явор написа:
Причините са 2. Първата е в липсата на достатъчно кошчета, а втората, която е ОСНОВНА, е тази, която вече посочихте - възпитанието на хората. Ако от малки са ви са се карали за това да не си хвърляте боклуците насам-натам няма да е така. Същото е с учтивостта в столицата. Първите месеци бях тотално шокиран колко груби и надменни са хората. И въпреки това продължавам да давам път на хората и да им благодаря, когато те ми дадат, и да се извинявам, когато докосна минимално някой непознат... и се радвам, когато видя, че има хора, които правят същото.
не знам защо,но ми се струва,че това е практика предимно на хората,идващи от така наречената "провинция"/т.е. всичко,което не се казва София/,малко са кореняците софиянци,които се стремят да бъдат любезни и отзивчиви с непознати хора...всичко е въпрос на възпитание...даже преди мислех,че всички софиянци са невъзпитани грубияни

столичаните,пишещи в този форум,ми попромениха мнението,защото виждам,че има мислещи и възпитани,но на фона на останалите са като капка в морето

най-прост пример:когато пътувам с маршрутка и съм от правостоящите,нарамила се с няколко чанти,а човекът,седящ на седалката до мен,стане да слиза по принцип винаги се отмествам настрани,за да може някой от останалите правостоящи около мен да седне на опразненото място,някакси ми е неудобно да седна аз докато около мен има още 4-5 човека прави,но...за благодарност тези 4-5 човека около мен още малко ще ме прегазят в опитите си те да се доберат до празната седалка...
както и да е,темата беше за мръсотията в София,на мен не ми пречат толкова препълнените кошчета за боклук и летящите хартийки във въздуха,колкото самия въздух,който на територията на цяла София мирише на изгорели газове и е направо сивкав

и главната причина за това е,че мотото на повечето софиянци от 18 до 60-годишна възраст е "и до магазина - с кола"

и после що имало толкова задръствания и нямало къде да се спре...аз като се прибера в родното си градче все едно в планината отивам,толкова е спокойно по улиците,толкова е чист въздуха
ПП:въй,пак се отплеснах