Дата и час: 21 Яну 2026, 14:39

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 901 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 61  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 17:47 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
темата беше преебана а цитатите пък толкова объркващи, но някакси не се оплаквам, кофтито че така се надявах на далчев а тази тема ме разби и реших да пиша по цитатите-не знам какво се получи но все ще да съм направила нещо

а някои от вас знаели какви са контролните теми за есе, защото има ги само темите и вметнато, че измежду контролните теми за есе били ботев и далчев и започна да ме гложди интереса каква по дяволите съпоставка можеш да направиш м/у тях двамата?????

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 17:52 
В началото бе словото
Аватар

Абе на СУ май от миналата година им е мерак да се падне Далчев! Защото като изтеглиха Тютюн, в другия плик беше тема за Далчев...Е айде сбъдна им се мечтата за добро или за зло...

и висока за ваш'те сърца!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 18:07 
В началото бе словото
Аватар

далчев като автор не е никак слложен и труден, напротив има интересни и различни идеи въпроса че многообичаният от мен в.с. пак си е изсмукал от пръстите прекрасна тема кат по негов вкус и ето деца който чел критика и зубрил темички на валериичо сега са си написали всичко

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 18:10 
В началото бе словото
Аватар

Валери Стефанов сравнява в една своя статия "Хаджи Димитър" и "Дяволско"

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 18:14 
най-голем
Аватар

Потресен съм и аз от липсата на каквато и да е фантазия при подбора на темите!

Тая идиотска тема "Човекът и времето" може да я лепнат към всеки един автор и тя да стои като кръпка точно както стои на Далчев!

Далчев много го обичам като поет, друг е въпросът, че бих се поизморил да разсъждавам върху него...нооооо тази темааа... Нямам думи! Можеше поне да е нещо за екзистенциалния избор, за паралелния свят на лирическия герой, за цвета на къщата или какви точно гащи си е простирал героя в задния си двор!!! Но това...това е подигравка с Далчев и с кандидат-студентите!

Който е писал по втория вариант..БРАВО! Имате шанс наистина за оценки от 2 до 6... И наистина не може да предполагате какво ще изкарате...Знам го от опит...

А сега...приятно тръшкане пред компа да следите за оценки...Щото доста ще ви поизмъчат и с това от ...бързия СУ... :roll:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 18:15 
От дъжд на вятър
Аватар

Здравейте на всички :P Абе каквото и да си говорим бати ви Далчев си е труден, уж не се е падал в софийския до сега ама се носеше мълвата 1е отдавна го чакат човека да се падне :? Само мога да кажа: горките ние кандидат-студентчета.... жална ни майка с такава тема :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 18:15 
В началото бе словото
Аватар

elf4e написа:

ами браво но ние не сме декани на катедра бг филология все пак и от нас не се иска да се назубрят темички продуцирани от стефанчо а влагане на малко разсъдак, а ако може би съм тъпа но аз прилика не намирам м/у ботев и далчев пак гъза да си садеря от сравняване на текстовете им

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 19:03 
metal angel with daemons inside
Аватар

Благодарил (а): 1 пъти.
Разбирам, че не сте много доволни от темата, но моля ви, изразявайте въпросното недоволство с по-приличен език. Това е официален форум все пак. Благодаря за вниманието.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 19:04 
В началото бе словото
Аватар

Е, аз не съм му много почитателка на този господин, но понеже ти се се чудеше какво ли е можело да бъде сравнението между Далчев и Ботев и аз се сетих за тази статия...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 19:36 
В началото бе словото
Аватар

papura написа:
elf4e написа:

ами браво но ние не сме декани на катедра бг филология все пак и от нас не се иска да се назубрят темички продуцирани от стефанчо а влагане на малко разсъдак, а ако може би съм тъпа но аз прилика не намирам м/у ботев и далчев пак гъза да си садеря от сравняване на текстовете им

Може и да не си тъпа, но поне доказваш, че си неграмотна, но няма страшно!
А Ботев и Далчев са различни като водата и вятъра например. В своята интерпретация по темата направих следната констатация - че за разлика от Ботевото творчество, в което човек живее, за да умре за свободата на другите, Далчевият човек живее, за да умре и постигне лична свобода и бягство от неприветливото време и свят, в които живее. Според мен проблемът в темата беше именно в смисъла на живота.

Успех на момичетата, другите, както казах някъде, са ми конкуренция!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 19:55 
От дъжд на вятър
Аватар

Кога се очаква да излезнат резултатите?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 19:57 
Sick Satisfaction
Аватар

Благодарил (а): 357 пъти.
Винаги съм обичала лириката, а Далчев ми беше от любимите поети в 12ти клас. Като чух темата направо съжалих, че не се записах и за изпит по литература :roll: И както се казва - на печелившите честито! :wink:

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 20:32 
Вазов
Аватар

За жалост в тиражите на Еврофутбол, Sportingbet, BetAndWin нямаше залагания за темата. Ако искате ми изровете поста, в който говорих за Далчев :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 21:16 
В началото бе словото
Аватар

:)

Бреее бая народ се изказва "против" прозата акто цяло, бая народ днес си излезе, бая народ беше доволен, бая народ е писал глупости, бая различни ще са оценките /лично мнение/ - като всяка година.

Изпитните теми бяха добре формулирани, не беше труден като че ли, поне не толкова, колкото очаквах..
Далчев учениците или го разбират и съответно могат добре да си развият темикте, или въобще не го вдяват - това е всеобщото мнение на преподавателите.

Аз обаче съм изкл=чително доволна от цитатите, писах есе-то, ама не мога вече да се самопреценя и не знам какво да очаквам :) Ще стискаме, квото може, пък..

А отнсно статията на В.Стефанов - интересна е. И не го казвам, щото пичът се казва Валери Стефанов, харесват ми неговите анализи, които съум чела. Не са много те, аз си ги четях от любопитство и не с цел зубрене и вмъкване дословно в теми.. :)

Ко напраихте другите бе?! :))

ААА и в мойта стая имаше леля и чичо, че лелята бая писа бе.. :)) И тя с опит явно :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2006, 21:46 
В началото бе словото
Аватар

Може и да не си тъпа, но поне доказваш, че си неграмотна, но няма страшно!
А Ботев и Далчев са различни като водата и вятъра например. В своята интерпретация по темата направих следната констатация - че за разлика от Ботевото творчество, в което човек живее, за да умре за свободата на другите, Далчевият човек живее, за да умре и постигне лична свобода и бягство от неприветливото време и свят, в които живее. Според мен проблемът в темата беше именно в смисъла на живота.

Ах, забравих, че изказвайки мнението си тук, трябва да се съобразявам с правописните и правоговорните (може би) норми. Извинявам се, че нарушик едно от неписаните правила на форума!

А що се отнася до Далчев и Ботев, ако не четеш толкова много критика, а опиташ сам да вникнеш, тълкуваш и осмислиш българската литература, то не би сравнявал епохи напълно различни не само от историческа гледна точка, но и чисто психологическа. " Какво тук значи някаква си личност" <-> "О, аз разбирам: този весел свят
/със мене и със мойта смърт не свършва".

Иначе ти пожелавам успех в по-нататашните събития, неминуемо белязали битието на един кандидат-студент! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 901 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 61  Следваща