Дата и час: 16 Яну 2026, 14:36

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Асоциации на литературни с музикални творби и обратно
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2009, 21:37 
Неодекадент
Аватар

Благодарил (а): 69 пъти.
Здравейте! Тъй като често, слушайки определена песен, оставам с усещането, че тя сякаш е написана като "саундтрак" към определено стихотворение, би ми било интересно да разбера как е при вас. Не видях да има подобна тема и затова пускам тази, в която да споделяте своите асоциации не само в посока от песни към литературни произведения( не само стихотворения), но и от творби към песни. Добре ще е там, където основанието за асоциацията не е очевидно да има и кратка аргументация.
Надявам се темата да ви бъде интересна, а и зная, че в този форум не липсват ценители на литературата и музиката. :D

За начало Scorpions - Send me an angel и Атанас Далчев, стихотворението "Ангелът на Шартър".

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Асоциации на литературни с музикални творби и обратно
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2009, 22:53 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Амииии...
Това е малко половинчата асоциация, защото в текста има МНОГО, но в музиката - малко. Тъй че... да, с уговорки - Ghost Story на Стинг (ей, колко я обичам тая песен... едно от малкото неща, за които съжалявам на тоя свят е, че тоя текст не съм го писала аз - сигурно съм го цитирала на стотина места из форума. Обожавам го - дума по дума) и "Последната лента на Крап" на Бекет. Има я темата за забравата, за любовта, за прошката, а и е странна, колкото си щеш.

Каквото хванеш на Ения - примерно, "A Day Without Rain", "Only Time" (знаете ги, няма смисъл да ги линквам) и останалите от тоя албум - "Властелина". Моментална асоциация, съвсем първосигнална.

"Jeanny"на Falco (поредният убийствен (буквално) текст) - "Лолита" (за тая асоциация също съм много твърда). Малко момиченце... изгубено (в един или друг смисъл)... Перверзия с висока художествена стойност. :mrgreen: Песента е брутална - скоро я приказвах тук май...

"For a Few Dollars More" (Smokie, ъф корс, макар и малко кофти качество) - "Ветрилото на мисис Уиндърмиър" ( :mrgreen: , couldn't help it, I suppose). Не се лъжете - и двете ги обичам ужасно много, не е толкова заради сходните сюжети, щото те не са сходни, всъщност - да не останете с грешно впечатление, че в противен случай никога няма да ви спечеля за каузата "A Good Woman".

По същия начин стоят нещата с "Mexican Girl" (пак Smokie) и "Закуска в Тифани" (любима песен за любима книга и една много, много любима "литературна жена") - нежна, неуловима, много прекрасна и съвсем необяснима. И мексиканското момиче, и Холи Гоулайтли.

"I Hope I Don't Fall In Love With You" (Bon Jovi) - с... де да знам, някой от викторианските романи. Страх ме е да кажа "P&P", щото хем е като за там, хем не съвсем. Но виж, "Iris" на Goo Goo Dolls съвсем му отива - даже си има и такова клипче.

"P.S. I Love You" - даааа бе, знам, че е филм, но аз съм сред много малкото хора, които прочетоха книгата около 2 години преди да гледат филма - та, да, там съвсем първосигналните асоциации са "If Tomorrow Never Comes", "Till I Can Make It On My Own"и "Please Don't Tell Me How The Story Ends" (последната са я използвали във фен-клипчета на филма съвсем точно). Aргументация...ми... чуйте текстовете.

Съвсем субективно свързвам "Сянката на вятъра", с която ви проглуших ушите, с един канон на Пахелбел, който си бях зациклила, когато отворих книгата. Не го смених около... знам ли... стотина страници, защото не можех да спра да чета. Иначе там и други асоциации, но тази е доста адекватна, впрочем.

"Целувката на Жената-паяк" на Мануел Пуиг (една от най-странните книги, които съм чела, впрочем) - с целия едноименен мюзикъл (просто асоциацията е неизбежна). Жалко, че скоро няма да го видим на наша сцена. На никой няма да му стиска да го постави. :mrgreen: Мдаааааааам...

Ох, стига толкова засега... като се сетя за други, ще споделям пак. Леле, каква играчка е товаааа... :albino:

EDIT: Ооооооооооооо! Сетих се, беееее! 'Ма съм мушмул! Когато в седми клас четох "Октопод", въртях една касетка с италианска музика на баща ми - та тогава, само и единствено по звученето на 2 от песните, си ги бях харесала адски много за саундтрак. Просто ужасно отиваха на картините, които виждах, докато четях - "Quando Nascero Di Nuovo" на Riccardo Fogli и "Come Vorrei" на Ricchi e Poveri. Ей тия двете, когато и да ги чуя, винаги ми изскача в главата книгата - и това е. :D

EDIT2: И, разбира се, "Парижката Света Богородица". Оооообаче... :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2009, 21:58 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Ми няма да редактирам горното мнение отново -
"Черната жена и Стрелеца" и операта на Рихард Щраус "Жената без сянка"
и
"Хиляда и вторият" (текстът на живота ми) и "Ameno" на Ера.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 19:22 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
Аз като четях "Песен за Огън и Лед" слушах Dream Evil и Blackmore`s night. Обикновено книгите не ми изискват специална музика. Освен Патрулите на Лукяненко, заради които си насвалих сума ти руски миетъл :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 09:23 
падна Маца в каца
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Изображение

Дъглас Адамс на сцена с Pink Floyd '94!
---
Когато BBC пуска The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Адамс иска на заден план да звучи музиката, за която се твърди, че е вдъхновила "Пътеводителя":

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. [Форумна игра]Музикални асоциации

[ Отиди на страница: 1 ... 28, 29, 30 ]

в Музика и Концерти

Brainless Pirate

441

17782