aahz написа:
Всеки от нас може да падне, особено в цветущата ни към момента държава, независимо от дарбите и волята си. И аз предпочитам да вярвам, че човекът заслужава моето състрадание и стотинките, които мога да отделя, отколкото да предполагам точно с какви грехове е натоварил черната си душа. Защото тук дори не говорим за него, говорим за мен и това как възприемам хората въобще.
И ти ако му дадеш стотинките си, мислиш, че му помагаш ли? Мислиш, че му помагаш да се изправи ли?
Не, не помагаш никого освен на съвестта си. Това е някакво погрешно схващане за успокоение на собствената си съвест и няма нищо общо с просяка. Това е мечешка услуга (дори и ако приемахме, че парите наистина ще бъдат похарчени за храна/лекарство и т.н.)
assault написа:
Не, не им давам. На много хора не им е лесно, но не са станали просяци. Ставаш, бориш се и така.
Именно
Bagatur написа:
За съжаление обаче сме готови да си натъкмим какво ли не в главите, само и само за да си оправдаем коравосърдечието.
Не е коравосърдечие. Просто светът е така устроен. Никой не е Господ и не може да помогне на всички. А в крайна сметка има причина за всичко и всеки сам си носи кръста.
Още повече, че, както се спомена няколко пъти в темата, просенето е най-лесният начин. Вместо тези хора да станат, да се приведат в нормален вид и на отидат да заработят нещо, те просто стоят и чакат. Особено противни са ми тези, които нарочно си показват раните, отрязаните крайници и т.н. Към тях изпитвам истинско отвращение, ако щеш ме наричай коравосърдечна! Това тяхното е гавра със състраданието на хората.
Та в обобщение да кажа: пари на просяци НЕ давам.
На музиканти понякога давам. Любимец ми е пичът, който танцува като Майкъл Джексън в подлеза на СУ - пълни ми душата! Винаги му давам всичките си стотинки, които имам, колкото и да са те. Просто ме прави щастлива!
П.С. А какво бихте казали за симпатичните момчета и момичета, които дебнат с едни папки из подлезите и централните улички и спират хората да ги убеждават да подпомогнат еди-каква си кауза?