Мдам... май дължа извинение на някои членове на форума (визирам rueva), защото се оказва, че колкото и да харесвам тая опера, не е задължително да допадне на всички. И дано и Мира не ме мрази много - ама пък си има и добра страна - щом сте издържали "Макбет", значи вече сте имунизирани и можете да гледате почти всичко.
Извинения и на Тони и Ваня, задето изчезнах след финала, но имах уговорка за среднощно кафе с приятел от хора и трябваше да изляза бързо (пък и направих неуспешен опит да настигна русенската група, за им кажа чао).
За самия спектакъл - малко повече от две думи, щото преждеписалите не са много щедри откъм похвали.

Елена Баръмова беше една прекрасна певица, но тая вечер разказа играта на половината опера. Не знам какво й се случва, дано е временно, но ми звучи като сериозен проблем и се надявам да греша. Петър Данаилов си беше... о, да. И е вкарал един драматизъм в гласа, вероятно - под влияние на последната немска постановка на "Макбет" в... Клагенфурт, ако не се лъжа. Или беше Бон?
Орлин Горанов и Жорко Динев бяха страхотни, макар че, честно казано, ми се щеше да чуя Даниел Дамянов от Русе, но явно не било писано. Дано тази вечер неговата премиера да е минала добре. Пък и Жоро е много самоотвержен, обожавам емоцията и апломба, с които се хвърля на сцената.
Хористите се чуваха - о,чудо! Обаче пък много от магията на постановката се загуби на тази сцена, начело с присъствието на Бесовете, които са много грабващи и въздействащи, но в по-малка зала.
И последно - Диан Чобанов можел да дирижира опера!

Не, сериозно, въпреки питанките и безобраааааазно бавното темпо на Наздравицата (честно, по-бавно от това не би могло да бъде, без да спрат да свирят) и едно кошмарно разминаване със сопраното и баритона, продължило достатъчно дълго, за да ми направи впечатление, се справи.