Много ми е трудно да коментирам! Но ще опитам!sedef написа:
Да си атеист не значи да не вярваш в нищо. Всеки вярва в нещо. Като се качиш в автобуса вярваш, че ще те отведе от точка А в точка Б, а не в точка В. Като твърдиш, че няма Бог, това също е вяра. Като смяташ, че си произлязъл от маймуните, това също е вяра.
Да. Да си атеист означава да не вярваш в богове? За вяра можем да говорим, когато разполагаме с малко или никакви доказателства за нещо. В случая мога да се съглася, че подкрепям убежденията си с известна доза вяра, тъй като съществуването на богове не е категорично опровергано. Това, че всеки вярва в нещо не означава нищо... Примерът с автобуса е неуместен. Тук не можем да говорим за вяра, защото имаме 100-процентова възможност да докажем, че когато тръгнеш от А, ще стигнеш до Б. Този с маймуните е леко по-подходящ, но е слаб, защото доказателства в тази област има много.
sedef написа:
Целта на Библията не е да описва космоса, мъглявините и т.н. Доста би било глупаво да търсиш в един съвременен роман например информация за глобалното затопляне. Или пък в книга за Втората световна война информация за добива на нефт. Библията е историческа книга, а не описание на наличния свят.
Не е такава целта, да... Искам само думичките за тези понятия в тази книга без капка пояснение за тях. Това би ме задоволило. Мисля, че подобни термини биха намерили място в контекста на "Библия"-та. Не зная как да я категоризирам. Може да е историческа книга, която обаче пряко засяга света и битието, което пък предполага известно описание на "наличния свят".
sedef написа:
А за Едемската градина и първородния грях – доста повърхностна интерпретация имаш. Изборът пред Адам и Ева не е бил така елементарен, както го представяш. Нищо подобно – техният избор е в това да слушат Бога и да Му се доверят (а те са Го познавали добре, общували са ежедневно с Него) или не.
Къде е уловката и защо изборът им да е труден? Няма какво да го прави труден. В пилешките си мозъци двамата нямат понятия, които биха породили мисли за грешка, уплаха, зло и т.н. За да е труден един избор в каквото и да било, то трябва да имаме евентуално негативно стечение на обстоятелствата, довеждащо до болка, мъка, тъга... Което предполага познаване на тези думи и чувства, които те нямат в главите си, защото в рая няма зло, което да ги породи. Следователно не могат да разсъждават за последиците от престъпването на божията заповед.
Интересно ми е какъв алегоричен смисъл има тук. Искам да ми изложиш своята интерпретация! Къде е алегорията в това, че жената е създадена от ребро, че цялата Земя е била залята от вода, че Исус множи риби и т.н.?