Дата и час: 18 Яну 2026, 11:17

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ГОЛЯМОТО КИХОТЕНЕ
МнениеПубликувано на: 28 Май 2008, 11:58 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
На 30-ти май (петък) ще се играе кукления спектакъл за възрастни "Голямото Кихотене" в Столичен Куклен Театър. Представлението е последно за сезона. Заповядайте!

Информация за спектакъла:

автор Мария Станкова
режисьор: Веселка Кунчева
сценография: Мариета Голомехова
музика: Христо Намлиев

Участват: Мая Бежанска, Румен Гаванозов, Мариета Петрова

"Тъгуваме ли по Дон Кихот? А тъгува ли някой изобщо във времето на "рекламите и новините"? И не се ли превърна общуването ни в едно голямо кихотене?
В тази история Дон Кихот отсъства. А както знаем всяка празнина се запълва с нещо. С какво запълваме душите си? С какво заместваме детството, мечтите, фантазиите, малките бунтове на личността... Личности ли сме?
Къде са ни великаните, вятърните мелници, маслиновите горички? Къде са изгревите? И наистина ли всичко е зад гърба ни? Наистина ли от кихотене не виждаме лицето си в огледалото. Плачем ли? Това сълзи ли са?
"Голямото кихотене" ще ви разсмее до плач. Поплачете си…"
Мария Станкова

"Дон Кихот не съществува. Той е символ на изгубената вяра в идеализма, духовната извисеност и желание за свобода. Някак по Бекет героите чакат своя Годо, който да ги накара да вярват. Постановката се характеризира с гротескното виждане за глобализма, който обезличава съвременния човек."
Вестник "Аз-жената"

"Санчо и Дулсинея нямат нищо против, че бъдещите поколения пак ще гледат новини, ще се възбуждат от реклами и ще зачеват деца, които ще седят пред телевизора, ще гледат новини, ще се възбуждат от реклами и ще зачеват деца, които... А Дон Кихот, няма да се появи. "
Ирина Вагалинска, Списание "Тема"

"Едва днес, благодарение на "Голямото кихотене", успях да стигна до истинността на това твърдение - когато мостовете бъдат изгорени и няма на какво да се надяваш, можеш да бъдеш наистина свободен. Защото често, губейки другия, откриваш себе си. Невероятно качествен, предизвикателен и смислен спектакъл- не е нещо, което можете да пропуснете."
Ели Бакалова

"Голямото кихотене" значи голяма похот, сиреч всичко онова, което превръща човека в отвратителното греховно същество, каквото е в по-голямата част от своето битие. Всичките седем смъртни гряха ни блъскат по (тъпите ни) глави от сцената - похотливостта, чревоугодничеството, скъперничеството, леността, гневът, завистта, горделивостта. А най-накрая ни блъска и най-ужасното, немислимото, тоест чудовищното - канибализмът. Дон Кихот е изконсумиран успешно, животът продължава такъв, какъвто е - с реклами и "Зрънчо"...
Става нещо в "Куклите" и ще сме слепи и глухи, ако не го видим и чуем..."
Митко Новков, Литературен вестник

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: ГОЛЯМОТО КИХОТЕНЕ
МнениеПубликувано на: 28 Май 2008, 13:23 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Ееето това е, доживях да ме цитират. Много ми е приятно, Малинка, аз съм Ели Бакалова и се радвам, че намина из тия владения. Имам сериозни подозрения, че си човек от екипа - съмненията са засилени и поради факта, че си качвала из нета клипове от "Пинокио", реализиран от същите хора. Е, ако наистина си част от прекрасниците, направили нещо толкова смело и провокативно, чувствай се поздравен/а и прати и поздрави на Румен Гаванозов - заслужава ги, поради всичко останало, което написах за "Кихотене"-то в онзи ферман, част от който си цитирал/а.
Относно поканата - присъединявам се напълно, 30 май, петък, 19.00, билетите са по 3 и 4 лв.. Събитието е в СКТ на Гурко 14 (до БИАД :mrgreen: ).
Безкрайно тъпо е толкова изумително талантливи хора да играят пред празна зала, само защото идеята за куклен театър за възрастни е непонятна за "широката общественост".
Аз ще бъда там заедно с колеги (не съм пропуснала представление от самата премиера), заслужава си да се види, дори и само за да излезете от салона, възмутени от идеята (както се случи с една голяяяяма група хора, които ме обвиниха, че щом защитавам това "нещо", значи неминуемо съм сред хората, които са го сътворили). Дори и да не ви хареса, въпросният един час няма да е загубен, гарантирам. А аз мисля, че ще ви хареса - ето онова, което аз видях и което и вие може да видите в спектакъла: http://eli-finland.blogspot.com/2008/03/blog-post_18.html#links
Малинка, ще се радвам, ако пак пишеш тук - може и на лични съобщения. Ще ми се да разбера кой си. И ако си някой от заподозряните, ще се радвам и на клипче от "ГК", както и от "Госпожа Фантазьорката", а също и на информация кога ще можем да гледаме този спектакъл най-сетне на софийска земя - Видин ми е малко в тъча...
Поздрави на всички и да не губят вяра - спектакълът е стойностен, въпросът е, че душите на хората вече са затлъстели и ги е страх от Дулсинея.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2008, 21:01 
Драскач

Благодарил (а): 81 пъти.
пфу, как съм го изпъснала!?! Срам!!! ще има ли друго представление и кога, бих го гледала...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2008, 21:03 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Следващия сезон. Ужасно странно и отвратително... хубаво. :bom:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат