Дата и час: 30 Мар 2026, 00:16

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2005, 17:53 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Raya_Alexandra написа:
Преди може да не е било лесно, ама поне не са се давали луди пари за уроци. А колкото до идеята за лесното влизане, те хората в цивилизованите страни отдавна го практикуват това. Давам пример с Германия: Учениците кандидатстват само и единствено с оценките от дипломата, обаче накрая завършват най-сериозните и най-кадърните. Някои (преди години повече, сега по-малко, щото стана много скъпо) завършващи немски гимназии полагат изпит за немска диплома и отиват в Германия уж на лесно (да учат право примерно), ама малко завършват. Да не говорим кви мизерии праят някои българи там. А и германците не са прости, в последно време въведоха квоти за студенти от източна Европа и това съчетано с високите такси... определено ще се отърват от нас.

Кой те кара да даваш луди пари за частни уроци? На мен подготовката за изпитите по литература и история ми излезе около 200 лева, т.е. купих си готови теми. Без да ходя на частни уроци, ме приеха на първо класиране-първо желание. Искам да подчертая, че нито имам роднини преподаватели, нито на някого съм давал нещо. Всичко си зависеше само от четенето и особено от разбирането на материала.
Не мога да разбера защо повечето родители, а и кандидат-студенти, си мислят, че като дадат хиляди левове за частни уроци, влизането им е гарантирано. Както и обратното-ако не ходят на уроци, със сигурност няма да ги приемат. Много мои познати, след цяла година разкарване по подобни "мероприятия", или се "издъниха" на изпитите и нищо не ги приеха, или влязоха в специалности и форми на обучение, които бяха посочили на 10-то и по-задно място. Разбира се, не отричам предимствата на обучението по този начин-дори ни най-малко, но имам предвид, че човек не трябва за всичко да гледа какво правят другите, за да повтаря и той след тях.
Така че всичко зависи от това дали кандидатът разбира материята, с която е тръгнал да кандидатства, и колко време е решил да отдели, за да се запознае по-обстойно с нея.
Успех!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2005, 18:03 
Пишете, о, братя
Аватар

Да, СУ е университет с традиции и авторитет. Но в последно време нивото на образованието там доста падна. Не виждам нищо положително в селективния подход за прием в университета. Да, влизат умни деца, обаче се оказва, че самите преподаватели не идват на лекции, щото преподават в Нов Български или някой частен университет. И това е съвсем нормално: за какво да преподава в СУ за някакви 300 лева, като в Нов Български може да му дадат тройно...
В момента икономическото положение е такова, че България не може да издържа държавните университети. Или те ще намалят бройките и специалностите (не да ми учат хиляда филологии или някакви "маняшки" специалности) или ще станат частни и сами ще се спонсорират. И мисля, че в СУ трябва да има специалности, които да имат практическо приложение. Кореистика, ок- ама за какво?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2005, 11:18 
Летящите Пръсти

И още нещо, гледах учебните планове в сайта на НБУ, не може тия от икономиката да ми учат Въведение в статистиката през 3тия семестър като ние в СУ през 1ви сем. учим Дескриптивна статистика!!!
Явно малко изостават!!!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2006, 12:39 
В началото бе словото
Аватар

Хайде тези хора, които учат в НБУ да си кажат, ама съвсем честно на какво ниво е образованието, как е подготовката в сравнение с УНСС и СУ например, как са преподавателите и самите студенти и въобще заслужава ли си да учиш в НБУ? Но се опитайте да бъдете безпристрастни и да отговорите обективно !

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2006, 12:50 
Летящите Пръсти
Аватар

Довечера ще помоля съквартиранта да даде мнение по въпроса.

Той е от НБУ. и е безпристрастен.
Очаквайте ;)

*Търговецът на кристал също е от НБУ (паралелно)
тя също е безпристрастна,така че, вярвайте и на нейните постове

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2006, 18:27 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Аз се опитах да обясня. Това са несравними неща. Ако става дума за нови специалности, за изкуство (без Театър), за визуални изкуства, моден дизайн, за информатика - знам, че обучението е добро. Ако става дума за нещо консервативно - право, МО, журналистика, филологии - СУ. Просто си има отделни специалности.

Вие какво, искате да ми кажете, че в СУ обучението е на еднакво добро ниво във всички специалности ли? По същият начин стоят нещата и в НБУ. Айде, обобщавам така - НБУ за всичко без право и театър. И все пак, 2 специалности - в частен и държавен университет, за мен е най-добрият вариант. Ние знаем, че пазарът ще се развива, но не можем да сме сигурни в каква посока.

От това по-безпристрастно, не можах да го кажа.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2006, 18:33 
My kinda heaven
Аватар

Забравих още нещо - в повечето специалности, там преподават много хора от СУ и УНСС (за Масови комуникации гарантирам, че са поне 5 души, май и повече, от ФЖМК).

Освен това няма такова нещо като неидване на лекции! Тц, такива да ги нямаме. Ако някой преподавател е възпрепятстван да се яви на лекции, предупреждава отрано, студентите знаят и часовете СЕ ОТУЧВАТ в рамките на 1 календарен месец. Което не е толкова лошо.

Странно е, и зависи от човека. На мен ми допада атмосферата и на двете места, в СУ си е по-академична, в НБУ като че повече напомня на училище - има повече текущи оценки и т.н.т. Несравнимо е, и двете места имат плюсове и минуси.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2006, 23:15 
В началото бе словото

...

Последна промяна Linda_pld на 18 Авг 2006, 19:22, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2006, 08:45 
Пишете, о, братя
Аватар

Образование ще има там, където има пари!
И не очаквайте един професор да ви идва наа лекции за заплата от 300 лева! :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2006, 13:33 
В началото бе словото
Аватар

post-mortem това трябва ли да означава, че свободните университети предлагат по-добро образование ?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Как смогваш да учиш хем в СУ, хем в НБУ?
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2006, 00:44 
В началото бе словото

Търговецът на кристали, как се справяш? Изобщо в НБУ има ли такова нещо като заверки и т.н. Освен това, вярно ли е, че сам/а си избираш програмата и предметите? И ги синхронизираш в такова време, че примерно да успяваш да учиш в СУ и в НБУ едновременно.
Имам една приятелка от СТЗ учи журналистика в СУ и оперна и театрална режисура в НБУ. Хвала! Малко са такива като нея...И все пак възможно ли е?
Мене най` ме стресира за НБУ тоя общообразователен тест. Европейски звучи, но доколко? А за стипендии какво ще кажеш ?:)
Как стои работата и със стажовете? Примерно, аз съм чувал шефове на фирми, които изобщо не бръснат завършилите НБУ. Та ми се струва, че неабстрактните специалности в него подготвят кадри за семейния бизнес предимно...Или греша?
И все пак - съвместимо ли е паралелно обучение в НБУ и СУ?
Хвала предварително за инфото! И успех! Амин.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Как смогваш да учиш хем в СУ, хем в НБУ?
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2006, 00:58 
My kinda heaven
Аватар

RecalcitrancE написа:
Имам една приятелка от СТЗ учи журналистика в СУ и оперна и театрална режисура в НБУ. Хвала! Малко са такива като нея...И все пак възможно ли е?

Може ли да попитам ти кой/коя си? Щото току що отнесох голям комплимент.
И, който и да си, време е да научиш, че е само ОПЕРНА, а не театрална режисурата ;) Театралната си ми е мечта, ама ще е в НАТФИЗ след време.

Сериозно, кой си, че да съм ти и приятелка :D

Последна промяна Търговецът на кристал на 07 Яну 2006, 01:13, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2006, 01:00 
My kinda heaven
Аватар

Хахаааааааааа...Росене, познах тееееееееее!!!

Виж колко е малък светът.

П.С. ..... му, научете, че ника ми е Търговецът на кристал, а не Търговецът на кристалИ. Много се нервя, както когато ми обркат ударението в името.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2006, 01:26 
В началото бе словото
Аватар

Търговецът на кристал много ще съм ти благодарна ако отговориш на въпросите на твоя познат. :)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Как смогваш да учиш хем в СУ, хем в НБУ?
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2006, 01:49 
My kinda heaven
Аватар

RecalcitrancE написа:
Търговецът на кристали, как се справяш? - трудно Изобщо в НБУ има ли такова нещо като заверки и т.н. - не, ама има текущи оценки Освен това, вярно ли е, че сам/а си избираш програмата и предметите? - и да, и не, зависи. Имаш списък, от който избираш и този списък не е безкраен :wink: И ги синхронизираш в такова време, че примерно да успяваш да учиш в СУ и в НБУ едновременно. - не, не, няма ги такива...
Имам една приятелка от СТЗ учи журналистика в СУ и оперна и театрална режисура в НБУ. Хвала! Малко са такива като нея...И все пак възможно ли е? - очевидно да, за тая твоя приятелка и аз съм чувала
Мене най` ме стресира за НБУ тоя общообразователен тест. Европейски звучи, но доколко? - зависи какво разбираш под европейски, нищо сложно не е, вервай ми, при все, че не е и елементарен. Смятам, че всяка средностатистическа маймуна би могла да изкара 40 точки. За резултат над 70 обаче - рядко се случва. Аз имах 71 и над мене имаше по-малко от половин процент от всички кандидатствали. А за стипендии какво ще кажеш ?:) - има, има, но ти трябва успех. Иначе стипендиите са божествени, покриват ти или цялата такса, или 80% от нея, което е мнооооооооого, наистина.
Как стои работата и със стажовете? Примерно, аз съм чувал шефове на фирми, които изобщо не бръснат завършилите НБУ. Та ми се струва, че неабстрактните специалности в него подготвят кадри за семейния бизнес предимно...Или греша? - знам ли...като се има предвид, че доскоро СтЗ опера е била една от водещите културни институции на Балканите, а сега е на много високо ниво с постоянни турнета в САЩ и Зап. Европа (вчера заминаха за Германия, а преди месец се върнаха от САЩ), а аз бях на стаж там още след първи курс... 8) Не знам, не знам...ти кажи... Обаче! Не мога да гарантирам, че е така навсякъде.
И все пак - съвместимо ли е паралелно обучение в НБУ и СУ? - очевидно да. Ти да не мислиш, че тая твоя приятелка си прави гаргара с тебе :wink: Пак казвам - ако човек има воля, може да съвмести толкова неща, че чак ще се учуди сам от себе си. Аз няма да изреждам.Хвала предварително за инфото! И успех! Амин.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Нов български университет

в ЮФ

iaa_law_nbu

7

1040

26 Юни 2013, 22:27

FloWersOfEviL Преглежда последните мнения