kori написа:
аз нямам против европейското кино като цяло, трябва и такива работи да има. ама ме смущава, когато хора се правят, че може да има по-яки филми от лебовски или фарго или блейд рънър или 2001: одисея в космоса или криминале или кръстника или роки и още още още. да се отричат такива заглавия си е грешно
любимото ми европейско кино: спагети уестърните. в руското също има имба неща, не знам доколко се числи към европейско.
в сексапила на европейското кино най-вече ме притеснява залитането към позата, как хората хвърлят имена наляво надясно, за да демонстрират висшия си интелект, как са модерни финландските режисьори и така нататък.
Хем си прав хем донякъде не мога да се съглася с теб. Залитането към европейското кино е резултат донякъде на "виж ме колко съм различен" манталитета, но и напоследък на изключително силния маркетинг на холивудски филми, според мен незаслужаващи цялото това внимание. Виж дори Камерън как се излага с тоя Аватар - къде беше времето, когато правеше филми като Терминатор, Титаник, Пришълци и т.н. и т.н.Само едно три де не стига...

Общо взето налагат се неща, доста повърхностни и от тоя тип, дето "вече сме ги гледали", при което на човек в един момент му писва и се накланя към европейското кино. Тук лошото е, че има изключително много нискобюджетни стойностни филми от САЩ, които за съжаление не могат да пробият ПР-а на 2012, Аватар и т.н. Виж например 'Сляпата страна" излезе 1 месец преди Аватар, обаче беше засенчена от оная пубер - вамп история Здрач.
От друга страна и европейското кино не е само бисери. Не мога да кажа, че съм гледал толкова американски, колкото европейски филми, обаче трябва да призная, че Европа и Япония (особено) бият Холивуд отвсякъде, когато иде реч за хорър филми (тук има леки изключения, но затова съм си пуснал топ 5 на хорър филмите в темата "ревюта на филми"). Също така от всички исторически филми, които съм гледал, то определено европейските ми харесват повече, защото едно от нещата, които адски много мразя в американското кино е тъпата американизация на иначе изключително увлекателни книги и исторически събития: визирам Граф Монте Кристо

, Крал Артур

, Троя

, Александър

и т.н. От друга страна обаче европейците издишат в смешните си опити да копират американски екшъни (е тук вече само китайците ги доближават) и да правят псевдо-психо филми като Антихрист (за бога - само болен човек може да направи такъв филм). Бих казал, че и съвременните европейски комедии са толкова смешни, колкото и филми от сорта на Американски пай примерно отново с малки изключения. Тръгна Такси-то, имаше успех, направиха втора, трета част и осраха всичко. Преди известно време гледах и едно подобие на гнусен филм (по принцип аз разграничавам страшен от брутален филм), направено от франсетата и открих точно онова, което откривам и в "хорърите" на Холивуд, а именно темата "група тийнеднжъри отиват на ваканция, обаче пукат гума на място, където телефоните им нямат обхват....". Няма да говоря за българското кино (което донякъде е част от европейското), защото ще ме вземете за антибългарин.
Освен това го има и моментът, че вече достатъчно голяма част от американското кино се прави под чужди режисури, при това никак не зле (например Уонтед преди две години - за екшън си беше доста добър).

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...