Ха-ха-ха
Това е общочовешка теза.
От гледна точка на човека, живеещ в модерната цивилизация канибализмът е нещо недопустимо. Защо ? Защото е извън общочовешката норма (и преди това обичай) на развитото общество. Когато питаш канибалът защо убива човек и го изяжда, той не го вижда по този начин. Канибалът казва, че му взема силата, а не го убива. Той има обичай, но не е еволюирал до идеята за норма в неговата култура, защото не е имал досега с култура, в която нормата е факт.
Чисто логично, колкото по-голяма е групата, която е част от общност с различни разбирания - толкова по-трудно се интегрира спрямо тези различни разбирания, защото има възможността да запази своята цялост. За това начинът да се интегрира дадена общност е да се разбие на по-малки социални единици, на които средата да влияе по-силно и по-бързо. И когато средата предостави възможност на тези социални единици да си отговорят на въпросите, които промяната предизвиква, те на свой ред често успяват да се превърнат в част от системата, не по-лоша от останалите, които са в нея преди тях. Мисля, че това не е под въпрос.
Давам простичък пример, който ще взема по най-грозния начин от приятелката ми. Циганско семейство - мъж, жена и две деца. Живеят в центъра на София по добрата воля на други хора (това няма пряко отношение върху историята). Продават на пазара на графа. Мъжът се е научил да говори сравнително правилно български език. Едното дете е прекалено малко, за да говорим за някаква култура, която да демонстрира. Второто дете обаче е по-голямо и е важното в случая. То израства в центъра на града сред българи. Личи си, че е циганче по цвета на кожата и т.н., но от към външен вид и обноски можеш да го наречеш просто едно "възпитано и учтиво дете". Също така държи на личната си хигиена.
И идеята е следната : Бащата (I поколение промяна) е приел някаква част от чертите на околните хора. Останали са и от предишните навици навярно - това е неизбежно, но има осезателна промяна. Детето (II поколение промяна) е приел по-голяма част от навиците и държанието на околните хора. При него няма въпрос дали да бъде такова или не. При това дете, това е логичното развитие от средата, в която се намира.
Това имам предвид под "средата". И не съм сигурен каква връзка има това с капитализъм, комунизъм, фашизъм и т.н. По-скоро този поглед върху нещата е империалистки. Възниква точно в големите колонизаторски сили, които създават и антропологията, като наука. Но това е друг въпрос ... ние тук може на всичко да му лепнем етикета "червено".