Дата и час: 19 Яну 2026, 05:15

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Енциклопедията Brockhaus online
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2008, 16:35 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
От в. Дневник:

Цитат:
Ваня Ефтимова, Берлин
18.02.08

"Аз вярвам на "Брокхаус" повече, отколкото на себе си и на папата" - тази реплика са чували от редакторите си не един и двама репортери в немскоезичния свят, когато са спорили за факти. От двеста години насам "Брокхаус" е символ на енциклопедично издание в Германия, Австрия и Швейцария, както и синоним на абсолютно достоверна и изчерпателна информация. От април обаче 30-те тома на внушителната колекция с цена 2670 евро вече няма да се печатат. Cамо за 2007 се очакват няколко милиона евро загуби - тенденция, продължаваща вече десет години и предизвикана в голяма степен от масовото ползване на интернет.

За да не бъдат принудени напълно да затворят издателството, собствениците - международната група "Лангеншайд", известна главно c речниците си, сега обявиха колкото модерна, толкова и рискована стратегия. "Брокхаус" ще съществува само в интернет, при това безплатно, на адрес http://www.brockhaus-enzyklopaedie.de. Целият проект пък ще се финансира от рекламите, които потокът посетители се очаква да привлече.

За разлика от другите свободни енциклопедии в интернет "Брокхаус" ще продължава да залага на висококвалифицирания си и скъпоплатен екип от автори. Това е стратегията, противопоставяна от германското издателството срещу утвърдения онлайн конкурент "Уикипедия". Докато посетителите на свободната енциклопедия могат само да се надяват, че написаното не е манипулирано, а е вярно, защото благодарение на открития софтуер някой друг знаещ повече посетител преди това е поправил грешките, в "Брокхаус" ще са абсолютно сигурни, че статиите са писани и редактирани от техни експерти.

"Ние завладяхме сърцата и умовете, но не успяхме да спечелим портмонетата", заявиха от издателството по повод на новата стратегия. В немскоезичния свят новината за спиране на печатното издание на "Брокхаус" предизвика истинска вълна от коментари. Но и очакване дали от място на свободната информация интернет може наистина да се превърне в поле и на качествената.

Единственото, което мога да кажа е "Юпииииии!" Имала съм удоволствието да ползвам книжното тяло на Brockhaus и мога да кажа, че енциклопедията е страшно подробна, изпипана и коректна. И с нетърпение ще очаквам датата 1. април 2008 :)
Дано не се окаже някоя голяма шега.

Предполагам, че следващият ще ме светне да ползвам Wikipedia - хубавото на Wikipedia е, че всеки може да пише статии там. Лошото й е, че всеки може да пише там (вижте статиите за Македония в българската или за България в македонската и ще разберете какво имам предвид.)

Аз съм фенка и на интернет и на хубавите енциколопедии, така че това ще е дин страхотен подарък за мен.

Обаче... щом Brockhaus се отказват от продажбата на енциклопедии на хартиен носител, защото не носят достатъчно печалба, това не е ли поредният пирон в ковчега на книгата такава, каквато я познаваме? Поне на по-специализираната литература?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Енциклопедията Brockhaus online
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2008, 05:12 
Proud and Noble Man
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
От книги не ме болят очите. Явно е, че хартиеният носител е загубил някои позиции, но без истински книги ще е много гадно. Писна ми от сайтове, линкове и банери. Книгата не е рекламна листовка, нито галерия за нечии псевдодизайнерски способности, а корици, страници и мастило. Заради което не купувам тези гейски нови книги с фотошоп-корици, гланцирана хартия и прочие простотии. Чета си книги, издадени преди 1995 и съм си доволен.

А Уикипедия вече отдавна смуче здраво по някои въпроси. Онзи ден си направих удоволствието лично да изтрия и редактирам статията за историята на Хърватско, според която тази измислена държава ВСЪЩНОСТ е по-древна от България. Не смея и да мисля какво пише в статиите за другите балкански страни. Човешката тъпотия се лее щедро из Уикипедия, но в много случаи квалифицираните автори правят не по-малки глупости и ги предлагат като знание.

Извод - безплатно знание няма. Истина също няма. Четете книги, водете бележки и градете мнение сами. Енциклопедии се ползват активно до 5 клас. След това човек трябва сам да си ги направи в главата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Енциклопедията Brockhaus online
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2008, 15:50 
Пишете, о, братя

Благодарил (а): 0 пъти.
Струва ми се, че съм я виждал на руски :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ]