Дата и час: 16 Яну 2026, 19:48

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Колко вида сътрудници на ДС има?
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 22:41 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Слушам в последно време, (всъщност откакто се помня), отново да се жужи за тези сътрудници на ДС. За мен, както и сигурно за повечето хора от младото поколение, които не са изпитали бичовете на машината, темата ми е малко outdated и ми е малко тъпо да се повдига всяка година по 5-6 пъти след като има други много по-големи процеси, които стават и са на дневен ред. :what:

Сега Бойко като каза, че ще разсекрети всичко, темата стана още по-гореща и започна наистина да се дълбае. Някои хората започнаха да твърдят, че те не са доносничели, а че са се борили за родината. Други пък твърдят, че са използвали ДС едва ли не като паспорт за достъп до различни научни архиви в чужбина.

Та въпросът ми е аджеба колко всъщност вида сътрудници на ДС има? Има ли "свестни" такива? А какво отношение заслужават те?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Колко вида сътрудници на ДС има?
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 23:12 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Ей, много се радвам, че пусна темата, защото аз смятах утре да пусна нещо подобно. Имам мнение по въпроса. Смятам това действие за доста популистко. РАзбира се, че не може да се направи ясно разграничение на "добри" и "лоши". Всъщност смятам, че доста от сътрудниците на Държавна сигурност са намерили своето място в сегашната агенция и заради този факт досиетата им ще останат скрити. Чувал съм всъщност и за наредбата за изтриване на голяма част от досиетата при смяната на управлението в началото на прехода, ако не се лъжа.

Малко се отклоних, струва ми се от теамта, но ми се ще още едно отклонение да направя. ГЕРБ заявиха своите основни приоритети нееднократно и твърдяха, че веднага ще се заемат с вземате на мерки срещу корупцията например. Как по точно се свързва тази акция на разсекретяване с това? Знам, че много хора биха искали досиетата да се разкрият, но това никога не би станало напълно и народът не съм сигурен, че си дава сметка за това. По различни причини много от досиетата няма да се разкрият никога и просто това е едно самозалъгване на масите. Коя служба в света има напълно разсекретени архиви?

Иначе по въпроса, който задаваш, струва ми се, че има агенти и оперативни работници като оперативните работници са тези, на които се хвърля голяма вина, защото са отговорни за привличането на нови кадри в редиците.

Не съм много компетентен по темата и ще се радвам някой да ме поправи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 23:53 
potato heart
Аватар

аз също не съм особено компетентна, но според мен не може всички да са черни е така. Щото, за да се казва тази ъъъ.. агенция Държавна Сигурност си има причина, както си има причина да има ЦРУ и т.н. та, предполага се, тази агенция има за цел да осигурява сигурността на държавата, и тя си има 6 отдела по тоя въпрос (толкова ли бяха?) и те работят на различни нива. и "черните" хора (доколкото ми е известно) са тези от 6ти отдел, щото те са тея, дето само търсят кирливите ризи на хората и за всяка дреболия ги издават на ДС-то - това са хората, които трябва да следят съседите си и не знам си кого още и да търсят под вола теле. затова и никой не ги обича. Щото все пак, по това време не всеки е спазвал ограниченията и така нататък, и не би било много приятно утре да те затворят, щото си си украсил елхата на Коледа, а не на Нова година, или щото си се сдобил с дънки отнякъде... което наистина си е простотия. Аз поне така го разбирам... ако греша.... греша :P
А сетих се и за още нещо! което е по-скоро някак забавно. Към ДС е имало отдел ОС ли беше или нещо от сорта, който е следил дали неомъжените младежи спазват морала (ако ме разбирате). Та това са били обикновено пенсионери, които имали право по всяко време (освен между 22 и 6) да нахлуят в жилището на младежа или девойката и да проверят дали там не се крие някое нелегално същество от противоположния пол. И ако такова се откриело се взимала глоба и дори ти издавали фактура! е това просто ме убива....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 08:01 
Плиний Стари
Аватар

