|
"Знам, че като се изправиш пред една картина, ще скръстиш ръце зад гърба си, ще присвиеш очи, както всеки път, когато си изненадан, а после ще се усмихнеш. И ако тя е до теб, както бих искал, ще я прегърнеш през рамо и двамата ще се вгледате в чудото, което имахме привилегията да споделим. [...] Кажи й, Джонатан, че бях твой приятел, че ти беше мой брат [...] и нищо и никога не можа да ни раздели, дори и вашето толкова внезапно заминаване. Оттогава не е минал и ден, без да си помисля за вас двамата с надеждата, че сте щастливи. Още няколко реда и ще сгънеш това писмо, ще го пъхнеш мълчаливо в джоба на сакото си, сетне ще скръстиш ръце зад гърба си и ще се усмихнеш като мен сега, когато ти пиша тези последни думи. И аз също се усмихвам, Джонатан - никога не съм преставал да се усмихвам. Бъдете щастливи, вие двамата! Приятелят ти Питър"
Това е въпросният цитат на Марк Леви - от "Следващия път". Четеш го - уж нищо и никакъв текст, обаче... аз съм Питър. Това, казано с 3 думи. Разказва всичко за отношението ми към човек, за когото мога да говоря до утре и пак има опасност да не разберете колко Идеален беше: ама идеален в смисъла на хуманистичния, на ренесансовия идеал за личност. Личност. А цитатът е просто дума.по.дума.
След това четох "Седем дни за цяла вечност", но нещо не ме грабна. Сега и началото на "Първия ден" ми е малко изкуствено и невпечатляващо, но да видим. Само заради тоя цитат съм готова да му давам безброй шансове.
И се съгласявам с Мила. "Имаго" я взех днес и не съм я почнала, но и "Виенският апартамент" вероятно би ти допаднал. Тази мадама пише много изящно.
_________________ "Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..." В края на ноември
|