happyswift написа:
Тъй като съм живял само във Варна и София, мога да коментирам само за там.
Във Варна, с под 500 лева на месец, ще умреш от глад.Това е и причината никой да не бачка за по-малко от това.Чух от познат на нашите, че пуснал обява за секретарка, от която се иска само да вдига телефона срещу 20 лева на ден - никой не проявявал интерес.Това е доста показателно.Предполагам, че Захариев е визирал най-големите градове.Разбира се, че хората из по-малките населени места печелят по-малко, но и там цените са доста по-ниски от тези в най-големите градове.Един приятел ми каза, че в Плевен, в готина дискотека 50 лева за 2 бутилки Джони Уолкър - е, във Варна бутилките не вървят под 70-80 лева и то през средата на седмицата.Не визирам факта, че във Варна хляба е от 80 стотинки нагоре (просто давам пример с продукт от първа необходимост),дори в София е по-евтин.
В София, въпреки, че е по-евтино от там, отново трудно ще се справиш, особено ако плащаш наем за жилище (не визирам общежитие).
И сега не ми говорете как оцеляват студентите, защото тук не вкючвам бурканите с храна, които идват от мама и татко,студентския стол и прибиранията по родните места.
И, да. Аз имам същия опит, тъй като съм живял на същите две места.
Ако заплатите не бяха логични за самото място, то хората щяха да умират от глад, което не се случва. И тук доводът "има такива хора" не е на лице, защото такива хора има навсякъде, но не може да се каже за всички.
В общи линии май ти си единствения, който разбра доводите ми и не тръгна да се самосъжелява как няма работа и как хората не получават пари.
Средната работна заплата включва и студентите, но не е изградена единствено от тях. Мнение може да се изгради от хора на средна възраст, които са работили в дадена насока известно време и вече "имат история" с дадена работа. Защо ? Защото те са най-многото работещи в България. А иначе по цял свят за студентите си има работи, които (естествено) не са сред най-добре платените, но се получават сравнително нормални пари (сега ще бъда репликиран как всички получават по 100 лева).
Във Варна сред познатите ми (не приятелите, а познатите ми, което включва и много хора, които не са ми приятни) има единични случаи на хора, които едва кретат(демек не ходят на почивка редовно). В София също. Имам връзка и с Казанлък (около 60 000 доколкото знам) ... там всичко, което не идва от заплатата идва от личната продукция на чичо, леля, баба, дядо, което автоматично спестява много пари и реално погледнато хората имат достатъчно пари за да живеят, за да карат кола на изплащане (сравнително добра) и да ходят на по някоя и друга почивка. И на трите места всички се оплакват от всичко.
Както казах също в България има много пари, които циркулират без да бъдат официализирани. Тези пари не се отчитат никъде.
Иначе съм склонен да се съглася, че около Видин,Враца и т.н. (този район) цари мизерия. Но преди всичко там. На почти всички останали места, ако вложиш известно време в дадена работа можеш да изкарваш доста пари. Естествено е хубаво да се има предвид, че дадени хора са некадърни. Тези хора и на 40 години ще си търсят работа и ще се оплакват. Такива хора може да бъдат малка или голяма част от вашите и моите познати. Такива хора може да сте самите вие или аз. Такива хора (често) нямат шанс да просперират ( и за радост). А иначе моето мнение е, че човек на 28-29 преспокойно може да получава заплата 1000 - 1000+ , когато е имал 2-3 години да поработи в даден бранш, след като е завършил и да се развие. Но и никъде не съм казвал, че е нормално 20 годишен без опит да ги взима тези пари.
Вечен студент, системата си работи много добре даже. А моето удоволствие става по-голямо и по-голямо.

И, като си говорим за това колко пари са нужни за живот е хубаво да припомним още някой и друг факт. Българите са хора, които най-късно започват да работят ... на средна възраст 22 години. Всички останали младежи от ЕС започват много по-рано(преди около 2 седмици излезе статистиката, ако не се лъжа). Предполагам, че сами можете да си обясните всички пичове и пички, които по цял ден ма'ат кафета. Те не са мит, мисля, че и вие познавате такива. Как го правят, когато нямат пари? Има два отговора на този въпрос :
- Имат прекалено много свободно време и сервитьорката им е позната, която им дава кафето безплатно.
- Имат възможност да си пият кафето по цял ден без да има е нужна работа.
Ако е второто, значи парите наоколо никак не са малко. Ако е първото, то шуробаджанащината в България ти спестява много разходи ... за което не ти е нужно да се оплакваш. Или пък са много Ентелигентни и можещи, та чакат оферта за работа от по 2-3 бона.
А е хубаво и да обърнете внимание на това, че в големите градове е ситуирана една много голяма част от населението. За това за тях не трябва да се говори, като за изключение. София например е 1/5 България. Варна, Пловдив, Бургас и т.н. (големи градове с над 70-80 хиляди) изпълват тази бройка до 3/4(около 70% за да бъдем точни). Не можеш да кажеш, че 3/4ти от българското население е изключение.
Клифф, мини покрай студентски град - ще видиш поне 2-3 обяви за работа щом искаш. Там винаги има.

И май се изчерпах по темата.