Tommy написа:
Отнов глупости, защото именно заради човешкото на хората е присъща вярата и религията - освен, че тя ги различава от другите видове, тя ги усъвършенства и допълва. Както и много други неща, които няма да разбереш, вероятно, ако друг тръгне да ти ги обяснява.
Томи, хайде да те помоля, мойто момче, да не правиш ценностно натоварени характеристики "глупости" или не. Забелязал съм , че на християни като теб и Боромир явно ви е любима за оборване на противниковата теза, но тъй като съм от краен софийски квартал, където всеки я употребява, явно е престанала да ми действа като аргумент...Това помежду другото.
А за културата, струва ми се забравяш, че освен да "различава от други видове", поставя несъществуващи разлики между самите хора, разлики, отричащи човешкото в човека. И да, Томи, знам колко яка е религията и вярата, но би ли го обяснил на робите, които според Аристотел НЕ са хора...
И знам че, религията е "усъвършенствала и допълнила" света с толкова културен въпрос ....индианците аджаба хора ли са не са ли... И че културата винаги решава проблема за "другия" и "чуждия" с простото му премахване.
И че ако си бял, красив, хетеросексуален и богат млад мъж ( какъвто съм аз

) сигурно за теб културата ще е прекрасна, но ако си черна, грозна, обратна и бедна стара жена сигурно просто ще ти се иска да няма култура, правеща толкова глупави разлики. Културата разделя всякак : расово, физически,имуществено, сексуално, социално, възрастово, полово и най-накрая религиозно. Като да не казваме пък религиозното на колко се цепи: на монотеистични и немонотеистични, в монотеистичните (специално хрисиянството) : ереси, схизми, и основни течения. Основните течения (протестанство, православие, католицизъм)...и в тях нови течения, по-малки, нови ереси, нови схизми ... и така приказка безкрай...
И смешното е, че всяка от тези характеристики се представя за основополгаща, а всъщност е условна и формална...
можело е да се родиш жена, а не мъж (защо жена да не става свещеник , Томи, по-малоценна ли е от теб?), винаги може да станеш богат или беден, религията зависи от културата , където си се родил и.т.н. и.т.н.
За природата всички са равни. За вяра, религия, култура - едни просто са по хора от други, а трети пък изобщо не са хора...
[quote="Smoking Mirror"]
Най-малкото без религия нямаше да ни има, щото нямаше да има общество quote]
и според теб светът би загубил от това?

П.С. Ако има жени, подтиснати от гадната култура , да ми пишат на ЛС