Разбира се, че се гордея...
Причините са много, някои сериозни, други - забавни, трети може би са по-скоро повод за не-гордеене, но все пак..
Като се започне от историческото ни минало, мине се през географските и природни дадености и се стигне до научните ни постижения, имайки предвид колко мъничка държава сме и колко много сме изстрадали във времето и как постоянно късат от нас и ни ограбват и стъпкват...
Като цяло сме много сърдечен народ, изключая озлобените поради различни независещи от тях причини хора (финансови да речем), и това ми харесва и смятам, че е полезно, особено ако искаме да бъдем част от европейската общност.
Това, което не ми допада, е че в някои държави ни се носи някаква лоша слава на мошеници и тарикати и това впечатление се дължи на работниците по бригадите за бране на ягоди примерно. И освен това проблемът с ромското малцинство адски ми трови душата и не искам никой по света да свързва България с безработните , мързеливи и неуки отрепки, които крадат жици и берат тухли.
Иначе сме предприемчиви и смели, имаме много проекти и сме едно доста будно общество. Не разбирам защо при това положение повечето политици, избрани лично от тези умни хора, се оказват пълни боклуци, които си присвояват пари и въртят шашми по кабинетите си... някой да има обяснение за това?
Не на последно място искам да подчертая колко много се гордея с родното си място и родния град, и че при никакви положения не бих искала да живея или да съм се родила на друго място по света.
За съжаление обаче както можем да градим, така в повечето случаи се саморазрушаваме и понякога е изключително трудно да се направи нещо устойчиво и полезно за всеобщото развитие, понеже простите и слепи хора са по-силни от разбраните и интелигентните.
Иначе си имаме култура, образование и хобита. Жалко, че всички тези неща, които в Европа се развиват от държавата за народа, който народ после предоставя знанията и уменията си обратно на държавата, при нас са плод почти изцяло на лична самоподготовка и желанието на група хора да организира някакво събитие или да учреди някой клуб. Но какво да се прави, условието за прогрес не е лошото да е повече от доброто, само че при нас за съжаление е точно така. Тъпо е и че с понятия като "елит" и "интелигенция" се злоупотребява толкова уникално много, но в крайна сметка ние си познаваме стоката и се знаем що за продукти сме. Единственото, което трябва да направим, е да убедим Европа, че можем да й бъдем особено ценни , и аз лично съм се заела да доказвам това в областта на науката.

Иначе сред причините, поради които се гордея, че съм българка, са още
- българската бира
- хубавият ни и труден за всички чужденци език
- отвратителният ни балкански манталитет, който може да бъде много полезен и е като предупреждение за всеки, който си мисли, че може да не стане нашето
- българските манджи - никой не може да ме убеди, че коя да е чужда кухня може да се мери с нашата!
- българският хардкор
Както и още мнооого, много, много...