Търговецът на кристал написа:
Ти не беше ходил на опера, нали? И слушаше метъл? И тебе поздравявх с "Орест" от "Електра", нали? Ако си бил ти, има някакъв шанс да не искаш да си теглиш куршума.
Същият.
И не исках да си тегля куршума. Но аз Вагнер си слушам, така че знаех, че ще ми хареса. Чисто музикално, обаче.
Останалото беше твърде модернистично за моя вкус. Костюмите бяха странни и не ми допаднаха. (Ето
тук има забавно описание). Единствено
Фазолт и Фафнир ми харесаха, но трябваше да минат без очилата и бухалките. И без багера.
Декорът беше... постен. Някакъв диск и някакви конуси. За сто хиляди лева (четох, че толкова им излязъл тоя диск) можеха да си позволят много по-хубави и впечатляващи класически декори.
Само художественото осветление беше окей на моменти; също ми хареса и дъждът.
Но пък всички изпълнители бяха чудесни! (Без да разбирам каквото и да е, хаха)
Търговецът на кристал написа:
12/15 лв. за премиера трябва да са под балкона, нали? Не съм сигурна, де... ако са под балкона, има шанс да не се виждат субтитЪрите. Ако не се падат под балкона, няма проблем, окей са си. Пък ако си намериш и по' в центъра на реда, ще е идеално.
Хаха, дам, никакви субтитЪри не видях. Но знаех за какво става дума през цялото време и донякъде какво си говорят, така че не ми беше особен проблем.
В крайна сметка ми беше приятно и сигурно ще отида и на следващите от цикъла. Но много по-приятно ми беше
това. Предпочитам да гледам музикантите, вместо разни смешни костюми, хаха.
За говоренето с елементи на пеене и липсата на антракт - Вагнер е написал "Рейнско злато" като пролог към същинската трилогия, т.е. не я е мислил като самостоятелна опера. Не случайно е само два часа и половина.

Ако беше четири, както си му е редът, щеше да си има и антракт и щеше да е по-разнообразна в музикално отношение.