Започвам да се замислям дали не съм се изразил не опитимално някъде... защото не мога да постигна усещането, че мисълта ми е разбрана... ще направя малки уточнения към мнението си, дано помогнат:
1) времеви-пространствени ограничения - не съвпадат с любовта.... сметки за евентуалности... отново не съвпадат с любовта... изобщо... защо разсъждавате как бихте постъпили ако еди какво си, при положение, че в сферата на чувствата именно чувствата ще ви водят и вие няма да имате власт над тях... неща от типа на "ако се случи еди какво си ще почувствам еди какво си" са... прекалено хлабав и... необоснован модел на бъдещата реакция, защото се базира на мислене, а коментира чувстването в момент, в който коментираните чувства не съществуват. Това ме навежда на едни мисли за един вид позитивен негативизъм (негативизъм с облик на позитивизъм), а именно чувствата за самосъхранение и егоизъм- или с други думи- позитивното преживяване на негативни усещания като независимост в единяването с партньора (очевидно това е фалшиво единяване= лъжа) и контрол при съпреживяването (съчувстваме на партньора и после се възползваме от слабостта му, която е споделил с нас). Схемите вече съм коментирал, но никой не е разсъждавал върху тях, затова ще продължа коментара си с обратното явление - негативното преживяване на позитивни емоции- то е добро вече

Говорим за дълг при притежаването и святост при употребяването, съответно с нормални имена това са чувствата на отговорност и на гордост. С негативен облик са позитивните чувства на дълг и святост- както се досещате много е лесно да промениш обекта на притежание/използване, но не можеш да сменяш лесно обекта към който имаш дълг и общението с него е свято нещо- така на пръв поглед се вижда едно притежаване/употребяване, НО на практика то е заковано с железни принципи и няма как да се стигне до злоупотреба, докато във варианта с позитивния на вид негативизъм- там злоупотребата е най-естествения завършек...
А сега искам да се върна на едно конкретно нещо което споменах- "самосъхранение" (името съм избрал без претенции за семантическа изчерпателност- така ми дойде) - това е независимост при единяването- а именно самосъхранение = съмнение + предпазливост + (о)познаване + съчувствие .... което е лъжа и е противоречие на чистата любов и е братче на егоизма, който е контрол при съпреживяването, а именно- егоизъм = разбиране + подкрепа + съблазняване + изнудване ... обяснявам ви пътя на съмнението в партньора до къде води- утре вие ще го подлагате на емоционален шантаж, в стремежа си да се предпазите - така е, хората са лоши и ако си казват "о, аз съм добър, никога не бих злоупотребил", то накрая даже не помнят какво значи да си добър...
Аз като идеалист трябваше да дръпна една реч в защита на идеалистичната любов от приказките и защото така се гордея, че знам значението й, трябва да разтръбя на целия свят, че знам. Иначе много ясно, че не ми пука за вас и какво ще правите (тук иронизирах, да уточня за по-умните... много ясно че ги казвам тея неща, за да привлека който може да ме разбере, към светлата страна на чувстването на любовта, по-яко е

)