Първото е шеговит и доброжелателен начин да изразя несъгласие с мнението Ви.
Второто е напълно сериозно. Не се примирявам с посредствеността в операта по свой начин. Наистина не ръкопляскам, когато не ми харесва и наистина не мога да свиря с уста, както това се прави в знак на неодобрение.
С третото исках да напомня, че ежедневно се сблускваме с куп фалшиви неща (млякото не е естествено, в сиренето няма мляко, във всички сладкши има хидрогенирани мазнини и т.н.), откровени лъжи, но нищо не предприемаме, купуваме, макар че е от решаващо значение за здравето и за живота ни. Така и за софийския въздух: изключително мръсен е, но не отиваме да живеем на друго място. Цялото това бездействие се дължи донякъде на инерцията ни, но главно на обстоятелството, че сме принудени да се примиряваме поради липсата на друга възможност.
В операта нещата са истински: певците действително пеят, музикантите действително свирят (все още я няма лъжата с пускането на записи, с цифровата "обработка" на звука), музиката действително е прекрасна. Това разбирам под неподправено. Е, много пъти качеството не задоволява, но това не е причина да изостявя ходенето/слушането на опера на фона на споменатите други много по-тежки компромиси. За мен остава удоволствието от слушането на музиката, макар и изопачена.
Оперетата познавам съвсем слабо, но никак не се смущавам от това, че няко пее вече мъртъв. Нима не сме се улавяли пред себе си да си фантазираме, какво ще стане/направим/кажем, когато умрем?

Толкова е човешко, макар и абсурдно от гледна точка на здравия разум.
П.П.
"dottore enciclopedico" приемам като закачка. Ако е така, моля, не казвайте къде "известен съм ...". Мислех да го използвам за подписа си, но не посмях от страх, че самоиронията ми няма да бъде разбрана.
Ако пък е ирония в смисъл, че съм всезнайко, не го приемам. Нямам никакви претенции за сериозни познания в областта на операта. Слушайки тази музика изпитвам голямо удовалствие. Тук, в тази тема съм за да се "срещам" с хора с подобни интереси. Когато са ме питали за мнението ми - не съм го крил.