Дата и час: 17 Яну 2026, 13:33

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ПЕТИЦИЯ против матурите !
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2007, 19:17 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 0 пъти.
http://www.bgpetition.com/maturi/

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2007, 19:29 
Драскач
Аватар

е то е мн ясно.че никой не иска матури само че не ние ще го решим това :)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2007, 20:30 
В началото бе словото
Аватар

Ако стачките продължават, май май ще ни се разминат тези матури..

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2007, 20:36 
Spiritchaser
Аватар

Благодарил (а): 37 пъти.
Матури трябва да има! Това е единственият начин да се провери ученикът колко знае и дали изобщо знае нещо. Само че за да има матури трябва да се определи даден набор (примерно сегашните седмокласници) след който всички ще полагат зрелостен изпит и да се въведе нова, матуронасочена, ако мога така да се изразя, образователна програма, по която да се кара от 7ми клас нагоре.

Вече самите матури, ако ги има, трябва да заместят кандидад-студентските изпити, защото би било много трудно човек да се готви за матури и кандидад-студентски изпити едновременно. Така е в Ирландия например. Там учениците държат Leaving Certificate (тяхната матура) по 2 или 3 задължителни предмета (май бяха английски, ирландски и математика.. можеш и да караш други предмети ако ти трябват за определена специалност във ВУЗ) който ако вземат получават средно образование. После с оценката от този изпит кандидадстват в университетите. Изпита наистина е тежък, но пък така се отсяват некадърниците и мързеливците, само дето там образованието им е на доста по-високо ниво от тукашното и трябва да си пълен гьон за да не си вземеш Leaving Cert`а.

В общи линии матури би било добре да има, но да се направят като хората, а не да се побългарят, както правим с всичко останало.

Последна промяна Don Horhe на 08 Окт 2007, 20:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2007, 20:42 
Драскач
Аватар

по принцип ние нямаше да имаме матура,а тези след нас които са ,и как стана тей,че и ние да имаме.... :? :?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2007, 20:58 
В началото бе словото
Аватар

В нашата образователна система се случват подобни "мисловни" мистерии.. за повечето от тях нито има логично обяснение, нито са необходими за момента.. Да не говорим, че потърпевшите от тях винаги за изключително "инфрмирани" .. Всичко е чудесно :)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2007, 22:25 
В началото бе словото
Аватар

Необяснимо е защо ние трябва да имаме матури.Разбирам да се знае за осмокласниците напр. , че ще карат матури и те да са си подготвени и да дишат с тая мисъл , но...да ги въведат точно сега , за нас ? Чувствам се специална! :lol: :lol: Аз още се надявам , че стачките ще повлияят на матурите , но едва ли. В тая държава няма невъзможни неща! Но повечето от нещата,които се случват са в ушърб на народа.

Sugarkata написа:
по принцип ние нямаше да имаме матура,а тези след нас които са ,и как стана тей,че и ние да имаме.... :? :?

Специални сме. Може да се обясни с все по-закърняващия мисловен процес при 90+.Ние като много по-умни деца , умеещи да се адаптират към всякакви промени , ще се справим! :lol: :lol: Може това да е отг. на въпроса 'защо?'

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2007, 07:00 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Цитат:
Може да се обясни с все по-закърняващия мисловен процес при 90+.

Моля,моля,набор'90 също мислим :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2007, 07:35 
Драскач
Аватар

