запазването както си е нищо друго освен смърт и залиняване, мумифициране..движението напред, играта на форми, смяната и "всичко тече" - тва е животът.
Затова и християнството е много забавно: има редица, хиляди, безброи забрани : Не изпитвай Бога Твоего, не прави онова, не право това, ИНАЧЕ ще те напусне вярата за позитивното, за хепиенда, затова не го прави,не се опитвай да го направиш. Това е грях. А е грях, понеже , ако го направиш, ще разбереш, че не е грях.
Принципът на християнството е прекрасен : "Не смей да се съмняваш". Това е произвело чудни средновековни владетели, които са били изроди, но заради синята си кръв, затова че са наместници, няма как да се усъмниш в тях, в това че те са добри....
И тук може да се попита : добре след като е явно, колко лошо е християнството тук, на земята, защо изобщо някои го търпи, и зщао някои, още търсят изход в тази религия, не обещаваща друго освен подчиненост?
Търпи се защото християнството разботи с най-изгодна стока, тази която не притежава, то ти казва: посвети ми целия си живот тук на земята, и аз ще ти дам всичко на небето, наистина всичко и даже това, което го няма на земята. Ако се замислите в перспектива е бая изкушаващо...А понеже човекът е основно глупав и алчен, как да устои на предложението? Мен лично обаче това ми прилича на сделка, която не бих направил : все едно някой да ви каже : Дай ми всичките си пари, аз ще ти дам два милиона в понеделник.