Това е самият роман. За всякакви коментари, моля ползвайте работната тема: viewtopic.php?f=131&t=18354Първа главаИ Беше Тъмнина.
Има състояние по-лошо от слепотата. Това е разбирането, че няма нищо нередно със зрението, а че наоколо просто няма вселена за виждане.
- И просто така?! Ще ми вземеш всичко?! - Михаил не толкова изрече това, колкото усети думите да се материализират в тъмнината, която Ани беше разстлала помежду им.
- Не. Не го взимам. Разделям се със същото всичко, с което и ти. - Ани с усилие процеди през призмите на напиращите сълзи.
- Ще се променя...
- Не, няма.
- Късно е - вече го направих.
- Бъркаш и си прав, едновременно - късно е.
Телефонът му иззвъня, но той не му обърна внимание. Около тях бавно започнаха да изплуват сенките на студената неосветена междуетажна площадка. Телефонът му продължаваше да звъни.
- Искам да ти кажа нещо. - Ани изглеждаше странно, казвайки това.
- Ами говори.
- Не така - по телефона.
- Защо по телефона - сега сме тук.
- Не, трябва да е по телефона.
- Трябва да можеш да ме гледаш в очите, каквото и да имаш да ми казваш...
- Късно е. - Ани сякаш избледняваше.
- Късно е за какво?! - Михаил започваше да се плаши.
- Късно е да продължаваме тук.
- Глупости! Колко е часа? - Михаил посегна към джоба си, където се намираше телефона, който влудяващо раздираше тишината.
- Време е да говорим по телефона...
- Абе, я стига с този телефон!
- А кой мислиш те търси?
Михаил едва сега забеляза, че мелодията е същата, с която Ани звънеше.
- Ама как...?!
- Вдигни ми, че вече ставам нетърпелива!
И Беше Светлина.
Михаил отвори очи. Рязко стана от леглото си и се втурна към зареждащият се на масата телефон.
- Ехо! - гласът му беше дрезгав. Прочисти гърлото си и се насили да състави изречение - Здравей, Ани! Как си?
- Здравей! Да не прекъсвам нещо - звучиш сякаш досега си мачкал чаршафите? - тонът й бе полу-шеговит, но все-пак го жегна - все-още не беше успял да се нагоди към този тип закачки.
- А, бях задрямал - нищо съществено...
- За какво ме търси по-рано?
- О, просто се чудех, дали ти се намира някоя-и-друга минутка да се видим.
- Защо?
- Ами... Трябва ли да си съчинявам причини?
- Ти ми кажи.
- Не може ли просто да искам да се видим?
- Не.
- Моля?
- Не може да е просто. - Това извика усмивка на лицето му - винаги можеше да разчита на Ани да го изненада с неочаквани истини.
- Разбира се - искам да се разходим, да си поговорим, да се погледаме...
- Че какво има да ми гледаш - вече си виждал всичко. - прекъсна така или иначе несъщественото изброяване Ани. "Винаги ще имам какво да заглеждам по теб.", помисли си Михаил...
- Така де - поне да си поговорим.
- Ще бъде късно и...
- Това ми звучи познато... - ироничната реплика се изплъзна от неразсънилото му се още съзнание през несъпротивилите му се устни.
- Моля? - в недоумение попита Ани.
- А, нищо - още спя...
- Както и да е - тъмно е и е студено - няма да мога да ти отделя много време...
- Пф... Взимам го - до каквото ми позволиш да се докопам.
- Ъм... Добре, но съвсем за малко. - тонът й изведнъж стана делови - Ще ти се обадя, когато тръгвам от работа.
- Чудесно. Чакакм... - спря се преди да добави плашещото "с нетърпение" - До тогава!
- Чао.
- Чао! - В слушалката се възцари тишина, но той не я свали от ухото си. Минаха няколко секунди.
- Ще затварям... - беше си техният малък ритуал, откакто се разделиха - на негово място, едно време, стояха две важни думички.
- Да, разбира се. - миг по-късно апаратът показа времетраенето на разговора: 01:28. Михаил се усмихна на символизма на тези цифри и беше убеден, че и Ани прави същото в момента.
Едва сега обърна внимание на изтръпналата си лява ръка и я разтръска, надявайки се да ускори нормализирането на кръвообращението в нея. "Ама че сън! Четох някъде за съзнателен контрол над тях - ще взема да си припомня, че вече започна да ми омръзва все същата глупост..."
Поклати глава и се зачуди, дали да не пие кафе. "Да бе - после ще отвися до сутринта..." и затърси кутията с ментовия чай.