la_cazadora: По въпроса колко има - те се делят на няколко вида. Най-основното деление, което ни засяга днес е доброволно и недоброволно сътрудничили. Тези от тях, които не са сътрудничили доброволно отдавна признаха вината си и изобличиха и осъдиха бившата ДС. Другата част са доброволно сътрудничилите, които и до ден днешен твърдят, че са помагали на родината си. Божидар Димитров например е точно от този вреден тип.
Ники: Не, не само върху оперативните работници се хвърля най-голямата вина. Най-голямата вина ще падне не върху тези, които са набирали нови членове (защото такива са се набирали и от кварталния полицай, например), а върху доносниците и фигурите на по-високите нива, които са разпращали невинните хора по концлагерите.
bubbly_water: Не, седем са и да, 6-то е за доносниците. Повярвай ми обаче - другите не са имали по-морално извисени функции. Такива са външният шпионаж - 1-во, който внедрява шпиони сред българската интелигенция, контраразузнаването - 2-ро, който следи учащите, военното контраразузнаване - 3-то и следи духовенството и емигрантите, оперативно-техническо и икономическо разузнаване - 4-то - отговаря за следенето на турските и македонските националистически въпроси, охрана на политическите лица - 5-то - то внедрява агенти сред социал-демократите и БЗНС, 7-мо има анонимна дейност, също така се знае, че се е занимавало и с анализ на работата на другите шест.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 08:28 
Чалгар
Аватар

Благодарил (а): 64 пъти.
Това за деленето на доброволци и заставени е малко трудно доказуемо, защото повечето са имали все пак някаква алтернатива пред това да вляззат в редиците на ДС, но все пак по някаква причина е трябвало да станат сътрудници.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 08:50 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
Не знаех, че и Георги Първанов е бил член на ДС :shock: . В крайна сметка каква им е била функцията? Някой може ли да обясни. Четох нещо, ама не можах да си обясня точно. Освен, че обвиняват ДС за покушението на папа Йоан Павел II...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 09:06 
Плиний Стари
Аватар

allshallperish: Да, бил е в 4-то мисля. Каква е била функцията на кои?
Ники: Да, трудно разграничима е, но е срамота, че някои от бившите сътрудници още защитават този апарат и дейността си в него.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 09:09 
Alter Schwede
Аватар

Искаш да кажеш, че Първанов е бил в :
Четвърти отдел е специализирал в протурски и промакедонски национализъм. :shock:
Аз чета в Уикипедия, ама не мога да си обясня каква е била цялостната функция на ДС. За това питам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 09:14 
Плиний Стари
Аватар

Цялостната му функция е шпионаж и контрол, чрез всякакви методи (като казвам всякакви - разбирай наистина всякакви) на всички нива в държавата - от ученици, през съседи, религия, емигранти, обикновени работници, до интелигенцията и творческите съюзи.
Да, Първанов е сътрудничил в раузнаването по македонските въпроси.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 09:16 
Alter Schwede
Аватар

И са ни го натресли...комунистите?
Еми, ясно защо Бойко иска да ги разнищи.
Станишката има ли пръст в ДС, или не се знае, че четох как много /хиляди/ досиета били изгорени.

ПП: Сори, че толкова разпитвам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 09:19 
Плиний Стари
Аватар

Бойко не иска да ги разнищи и няма такъв интерес. Божидар Димитров е чудесен пример - той е бивш сътрудник на ДС, който и до днес не е осъдил дейността на този репресивен апарат.
Станишев все българско гражданство наскоро, но родителите му са били на позиции в КГБ и БКП.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 09:26 
Alter Schwede
Аватар

На мен най- коварен ми се струва:
Първи отдел работи сред интелигенцията. Под негов контрол са творчески съюзи като тези на писателите, художниците, журналистите, музикалните дейци, преводачите, филмовите дейци и т.н.

Има ли някой изтъкнат пример от тях?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 09:27 
Плиний Стари
Аватар

Много, Тодор Колев например.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 09:32 
Alter Schwede
Аватар

АЙДЕ БЕ :shock:
Аз все едно не живея в тая държава, така се чувствам.

Но стига с моите върпоси. Някой може да се изкаже компетентно... по темата.

ПП: А тоя "Възродителен процес" е бил егати и грешката според мене.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2009, 09:35 
Плиний Стари
Аватар

Това как прозвуча, все едно моето не е било компетентно. :)
Да, грешка е и освен, че е противоестествен, е причина за днешния реваншизъм на малцинствата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща