Компромисите са средищен вариант на относително равно неудовлетворение. Имаше даже някаква Х-образна схема за това в учебниците по психология доколкото помня...

Те са съчетание на неща, от които се лишават и 2-мата партньори.
Всеки дисбаланс води рано или късно до крах. Въпрос на познаване на половинката и коректност към нея/него е да прецениш кога различията в ценностите, вижданията, приоритетите надхвърлят допустимото и да действаш. Това не го прави по-малко болезнено, особено ако сте заедно отдавна. Но приемеш ли веднъж, че някои неща са ок дори краткотрайни/недоживотни/недовършени, това те прави много по-уравновесен, алтруистичен и в крайна сметка... по-щастлив.
Kristo написа:
Ам нали аз го казах - за да са заедно 5г. има нещо, което ги събира. Ама то тва може да ги задържи и 1м. И да е еднакво силно за различните два периода. Да е еднакво като усещане и смисъл. Следователно срока не зависи от усещанията и тва дето "ги е мотивирало".
Инак мисълта ми е кво става след връзката, като си дадеш оценка на времето в което си бил в нея.
а/ 20 дни - казваш си ок, поне рано разбрах, че няма да стане нищо, ще страдам ден-два, ще ми мине
б/ 200 дни - казваш си, да, болеше че се разделихме, имахме планове, мечти, ама карай... ще си направя нови с друг
в/ 1500 дни - боже, как съм могъл да изгубя 5г лъжейки се, че тва Е. Като през тва време (при 99% от хората) са минавали мисли "абе приятеля му е по-як и по-подходящ" или "ми този непознат от бара е по-яка от гаджето ми".... и се чудиш колко възможности си пропилял... вкл. и шанса за голямата любов...
Е, не мога да се съглася с първото. Срокът е тясно свързан с момента на осъзнаване, че "Не е това"=> на демотивация. А той пък е процес. Срокът да си дадеш сметка, че даденият човек не е за теб (или ти за него/нея) е този, който предизвиква съжаленията и усещането за пропиляно време.
От думите ти излиза, че 99% от обвързаните хора тичат към някаква връзка, бидейки вече наясно, че искат да я прекратят. Ако наистина това е мнението ти, много жалко. Според мен има достатъчно хора, които оценяват важността на бившите си връзки, защото докато поддържаш една връзка ти даваш и приемаш; и учиш неща за себе си и за общуването с околните. Това даже не винаги се избистря, но винаги има доза положителен опит, който човек усвоява, чрез който градира. Иначе би допуснал дадена грешка с другиго.
За да съм напълно ясна - според мен това, за което ти говориш наистина го има. Просто то е преходна емоция, не цялостно отношение към една вече бивша връзка .