|
Малко стихове от Омар Хаям
7 Не трябва, не мисли за утрешния час: приятелю, живей под слънчевата власт. Когато ний умрем, веднага ще догоним избягалите векове пред нас.
12 Ще си заминем с поглед плах – но за света какво е? И няма път, и няма смях – но за света какво е? Ний си отидохме – а той е бил и винаги ще бъде. От нас дори не виждам прах – но за света какво е?
13 Върти безкрайно колелото развеселеният грънчар. В грънчарницата, край вратата, застанал сам по навик стар, с изкусни пръсти той извайва глиноразцъфналите чаши от глезена на някой беден, от черепа на някой цар.
36 Без страх – на времето сред шумния порой, ще засияе някой ден над мъките покой. Мигът, на всички даден, изживей до дъно, за миналото не плачи, от бъдещето се не бой.
43 Ти истината търсиш? Тогава остави жена, деца и близки, приятели, уви! Разкъсай всичко,дето ще ти тежи из път, без тежките окови по-леко се върви.
55 Кой казва, че бил Бог неумолим! Той е добър, а ние май грешим. Ти в кръчмата умри сега от вино - ще те приеме той невъзмутим.
59 О, мъка, мъка във сърцето, останало за миг без страст, без пламенна любовна болка, без щастие, без весел час! ден без любов е като облак, резсеян в кръглото небе, безплоден, замъглен и мрачен, неспуснал капка дъжд над нас.
60 За мен – цветята на смеха или със вино пълна кана! Не искам друга вяра аз, ни песен на камбана. Веднъж съдбата спрях с въпрос: “Кажи ми свойта мисъл!” А тя отвърна в миг: “Душа, със радост увенчана.
82 Мой винен съд, аз знам – и теб е гряла нощем любовта. И теб, както и мен, е мамел на къдри вечерни цвета. А тази дръжка, като гривна, до гърлото стаила дъх, е твоята ръка, обвита на милата върху гръдта.
108 И докога ще бъдем на дните сред пелина? Кой господ ни отрежда миг – или година?f Момче, тогава бързо наливай мойта чаша, додето не си станал в грънчарницата глина!
117 Не знаем ний до днес защита от смъртта: към беден и богат е безразлична тя. Да имаш радост ти, пий радостта в живота, останалото, брат, е просто суета.
118 Ти пиещите не кори! Такъв е пая от Господ предрешен за нас в кервансарая. Злорадо хич не се хвали “не пия капка” - къде по-глупави неща за тебе зная.
123 Аз пия, но ни ден не съм във тежест ваша; жадувам – за какво? За винената чаша! Да, ще почитам виното до свойта смърт, за жалките си дни да мисли богаташа.
134 С молитва, с пост си мислех горд, че може към теб да се намери пътя, Боже. Но някакъв бедняк, решил да се пречисти, потегли с чаша към светото ложе.
140 Аз знам, че в тоя свят добро и зло, и чудното грънчарско колело в забрава ще потънат …Но тогава що значат скръб, и радост, и тегло?
155 И сякаш през завеса отдалеч със “ти” и “аз” долита кратка реч. Но пада леко тънката завеса: и “ти” и “аз” не се дочува веч.
161 За щастие – до дъно! Наливай с порив скъп! Презри деня суетен! Живей без страх и скръб. И тежките вериги на твоя глупав разум, затворник временен, снеми от своя гръб.
163 Какво навред желая? – Смехът на веселбата! А друга странна вяра за мен е непозната. Веднъж попитах свода: “Кого обичаш ти?” Отвърна той: “Сърцето, дето пее радост свята!”
184 Когато отзвъни последният ми час, когато като стон замлъкне моят глас от мойта пепел да изваят чаша - напълнена докрай – ще оживея аз.
198 На младини, под пламналия шатър аз знанията трупах като злато и що накрая проумях? Пристигнах като прах, отлитам като вятър.
_________________ Не притежаваме ний щит за пред смъртта: към беден и богат е безразлична тя. За да живееш с радост, живей за радостта, останалото тук е просто суета.
|