Дата и час: 22 Яну 2026, 09:18

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Антимафиоти затвориха chitanka.info
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 15:44 
Средновековно невъзможен
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Пак благодарско за отговорите. Не че съм тръгнал да разпространявам или да превеждам цяла книга безплатно, просто ме глождеше любопитството. :)

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 16:41 
Пишеща машина
Аватар

Благодарил (а): 40 пъти.
Kristo написа:
Примера с библията е много добър, все пак аз съм го давал...

Но шегата настрана - ще дам друг пример.

Да речем, съм шеф на "Кристо Пъблишинг Инкорпорейтид" - компания, която превежда и публикува чужди автори на български. И поради лудия си бизнес-нюх, аз се уговарям с американско издателство, да ми предоставят ексклузивно правата над култовата фентъзи поредица "Порталът" - 8 части за приключенията на героя Х. Абе класическа култова книга. С милиони фенове и предстоящ филм.

Та, превеждам си я аз, издавам я, почвам да я продавам. Книгата има огромен успех по книжарниците, постоянно искат нови издания, питат кога ше пуснем втората книга и прочее... И изведнъж някой отворко решава да я качи у нета, безплатно, ей така да си я има, че и неговите дружки. Постепенно хората спират да купуват, а си я свалят от там.

Какво следва да се случи? Да си кажа - "Ем браво на децата" и да забравя за случката? Да загубя достатъчно пари, за да ми гладуват децата и жената да ме напусне? Да уволня половината работници? Или да мина в бизнеса с екстази, вместо с книги?

Една показна акция на МВР не е излишна. Малко екшън, малко жестокости. Да се покаже на хората, къде им е грешката. Да им се внуши, че нарушават нечий права. Нечий интерес, нечий пари взимат. Не крадат - а пречат на човека да ги получи по легален начин. И че по линията надолу спират компанията с нейните хиляди работници, семейства, данъци не отиват в Държавата и т.н. Демек цялата идея на книгоиздаването се обезсмисля...

Ако не искате кражби и престъпност в България, не ревете че МВР издирва и сгащва крадци, престъпници и прочее... Няма как да няма престъпления и всичко да е БЕЗПЛАТНО. Или едното, или другото. Предполагам, като сте гласували за ГЕРБ сте го правили с идеята да няма кражби повече. Е, ето ви вашия избор...

Ако имаш бизнес нюх, няма да ревеш като пеленаче, а ще говориш с хората от читанка ИЛИ ще пуснеш твоя онлайн услуга. Ще направиш нещо по въпроса.
Накратко ще инвестираш в това, което ти пречи да си въртиш бизнеса, за да го накараш да ти помага.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 18:29 
очарователен тормозник
Аватар

Благодарил (а): 410 пъти.
Цитат:
Ако имаш бизнес нюх, няма да ревеш като пеленаче, а ще говориш с хората от читанка ИЛИ ще пуснеш твоя онлайн услуга. Ще направиш нещо по въпроса.
Накратко ще инвестираш в това, което ти пречи да си въртиш бизнеса, за да го накараш да ти помага.

1. Ще говоря с тях? За какво? Ще обсъждаме новите тенденции в книгите? Има голяма неравнопоставеност - моята дейност е легална, тяхната не е. Аз го правя за печалба, те от идеали. Т.е. няма допирни точки никъде. Все едно да съм полицай и да ида при наркодилър да си поговорим за общите ни интереси, да си делим печалбите и прочее. Скандално е точната дума.

2. Моя онлайн услуга? Каква например? Ще предлагам книгите още по-безплатно от тях? Даже ще плащам за да ми ги взимат? Ако направя платен сайт, безплатния винаги ще е преди него по рейтинг и потребители. Какъв е смисъла? И без това издателството е в играта, за да предлага книги на хартия, ако искаха сайт - щяха да си направят и да продават онлайн. Тяхната цел е да продават книги на добра печалба, но безплатен сайт за същите книги ги спира. Това е краткото обяснение.

3. Как да инвестирам? Да купя сайт, който няма реклами, няма печалба, а само незаконна дейност? Колко струва сайт без печалба? 20лв на месец за хостинга? И като го купя и го направя платен или го закрия, хората ще се преориентират към друг. Трябва да се изкорени идеята на хората за "безплатния обяд", защото те виждат само това. И после те ще те обвинят, ако им го отнемеш, въпреки, че реално няма такова нещо като безплатен обяд.

Друг момент - ако използвам сайта, като оръжие срещу конкуренцията, ще ме съдят. Да, ще им давам кинти на хакерите, те ше качват всички книги на конкуренцията, а моите - не. Конкурентите ше губят пари, а аз - не. Мисля си даже, че зад сайта стоят именно такива интереси - от едно издателство срещу друго. Перфектното оръжие би било - уж красива образователна кауза, която всъщност прикрива нелоялна конкуренция и ритане по кокълчетата. 95% от населението би се вързало. Просто вижте форумците в темата. И когато полицията се намеси, веднага тя излиза виновна. Уникални хора сме. Хем ни сърби, хем ни боли...

you've arrived at panic station!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 09:44 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
:lol: :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=lwO_LgmMgFo

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5