|
Но е адски трудно да му обясниш, че парите всъщност не са всичко, не са толкова важни и са по-скоро средство, отколкото цел, когато вижда, че семейството му има много неща, които другите нямат и може да си позволи още толкова. Нали си виждал малки деца как си събират парички от сурвакане, от ресто... такива работи. Те обичат да си ги трупат, да ги броят и се кефят безкрайно, защото "прогресът" им в събирането им е измерим в цифри (ако и да не са много наясно какво могат да си купят със съдържанието на прасенцето-касичка). В идеалния случай, постепенно израстват това увлечение, купуват си нещо и мирясват,а парите не се превръщат в критерий, според който съди останалите по-късно. Но когато у тях има 50+ инча плазма, ходят на почивки в чужбина и му се купува всичко, което е поискало (плюс онова, което родителите му са харесали за себе си и него - щото то ако ще ги трупаш тия пари, без да ги харчиш, за какво са ти всъщност), как да му обясниш, че обикновеният телевизор у съседското дете и факта, че лятото ходят на бунгала, не правят въпросното съседско дете по-малко важно или по-лошо в очите на останалите (дори ако рита най-обикновена топка от ония, дето като бях в гимназията, струваха по 6-7 лв, вместо такава за 140). За огромна част от децата, израснали заобиколени от пари, да имаш малко от тях значи да си неудачник. Пътят от "неудачник" до "боклук" е кратък. Това, което казвам, е че възпитаването на дете с много пари, е по-трудно и не съм съгласна, че "колкото повече (пари), толкова по-добре". А онова, което ти наричаш стереотип, си е съвсем, съвсем реална история (уви) от съвсем, съвсем близкото ми обкръжение.
Иско, по твоите критерии България вече нямаше да съществува. Или деца щяха да имат само АйТи-тата и висшите мениджъри (т.е. да, България нямаше да съществува). Трудно ми е да сметна точно с оглед на инфлацията, ама да речем, че родителите ми са ме гледали със сума, която днес се равнява на около 800 лв. Общо - заплатите на двамата и пенсията на баба. А майка ми и известно време беше безработна, след като закриха стоматологичните кабинети по училищата. Та с тия 800 лв. живеехме 4-членно семейство. И, ей Богу, не знам какви еквилибристики правеха нашите, обаче не съм усетила и най-големите кризи, макар да знаех, че им е трудно (пък и никога не съм била от "искащите" деца). И не ми е липсвала нито грижа, нито любов, нито топлина.
_________________ "Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..." В края на ноември
|