Не, Доневи не са ме засегнали, просто имам нещастието да ги познавам отблизо и да съм гледала достатъчно "истински" постановки, за да установя, че методът: тук влизаш, тук я щипеш, там заставаш и запяваш, а след това излизаш отдясно, не е читав. По тази логика оперната режисура не би следвало да се учи 4-5 години, а би било достатъчно да се вземе произволен клавир и да се следват ремарките. Те са непрофесионалисти, но, подобно на ректора на ДМА, са несменяеми още от Живково време, защото съумяват да са с всяка власт. Това са отделни въпроси.
Най-големият проблем на публиката ни е, че е съвършено всеядна и никога не би освиркала слаб изпълнител или слаб режисьор, за разлика от разбиращата публика на театри като alla Scala, където са били "омяуквани" и освирквани изпълнители като Аланя, Флеминг, при това - в наши дни. Важното е да се гледа критично, защото имаме много режисьори и певци, които наистина МОГАТ. Има и такива, които не могат - тъпото е, че точно те се толерират поради особен род отношения с особен род хора. Радостното е, че ДМТ имат певци като Марио и Ники, но с това качество на продукцията ще им е все по-трудно да ги задържат (а Марио започна да се изявява и като режисьор в Търново, може да му се услади).
Още нещо - откъде знаеш колко парисе отпускат на ДМТ годишно? Не са малко, повярвай ми. За хонорарите, които Донев сам си пише - и те не са никак малки.
Мога да ти говоря много по темата, но всеядността започва да ме дразни все повече, просто защото тя е гаранция, че статуквото няма да се промени.
* Не знам защо мислиш, че ролите в операта се изпълняват от дебели лелки (много стереотипно мислене имаш) - Елена Баръмова, Жени Ралчева, Йоланта Николаева, даже и Ина Кънчева, която не понасям... хич не са дебели, пък гласове имат. Визията не е най-важното - нито в операта, нито в мюзикъла (Марио далеч не е първа хубост

) - за щастие. И не ми обяснявай, че Вагнер не бил Лехар и обратното - не могат да се сравняват несравними неща (да не говорим, че най-големите Вагнерови певци са сухи вейки

). За М.А. дори няма да те удостоя с отговор - щастлив си, че не я познаваш в живота. Гледай си я на сцената и й се радвай, щом си я харесваш.