Според мен, матури трябва да има. Не може да се говори, че няма стратегия в образователната система, при положение, че миналата година бе представена Националната стратегия за развитие на образованието в периода 2007-2015 година. Има някаква перспектива за развитието на средното и висшето образование и това е ясно.
Друг проблем е, че е абсолютно нормално това да не се получи като хората...Често срещан синдром в България. Хубавото е, че вече има идея. Относно матурите-тях трябва да ги има. Подкрепям Don Horne, който казва, че в Ирландия системата вече е изпипана и знаят какво да правят и как. Не мислите ли, че за да се получи и нашата система то тя трябва ДА ЗАПОЧНЕ да се реализира. Това, че министъра реши, че набор '89 ще е първият, който да прави матури не е особено удобно, поне за самите нас, но в крайна сметка все някой трябва да се жертва. Ако всеки път, когато се обяви, че ще има матури да се правят подписки, петиции, стачки и т.н. то тази система никога няма да се реализира като хората. Да, съгласен съм, че това ни усложнява нещата допълнително- учим за още два изпита извън кандидатстудентските, но все пак, както казах, трябва да се започне отнякъде.
Доводите в самата петиция направена тук са доста неоснователни и на моменти ми звучат дори инфантилно. Беше се появил текст, в който се казваше, че "по закон трябва да знаем за теси матури от 9 клас". АКо някой ми копира член от такъв закон ще се присъединя към подписката и петицията. Но доколкото съм информиран няма никакъв закон, който по някакъв начин да е обвързан с информираността на учениците по някакъв въпрос, още повече с въпроса за матурите.
А и погледнете реално...Матурата по български език и литература, която е задължителна за всички, е на материал по български, който е на основата на общи фундаментални познания по езика-неща, които всеки грамотен българин трябва да знае. Литературната част пък е на произведения от 11 и 12 клас. При положение, че в средата на 11 клас знаехме за тези матури е абсолютно постижимо да бъдем готови за тях в края на 12. Матурата по чужд език се състои в умения, които се изграждат през годините и не е сух материал, който да трябва да се учи преди самия изпит. Подобни са нещата с математиката. По история-материалът е основно от 11 клас, като има съвсем малък аспект в световната история, по която, отново, всеки човек трябва да има някакви общи фундаментални познания.
Ако тази петиция бе обявена с малко по-зрели и обосновани доводи бих я подкрепил. На мнение съм, че нещата в момента, така или иначе, са адски напечени покрай стачкуващите учители, та да се бутаме и ние с всякакви петиции. По-скоро бих се подписал в петиция, която да обявява, че учениците са на мнение, че тази година започва не особено добре, учебния процес на много места не протича и това ще попречи и затрудни организирането на матурите по нормален и спокоен начин.
И накрая една добра новина- самият министър е казал, че ако стачките продължат още известно време е възможно самият той да разпореди непровеждане на въпросните зрелостни изпити.(източник: Агенция ФОКУС).

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2007, 08:45 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 13 пъти.
Матури действително трябва да има,най-малкото защото това е изискване,"спуснато" от ЕС(вярно,че парашутът,дето са го дали,е бил бая пробит,но не това е въпросът в случая).Проблемът е,че за пореден път словосъчетанието "българска работа" блесна с пълна сила.Не е правилно да се провеждат едновременно и матури,и кандидатстудентски изпити.Най-малкото защото по този начин смисълът,вложен в зрелостните изпити-оценка на придобитите знания в областта,в която даден ученик смята да се развива,се губи.Така де-защо трябва да бъде изпитван 2 пъти,при положение,че едната оценка или не му е необходима изобщо(демек само му разваля хубавия изглед на дипломата),или ролята й е значително по-второстепенна.Дори и да не взимаме в предвид този аргумент,пак остава въпросът защо не уеднаквиха формата за зрелостни и кандидатстудентски изпити.Сигурно за да не улеснят малко учениците,и без това даващи да-си-таковат-майката и парите за частни уроци.
Та матурите са необходими,но трябва да бъдат добре планирани и предварително обмислени.По възможност от министър,които не е идиот(за съжаление аз такъв не съм виждал в китната ни родина по време на краткия си житейски път).И въвеждането на зрелостните изпити трябва да е просто прелюдия към цялостна реформа в образованието-премахване на боклука,залежаващ от няколко десетилетия в учебните програми и "практизиране" на преподавания материал.Въпросът е има ли властник с волята да осъществи тази така необходима промяна?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2007, 11:43 
В началото бе словото

Цитат на:Don Horhe

Вече самите матури, ако ги има, трябва да заместят кандидад-студентските изпити, защото би било много трудно човек да се готви за матури и кандидад-студентски изпити едновременно. Така е в Ирландия например. Там учениците държат Leaving Certificate (тяхната матура) по 2 или 3 задължителни предмета (май бяха английски, ирландски и математика.. можеш и да караш други предмети ако ти трябват за определена специалност във ВУЗ) който ако вземат получават средно образование. После с оценката от този изпит кандидадстват в университетите. Изпита наистина е тежък, но пък така се отсяват некадърниците и мързеливците, само дето там образованието им е на доста по-високо ниво от тукашното и трябва да си пълен гьон за да не си вземеш Leaving Cert`а.
[/quote]

