pora_e_priqtel написа:
Нямам нужда да ме пази SA, а Расате няма право да организира въоръжени групи. Не знам неговите юнаци дали ще са въоръжени, но дори униформата им наподобява кафяворизците.
И не, не искам да премина през циганско гето, но никой не ме и кара. А че гетата са изтървани, това е напълно вярно.
Не опира въпросът до това дали начело на такива групи за
защита ще е Расате или някой друг... просто трябва да се създаде нещо подобно, защото нещата излизат извън контрол, а това, което се случва в някои райони на София е нищо в сравнение със ситуацията в някои по-малки населени места в страната. Относно Националната гвардия имаше доста дебати по медиите и навсякъде Боян Расате достатъчно ясно обясни, че всичко в униформите на неговите хора е купувано от Български военни магазини. Замисли се и ще стигнеш до извода, че наистина е така. Въпросните ризи не са кефяви, а бежови и ми изглеждат досущ като тези на офицерите от БА. Доста внимателно гледах интервюто с Расате в сутрешния блок на БТВ от преди няколко месеца, даже мисля, че го има качено в интернет. Там Боян Расате обясни, че хората му ще разполагат с щитове, каски и други подобни приспособления за
защита и във всички конфликти ще заемат пасивна позиция. Т.е. няма да атакуват агресорите, а ще защитават нападнатите хора. Освен това Гвардията ще се занимава с помощ на населението при природни бедствия. И като цяло народът подкрепя тази инициатива, повечето ми познати са на същото мнение, освен това трябва да се спомене, че в "Сблъсък" имаше СМС-анкета "За или против Националната гвардия?", в която на 80% от хората гласува "За". Освен това доста странно ми звучи да сравняваш организацията на Расате със "СА", след като и от Български антифашистки съюз подкрепиха идеята за Гвардията, подкрепата си дадоха и от редица демократични и граждански организации.
Относно гетата явно сме на едно мнение. Там цари пълно беззаконие и терор над всеки чужд. Дори полицаите се страхуват да влязат вътре. И не защото не могат да се справят със ситуацията, а защото само като пипнат с пръст някой циганин и срещу тях заваляват купища дела от правозащитни организации. Иначе хората от МВР могат да се справят отлично със ситуацията, ако им се даде свобода на действие. Преди години в Пазарджик беше изчезнало някакво момиче и в циганския квартал бяха пуснати полицаи от специалните части. "Ромите" не можаха да гъкнат. До колкото си спомням въпросното момиче май беше открито там, а също така полицаите бяха открили трупа на друго момиче обявено за издирване да се вари във някакъв казан. Имаше открити също калашници и какви ли не други неща.
pora_e_priqtel, казваш, че не искаш да преминаваш през циганско гето, а и никой не те кара. Само че по-нагоре в темата едно момиче, на което й се налага да минава през цигански квартал, обясни какви унижения и страх й се налага да изживява ежедневно. На нея какво би й казал ти? И не мислиш ли, че утре й ти можеш да си на нейното място?