Михаил беше един обикновен, средностатистически, средноинтелигентен, но много упорит, амбициозен и любопитен студент с абсурдно богато въображение. По този повод, никога не скучаеше истински - в главата му непрекъснато се прескачаха грандиозни идеи (повечето нелепи), несъществени сметки, случайни факти, ненужни статистики и прочее времегубки.
Беше повреден, но не го приемаше за недостатък - по-скоро за удобна възможност някой да го поправи. Много искаше това да е Ани. "Ама само с искане не става." - рече си и се улови че пак прекалява със захарта в топлото питие.
Разбърка го и го остави да поизстине малко. Загледан във фината пара, замисли се за всички пропуснати моменти - не само от него - и тези, пропуснати от Ани... Приемането му в университета, нейното дипломиране, всички несподелени официални и интимни празници, всички събирания с приятелите им, на които не бяха нито заедно, нито едновременно...
Телефонът му пак иззвъня. Пак беше Ани. "Това беше бързо", помисли си, извръщайки се към стенния часовник. Грешеше - минали бяха седемдесет минути. "Да бе!?", ококори се и пипна чашата си, която вече беше почти съвсем изстинала. "Е, поне знам че не бих усетил полет до Австралия, ако някога ми се отвори път на там..."
- Здравей! - Михаил се постара да звучи жизнено - за толкова време, поне се беше научил да се преструва.
- Слушам! - Отсечено отвърна Ани.
- А?
- Използва повелително наклонение - аз отговарям подобаващо... - "Why did we break-up again?", подсмихвайки се си помисли да попита.
- Като сова си!
- Мой ред - "а?"
- Умница.
- Това не го ли казваше един в "Джурасик парк" на една велосирапторка, точно преди да стане нейна закуска?
- Хах! Да - познато ми е усещането.
- Е, аз обещавам да не хапя...много. - "Дам, ако продължаваме да флиртуваме, ще взема да изръся някоя върховна простотия, която ще скофти настроението - стига толкова".
- Ахам... Стига празни приказки - къде си?
- Пътувам.
- Среща на обичайното място, след 20 минути?
- Да.
- Опаковам се...
- Ще затварям.
- Давай.
Облече се набързо и пое с бодра крачка към рандевуто.
Видя я да се приближава.
И Беше Светлина.
Беше облечена работно, но практично - официален, но дебел панталон и семпло, елегантно, но топло палто. Подсмихна се при мисълта за слоевете дрехи под него - пуловер, риза, боди и сутиен - беше зиморничава и, застудееше ли, превръщаше се в зелка.
- И какво е толкова смешно? - нашега строго попита Ани.
- О, просто се радвам да те видя...
- И радостта ти е "проста"? Да се чувствам ли обидена? - иронично-надменната й исмивка го стопли.
- Съвсем не, но да не задълбаваме...
- Е, за какво искаше да ме питаш?
- Не съм казвал, че искам да те питам нещо.
- Значи имаш всички отговори?
- Може би. - Михаил й смига дяволито.
- Тогава от мен се очакват правилните въпроси?
- Защо не?
- Зашо да?
- 42?
Ани се изкикоти.
- Знаеш ли, - тонът й стана сериозен - откакто се разделихме, се обичаме повече...
- Знам. - Михаил не смееше да каже повече, за да не разваля хубавия спомен.
- И какво сега - ще си мълчим?
- Няма значение - във всеки един случай, аз получавам това, от което имам нужда. - намигна й пак.
- И какво е то?
- Важно.
- Сигурно.
- И това, да.
- Ама и ти си един...
- Именно - уникален... Точно като теб.
- Ако само това искаше да ми кажеш, аз ще се прибирам...
- Само ако и ти си си казала всичко. - нотката надежда едва се долавяше, но за Ани беше същинско кресчендо.
- Ъ, да - това е всичко.
- Благодаря!
- За нищо, на истина.
- Лека нощ, Ани!
- Лека.
Михаил я проследи с поглед до входа й, след което се обърна и потегли към къщи.
На тъмната междуетажна площадка, Ани тогава му беше казала, че е разбрала, че всичко е приключило, когато е усетила, че вече не го вдъхновява. "Е, какво пък - не е нужно да разбира, кога си крада по малко вдъхновение от нея", помисли си Михаил, крачейки къмедна тъмна алея. "Онова "всичко" беше само началото на нашата история - затворихме онази глава... А сега... Сега я пишем от среща на среща... Какво ли има на следващите страници...?" Усмихна се, потри талисманчето ("книгоразделителя - ха!"), което му беше подарила преди толкова много време, и остави уличните лампи на главната улица зад себе си.
И Беше Тъмнина.