Матурите няма как да бъдат вход за ВУЗ!Те не могат да заменят кандидатстудентските изпити!Кандидатстудентски изпити винаги е имало и ще има!Както съм писал в друга тема идеята матурите да служат като вход за ВУЗ беше отхвърлена с гръм и трясък от ректорите и академичните ръководства на университетите на състоялата се през лятото среща!Беше решено че приема във Университет ще става с приемни изпити провеждани от самото Висше училище,а не с матури!Също беше решено че кандидатстудентски изпити ще има не само през 2008,но и през 2009,2010,2011 и т,н,или по-точно казано и за в бъдеще!Подробно съм писал за тези неща за матурите и за решенията на ректорите на университети в друга тема!Така че тук само съм вмъкнал само най-важните неща по въпроса!
Министъра каза че университетите решават как да се осъществява приема в тях,и че нито той нито никой не може да им се меси в тези решения и да им казва как да приемат и да решава вместо самите университети,защото всяка такава намеса се счита в намеса в автономията на висшите училища,a както знаем висшите училища са автономни!
Наскоро Министър Вълчев каза ,че главната цел на матурите е да се види колко тежат оценките в различните училища,да се види дали завършващите имат познания,да се види какво е качеството на образованието!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2007, 12:12 
В началото бе словото

А тук нека да отговоря и за програмите:

Всички ученици които тази година са в 7-12 клас,трябва да завършат средното си образование без матури,тъй като в тяхната програма матурите не са заложени,всички те се обучават по една и съща програма която включва завършване без матури!Матурите са заложени в програмата на учениците които тази година са 5 и 6 клас,в тяхната програма са заложени матурите за завършване на средно образование!
Така че първите матури трябва да са след 6-7 години!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2007, 14:57 
Драскач
Аватар

трябва ама няма да е тей и нас ни натопиха да сме първи :evil:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2007, 15:18 
Spiritchaser
Аватар

Благодарил (а): 37 пъти.
@ doctors

Щом има изпити за ВУЗ`овете, то тогава не трябва да има матури. Тъпо и нелогично е да има и двете.

Задължителните матури са 2. Едната е по БЕЛ, другата е по избираем предмет. Те ще са доста тежки. А и към подготовката за тях като се добави и подготовката за поне един изпит във ВУЗ става още по-напечено. А защо ВУЗ`овете не искат да махат изпитите? Направете си сметка, по 20 лв. на изпит, и като има 12,000-15,000 кандидата, повечето от които карат 2 изпита. А и по принцип горе долу 50% от всеки изпит са 2, тоест тези пари за изпити са си чиста печалба. С други думи, всичко се върти около парите. Поне аз така мисля... ако греша с удоволствие бих бил поправен.

Убеден съм, че ако правителството отпусне двойно или тройно повече пари за висшето образование, ВУЗ`овете ще се съгласят приема да става с оценката от матурата. Или в най-лошия случай да е с някакъв тест по общообразователна подготовка, както е в НБУ. По този начин ще могат да влизат много по-голям брой хора да учат висше образованието, но пък летвата трябва да се вдигне много на високо, за да може хората, които не са за дадена специалност просто да отпаднат. Така на всеки се дава шанс, и вече който наистина иска и може - успява.

Другият вариант е да си останат сегашните кандидад-студентските изпити, но матурите трябва да отпаднат, защото ще им дойде малко в повече на учениците, особено на тези, които не искат да кандидадстват с български език и литература, тъй като подготовката за матура малко или много те подготвя и за кандидад-студентския изпит.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2007, 17:39 
В началото бе словото
Аватар

Аз също съм на мнение, че матурите са поредната недомислица в "страната на абсурдите". Принципно аз съм твърдо "ЗА" матури като обективна външна форма за проверка на усвоения материал през годините. И наистина само по този начин може да се покаже дали някой е зубрил през годините без да вижда по-далеч от иначе нямащата абсолютно никава тежест шестица , или е трупал знания с ясната цел да се обогати без да търси нереалните стимули на една оценка.
Но на този етап въвеждането на ДЗИ ще причини шок и ужас сред истеричните "мамини синчета", които ще се юрнат да пръскат пари по самозвани частни помагачи. Според мен, въвеждането на подобна форма на изпитване трябва да стане когато обществото ни е достатъчно дорасло да приеме измерването на реалното,трайно знание за сметка на временното заучаване на определен материал.
А що се отнася до кандидатстудентските изпити - ами че защо да има? Без да говоря от позицията на авторитетен разбирач или крайна инстанция, мисля че спокойно могат да се въведат две нива на матура ( например по БЕЛ)- едното покриващо общообразователния минимум, а друго обхващащо по-задълбочени знания в областта. На който не му трябва този предмет за вход във ВУЗ,да се яви на първия вид, а другия да го ползва за вход в университет.
Ох, дано сте ме разбрали, че не знам дали се изразих по-най добрия начин.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Петиция против закриването на Центъра по тракология!

в България

Jamesmagno

4

731

15 Яну 2010, 20:54

alter ego Преглежда последните мнения