Дата и час: 19 Яну 2026, 23:10

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Класическа Музика
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 19:50 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Има ли любители на класика тук? Айде, признавайте си. Аз само това слушам. Любим композитор - Бетовен. Предпочитам камерна и инстументална музика. Пианото - най-съвършеният инстумент. Споделете и вие... ако ви трябвва инфо за класика питайте!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 20:55 
В началото бе словото
Аватар

трябва да съм в много специфично настроение за да си пусна такава музика, но ми харесват само определени неща, по динамични. номер едно за мен е "Танц със саби" на Хачатурян, след това Carmina Burana и на Вивалди Годишните времена...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 20:58 
В началото бе словото
Аватар

някой ако е слушал на infected mushroom - bust a move накрая частта с пианото е супер! макар че си е жив транс! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 21:10 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Да, тука съм.
Определено си падам по Шопен, също де що има Щрауси (без Рихард). И адаша му Вагнер не мога да понасям. Иначе кой друг харесвам...Чайковски - Първия коннцерт и Италианското капричио (ах, да, Италианското капричио). По принцип предпочитам операта пред симфоничната музика (аз това и уча) - Верди (Макбет, Дон Карлос, Аида, Риголето, Трубадур, Силата на съдбата, Травиата...още има, дето ги харесвам, сега ми бягат), Пучини (Тоска и Бътерфлай. Турандот в момента я разучавам, не ме грабна от раз, Бохеми не са ми много присърце, не мога да я почувствам), Росини, Бизе, Гуно, Моцарт (само "Сватбата на Фигаро"). Мда. Май стига толкова.
Като изпълнители харесвам Еторе Бастианини, Аполо Гранфорте, Шерил Милнс (само в ролята на Скарпия, като Родриго в Дон Карлос не струва), Франко Корели, Рената Тебалди, Джоан Съдърланд и Мария Калас. Не харесвам Анна Мофо и Чезаре Валети, също и Фишер-Дискау. От българите: Райна Кабаиванска, Гена Димитрова (мир на душата й), Светлана Донева, Надежда Кръстева, донякъде Камен Чанев, макар че и той, както и Коста Андреев напоследък много разпяват, Свилен Николов има голямо бъдеще. И на последно място, но не и по значение - единственият и неповторим баритон Стоян Иванов, от чийто талант Бог реши, че има по-голяма нужда, отколкото ние, хората и който ми липсва дяволски, дяволски много.
Толкоз стига ли? Радвам се, че има и друг, който слуша класика в тоя форум, може да тръгне лафа. Ако ти трябват записи, само свиркай.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 21:41 
Пишете, о, братя
Аватар

Търговецът на кристал написа:
Да, тука съм.
Определено си падам по Шопен, също де що има Щрауси (без Рихард). И адаша му Вагнер не мога да понасям. Иначе кой друг харесвам...Чайковски - Първия коннцерт и Италианското капричио (ах, да, Италианското капричио). По принцип предпочитам операта пред симфоничната музика (аз това и уча) - Верди (Макбет, Дон Карлос, Аида, Риголето, Трубадур, Силата на съдбата, Травиата...още има, дето ги харесвам, сега ми бягат), Пучини (Тоска и Бътерфлай. Турандот в момента я разучавам, не ме грабна от раз, Бохеми не са ми много присърце, не мога да я почувствам), Росини, Бизе, Гуно, Моцарт (само "Сватбата на Фигаро"). Мда. Май стига толкова.
Като изпълнители харесвам Еторе Бастианини, Аполо Гранфорте, Шерил Милнс (само в ролята на Скарпия, като Родриго в Дон Карлос не струва), Франко Корели, Рената Тебалди, Джоан Съдърланд и Мария Калас. Не харесвам Анна Мофо и Чезаре Валети, също и Фишер-Дискау. От българите: Райна Кабаиванска, Гена Димитрова (мир на душата й), Светлана Донева, Надежда Кръстева, донякъде Камен Чанев, макар че и той, както и Коста Андреев напоследък много разпяват, Свилен Николов има голямо бъдеще. И на последно място, но не и по значение - единственият и неповторим баритон Стоян Иванов, от чийто талант Бог реши, че има по-голяма нужда, отколкото ние, хората и който ми липсва дяволски, дяволски много.
Толкоз стига ли? Радвам се, че има и друг, който слуша класика в тоя форум, може да тръгне лафа. Ако ти трябват записи, само свиркай.

И аз се радвам да намеря съмишленици, макар че както гледам сме на коренно противоположни позиции; не съм особено голям фен на операта, но определено предпочитам Р. Щраус и Вагнер, и честно казано доста ми харесва гласа на Фишер-Дискау, но както се вика no offence :wink: :lol: .

