Живковото време залагаше на дребните хорица без идеали, без стремежи за кариера, за бъдеще, за семейство, на което да може да даде всичко, с което разполага. Живковите марионетки са били хора, които са се задоволявали с малко и никога не са искали, а и не е можело да искат повече (в интерес на истината интелигенцията, осмеляваща се да не се съгласи с политиката на партията, е била безмислостно избивана, а на нейно място са дошли обущари и перачи). Общо взето това е и границата между дясната и лявата политика. Едната залага на държавата, която дава по малко и по равно на всички, за да могат да съществуват, а другата държи на индивидуалната мотивация и потенциал на индивида с минимална държавна намеса.
Това ми напомня и за една книга на Ралф Дарендорф, където той описва срещата си с министъра на външните работи на Никарагуа. Дарендорф е бил учуден, че по сергиите на магазините в Никарагуа е имало само стоки от първа необходимост. Липсвал е всякакъв избор. На въпроса му относно този феномен министърът му отговаря, че преди революцията по рафтовете на магазините е имало всичко, но малцина са могли да си го позволят. В сегашната ситуация обаче всеки може да си позволи да си купи абсолютно всички стоки по магазините. Накратко - светът на изобилието за малцина се е превърнал в свят на недостига за всички.
Що се отнася до социализма на Живков. Мисля си, че комунизмът като идеология е утопия и винаги ще бъде такава. А одръжавяването на имотите е едно от най - големите престъпления срещу трудолюбивия човек. Още Лок навремето е твърдял, че собствеността е естествено право, което съществува независимо от управлението. В този смисъл главната цел на държавата според него е запазването на частната собственост. С две думи - човек трябва да знае, че трудът му ще се възнагради. Трябва да бъде мотивиран да работи, а не да знае, че и да се труди, и да мързелува, ще получи същото като бай Пешо, който по цял ден хърка пред телевизора.
Отклонихме се от темата, но за да не бъде постът ми офтопик мога да се похваля, че днес се разписах в подписка за оставката на правителството.

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...