Майка ми не иска да напуска страната, тук е родена, тук е живяла и ще продължава да живее в България.
Това заяви пред БНР синът на Снежана Димитрова - Ивайло Николчовски, по повод статията в испанското издание "АВС", че медиците смятат да потърсят политическо убежище от Франция заради психологически тормоз. Изданието цитира френския адвокат Стефан Зарбиб.
Той не е разговарял с майка ми, нито с мен, обясни Николчовски, цитиран от БГНЕС. По думите му политическо убежище може да се иска, ако човек е в страна извън ЕС. Той допълни, че досега няма поети ангажименти от държавата към медиците. В България нещо не стане ли до първия месец, значи няма да стане, посочи още Николчовски. "Държавата трябва сама да се сети да даде допълнителни обезщетения на медиците ни. А държавата дължи нещо на мен, защото остави майка ми да лежи осем години и половина в затвор в Либия", обясни синът на Снежана. "В ЕС сме, има си закони, невинен човек, който е лежал 8 и половина години в затвор, би следвало да получи по 35-40 евро на ден. Сумата на година е 14 000 евро, тоест около 100 000 евро за осемте години, прекарани в затвора", пресметна Николчовски. Според него, ако някоя друга държава предложи по-добри условия за живот на сестрите, "защо пък да не емигрират". Най-важно било медиците вече да не са във фокуса на медиите, защото това ги връщало само в миналото и в техните лоши спомени.
Изненадан съм от съобщенията, че близките на българските медицински сестри предявяват претенции за обезщетение за осемте години, прекарани в затвор в Либия. Това заяви зам.-външният министър Феим Чаушев пред БНР. "Няколко пъти съм се срещал със сестрите в затвора в Триполи. Тяхното желание беше драмата да приключи колкото се може по-бързо и да се завърнат в родината. Държавата направи много за тях, посочи Чаушев. Нашите грижи за медиците ще продължат, декларира зам.-министърът и припомни, че държавата вече е обявила какво може да направи за тях: отпуснати са по 10 000 лева еднократна помощ на човек, уреден е въпроса със социалните им осигуровки и им е предоставена медицинска помощ. Чаушев обясни, че не познава френския адвокат Стефан Зарбиб. “Адвокати без граници” никога не са участвали в защитата, срещал съм се с тях, уточни Чаушев. Той допълни, че от организацията първоначално са обявили, че ще се ангажират със случая, без да искат пари, впоследствие са поискали огромни средства, за да направят международна кампания. Аз им казах, че държавата няма такава възможност да даде толкова пари и никога не сме обещавали средства, коментира още Чаушев.
Палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж възнамерява да съди либийския лидер Муамар Кадафи, защото го е държал като заложник. Това съобщава Франс прес, цитирайки холандската агенция АНП. „В понеделник ще се срещна с адвоката си, за да обсъдим възможностите да заведа дело срещу Кадафи”, казал Ашраф ал Хаджудж пред журналисти в холандския град Вьорден, където живее семейството му от 2004 г. Палестинецът ще съди Кадафи за това, че го е държал като заложник и за принизяване на правосъдието, уточнява АФП, цитирана от БТА. Ашраф прикани либийците да започнат следствие за признанията, изтръгнати с изтезания от него и от петте българки, предаде Ройтерс. "Призовавам либийския народ да изясни този случай, за да ни помогне да изчистим имената си", каза д-р Ашраф. "Сега, след като сме свободни, случаят не е приключен. Ние сме също толкова жертви, колкото и децата", каза 38-годишният лекар. Той добави, че международни организации също могат да настояват за разследване на обстоятелствата, при които са изтръгнати признанията от медиците.
http://dnes.dir.bg/2007/08/05/news1963632.html