Шопен ми е на второ място по любимост наедно със Шуберт. Тези хора са просто гениални! Нямам големи претенции към изпълнители от няколкото изпълнения на пиано концертите на Бетовен несъмнено най-добрите (според мен) са на Клаудио Арау и Роял Концертгебау с диригент Хаитинк. Също ми допадат Йено Йандо (или как там му се транскрибира името) и Вилхелм Кемпф. За записите същото важи и за теб. В data.bg има темичка за линкове и обмен на класика ето ти линкче: http://forums.data.bg/viewtopic.php?t=2 ... 7%E8%EA%E0

Имаш ли си любима епоха? Както гледам клони към Романтизъм. На мен определено ми е Романтизмът, особено ранния (или късния класицизъм, въобще 1800-1830). Рахманинов, Брамс, Шуман, Дворжак късните Френски романтици, Лист, а и Бах и Моцарт са ми също любимци. Напоследък преоткривам по-малко известни композитори: Шарвенка, Медтнер, Донанйи, Бервалд и т.н.

И още едно въпросче; можеш ли да ми препоръчаш някакви композитори на камерна музика (особ. с пиано) или композитори от (грубо) периода 1800-1830 (напр. Хумел).

Определено се надявам да тръгне лафа, защото мен това ми е смисъла на живота горе-долу!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 21:44 
Пишете, о, братя
Аватар

chocolatt написа:
някой ако е слушал на infected mushroom - bust a move накрая частта с пианото е супер! макар че си е жив транс! :D

Знам за infected mushroom, но не съм слушал това специфично. Има между-другото класическа електронна музика. Минимализмът (течение в класиката от втората половина на 20 век) много напомня на транса.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 22:23 
Легендарен флуудър
Аватар

Харесвам всичко изсвирено на орган.Много ме надъхва това звучене.
А иначе любими са ми Унгарските и Славянските танци.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 22:44 
Пишете, о, братя
Аватар

Паган написа:
Харесвам всичко изсвирено на орган.

Препоръчвам Франк, Брукнер и Бах :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 23:07 
Пишеща машина
Аватар

Аз пък се кефя на Ванеса Мей:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 23:39 
Легендарен флуудър
Аватар

Temporary - задължително ще ги пробвам.
Освен Бах де, негови творби имам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2005, 23:47 
най-голем
Аватар

Обожавам Вагнер!

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2005, 14:57 
Средновековно невъзможен
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Бах и Чайковски рулз :P

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2005, 15:42 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Vintersorg написа:
Обожавам Вагнер!

И какво си слушал от Вагнер, само така да те позапитам лекичко? Щото много хора разправят, че обожават Вагнер, пък са слушали само Валкюриите...

Аз като казвам, че не го понасям, не отричам, че има хубави неща, даже цял диск са му събрали :lol: Оооообаче...да не съм чула дума добра за някоя ЦЯЛА негова опера. Това, че е вдъхновил Хитлер, нищо не значи. ВЕрвайте ми.

Темпърари,
Мисля ти по въпроса, засега не се сещам, събота и неделя съм си у дома, ще си видя записите и ще ти кажа някое име.
Между другото, благодаря ти за линка, тая тема не я знаех, а какви работи има вътре....Майчицеее...не е истина.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2005, 21:20 
най-голем
Аватар

Търговецът на кристал написа:
Vintersorg написа:
Обожавам Вагнер!

И какво си слушал от Вагнер, само така да те позапитам лекичко? Щото много хора разправят, че обожават Вагнер, пък са слушали само Валкюриите...

Аз като казвам, че не го понасям, не отричам, че има хубави неща, даже цял диск са му събрали :lol: Оооообаче...да не съм чула дума добра за някоя ЦЯЛА негова опера. Това, че е вдъхновил Хитлер, нищо не значи. ВЕрвайте ми.

Темпърари,
Мисля ти по въпроса, засега не се сещам, събота и неделя съм си у дома, ще си видя записите и ще ти кажа някое име.
Между другото, благодаря ти за линка, тая тема не я знаех, а какви работи има вътре....Майчицеее...не е истина.

Не ми казвай, че "Летящият холандец" не означава нищо... :wink:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2005, 23:16 
Пишете, о, братя
Аватар

Vintersorg написа:
Не ми казвай, че "Летящият холандец" не означава нищо... :wink:

Точно него и аз имам пред вид :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Класическа музика

[ Отиди на страница: 1, 2, 3, 4 ]

в Музика и Концерти

inaccessibility

47

1693

06 Авг 2006, 14:17

inaccessibility Преглежда последните мнения