|
Значи ситуацията е такава. Срещнах я след осемдесет години в един асансьор. Влюбихме се от осмия етаж. Докато стигнем до единайсти вече знаехме, че ще остареем заедно, макар да нямаше накъде повече. Пък и етажите свършиха, машината почна да ни спуска надолу. Като се върнахме на партера, разбрахме, че сме се изгубили. И двамата така ни гонеше склерозата, че не бяхме в състояние да издържим на психическото натоварване на влюбването. Това беше едно такова магическо влюбване - имахме чувството, че сме се познавали цял живот, а ние току що се бяхме срещнали. Както и да е - от заплес си загубихме мислите тотално. За наше щастие се зададе един младеж, още имаше по някой черен косъм на главата му, та и двамата, като го видяхме, разбрахме: "Ей, на! Тва е. Тоя младок ще ни упъти." И като го поразпитахме кой що, той ни заприказва, че бил наш внук, а ние сме му били баба и дядо. И кат са замилислих, що пък да не казва истината. Качихме се у апартамента му, показа ни той снимки от сватбата ни, за да ни убеди. И що да видим с нея, на снимките не сме ние, ами някакви младежи. И викам на момчето: "Абе, джанъм да не си сляп? Това са млади хора, виж ни нас, на гущери сме се сбръчкали вече като сушени сливи. Не приличаме на тия изобщо." Па той ни обясни, че това било много отдавна и че тогава и ние сме били млади и красиви. Със съмнеж продължих да слушам врелите му некипели. Той извади един грамофон, па ни пусна една плоча и вика: "Вашата песен!" и като го рече, па из стаята зазвуча някаква архивна музика, дето ако я пуснеш на гробището, умрелите още веднъж ще умрат, ама тоя път от скука. И му рекох: "Абе момък, ти как ма виждаш да слушам аз такова нещо, да не съм на сто години?" А той ми рече, че съм бил на сто и една, а жена ми на сто и две. Аз му отвърнах: "Бе никаква жена нямам, бе човеко наивен! Стига си ме занимавал с глупости" и тръгнах да си ходя. Ходих си що си ходих, та той ме пресрещна и ми рече с усмивка: "Това е холът, изходът е ей там.", а аз отвърнах: "Знам, бе! Нали това е моят дом..."
|