|
Говоря за дълбокото чувство на страст, което няма общо с инстинкта за размножаване. Страст = Притежаване + Употребяване = (Отнемане + Ненаситност) + (Изнудване + Изтощаване) С други думи страстта е да притежаваш чрез грабителство без мярка и да употребяваш чрез изнудване до шушка. Това чувство е двигател на много процеси, тоест- не говоря за някакви абстракции, а именно се опитвам да обясня защо "човешкото око е ненаситно". Това е така, защото дълбокото чувство на страст има такъв характер, че засилва своето въздействие постоянно. Това е негативно чувство, всички негативни чувства са такива- "засилващи се". Позитивните чувства са стабилни и не търпят ескалация- определено търпят развитие, но то се характеризира по-скоро с повишаване на устойчивостта, стабилността, бистротата, плътността на чувството... Представете си един душевен трепет- това е вълна. Вълната на позитивизъм е високочестотна- душичката на човека вибрира високочестотно и в резултат той се чувства лек и освободен, жизнен и ободрен. Страстта е негативизъм- значи говорим за нискочестотни вълни, които карат човека да се чувства много тежък, хем изморен, но с някаква нагнетена мощ, която се нагнетява все повече и повече, за да изригне в даден момент. Негативните чувства са съставни части на омразата, а нейната функция е една- тя е оръжие за унищожение. Страстта е част от омразата, но сама по себе си не е половин омраза, а си е просто страст. Другата основна съставна част на омразата е чувството за свобода. Свобода= Независимост + Контрол = (Съмнение + Пристрастие) + (Съблазняване + Разпореждане) Или свободата е независимостта от убежденията на средата (съмнение) и от обективните качества на средата (пристрастие), както и контрол над другите чрез убеждаването им да вършат неща и чрез директното им заповядване. Или иначе казано- независимостта може да бъде от чуждите внушения, но и от самата обективност (от истината), а контролът може да е индиректен, директен или пълен. Очевидно личният субективизъм, а именно- лъжата, дава свобода. Ако не дай си боже искаш да притежаваш някого, да го употребяваш, да си независим от него и да го контролираш, то очевидно го мразиш, защото така му отнемаш цялата волност на личния му избор, което ще рече- ти го унищожаваш като личност и го превръщаш в свой роб. НО! Моята най-висока ценност е свободата, нали така.... някъде говорих, че по принцип свободата е най-високата ценност. Трябва да уточня, че ако човек използва душевната си омраза и я насочи към собствената си личност, то той я унищожава и я подчинява- тоест- освобождава се от нея и тя започва да му служи, а не той на нея. Точно така аз станах свободен и в това е изразява борбата за свобода. Убиите АЗ-а си с камъни и си направете нов, който да ви върши работа безукорно. Сега, това е философията, но разбира се, не казвам, че всички се нуждаят от такова грубо "прераждане". Някои си имат хубави личности и са си добре с тях. НО! нека разгледам с две думи света на позитивизма по моята схема. Значи освен омразата има и обич, а тя от какво се състои? Обич = Принадлежност + Нежност Принадлежност = Дълг + Святост = (Чест + Морал) + (Достойнство + Доблест) Нежност = Единност + Съпреживяване = (Доверие + Разбиране) + (Съпричастност + Състрадание) Чисто духовната обич е най-силното и вдъхновяващо позитивно чувство. Но това всичкото, за което говорих, е обективно. Всичките приказки за любов и т.н. се отнасят ПРЕДМНО (не изцяло) за субективни неща. Субективните неща са от типа на привързаността, слабостта към някого, влечението или пък самовнушението, култът или пък почитта, както и гневът и мечтателността - все неща, които са само в съзнанието и в интуицията, но ги няма като материална проявеност. Колкото и да ти се гневя, самият гняв не съответства на негативно отношение, но може да бъде причина за такова. С други думи- мога да обичам някого и да му се разгневя, но не мога да го обичам и изведнъж да го намразя, защото субективният негативизъм не отрича обективният позитивизъм, докато обективният негативизъм отрича обективния позитивизъм. Това показва, че преминаването на душевността от състоянието "обичам те" в състоянието "мразя те" се извършва като процес, а не като моментен акт. Поне в душата- иначе чрез някакво ритуално поведение със силно изразена символика е възможно да се заяви омраза докато още я има обичта, но това не съответства на душевната ситуация. Защото ритуалните действия се извършват в много по-малък период от време, отколкото е времето необходимо за извършването на процесите, които самите ритуали символизират. Както например брачният съюз- самата сватба е от ден до седмица, но това, което символизира не може изобщо да се побере в рамките на деня. Същото е и когато любимият чивек ти изневери и като му крещиш, че го мразиш- това е ритуал, всички го правят и е израз на гняв, който един вид символизира омразата, но не е омраза. Иначе не дай си боже някой да те мрази, ще ти се наложи да се страхуваш за живота и за свободата си. Моята рецепта е следната- аз мразя личността си повече от всеки друг и когато някой заплаши да ме убие, аз ще му кажа, че няма власт над мен, също както Христос- ами правилно е казал човекът, какво сега. Сега, борбата за свобода, както е и името ми- това е нещо кърваво и брутално, само че всичкото страдание, което причинявам, го причинявам върху себе си и върху предмети, разбира се (ако изобщо можем да наречем тяхното нараняване "страдание"), но не и върху хора, защото освен омраза, човек трябва да изпитва и обич- в случая аз обичам хората и живота. Но не вярвам на хората, които казват "аз не обичам" или "аз не мразя". Всъщност да не мразиш е съвсем възможно и лесно постижимо, но да не обичаш никого и нищо няма как да стане. Човек да не мрази означава да е като мен, но да е приятел с АЗ-а си, а не да се опитва да му бъде шеф, и другото нещо е да не се радва на експлоатацията на разни вещи- тоест- да не му пука ни най-малко за това каква кола кара, например, и дали изобщо ще кара кола. На мен ми пука- определено не съм материалист, защото не се пристрастявам към нищо, но имам отношение към материалното- винаги се стремя то да е временно и за момента, да се обръщам към скоростната реакция към промените на материалната обстановка, с цел да се спасявам от проблемите, които същата тази м. обстановка създава непрекъснато. Аз не мога да търпя стреса под който живеят материалистите, защото тяхното рискуване с нещо, което слагат на сърцето си, че и на всичкото отгоре нещото обективно погледнато е малостойностно (пари)... не е за мен. Просто в страстта съм за момента наслада и бързата смяна на обстановката, докато в обичта винаги адресирам чувствата и действията си към вечността. Чувството на свобода пък ми е задължително- ако не се чувствам свободен, то няма да го понеса- свобода или смърт!
_________________ Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
|