Bagatur написа:
phoebe написа:
Религията участва в арабските държави, толкова колкото и в България. Единствената ислямска република, това е Иран, която даже не е арабска.
Това вече е несериозно. Защо тогава в Саудитска Арабия например си имат религиозна полиция? (и за пояснение - свободна е да арестува хора с неприлично облекло, хомосексуалисти и пиещи алкохол

) В основния им закон пък си е казано в прав текст:
Article 8 Government in the Kingdom of Saudi Arabia is based on the premise of justice, consultation, and equality in accordance with the Islamic Shari'ah.
Article 26
The state protects human rights in accordance with the Islamic Shari'ah.
Ето и от конституцията на Йемен:
Article (3) Islamic Shari'ah is the source of all legislation.
Такива чудесии в Европа отдавна няма и слава Богу.
Ти чете ли ми мненията по-горе? Религиозната полиция в СА спокойно може да бъде отнесена към културния протекционизъм, който толкова ви хареса в мнението за Швейцария.
А в Европа нямало такива чудесии? Как ще се почустваш, ако живееш в Дания и ти се роди дете и задължително, ама задължително, трябва да го регистрираш чрез протестантската църква, за да м усе издаде акт за раждане? Или това не е "такава чудесия" ?
@Tommy - недей да генерализираш, това е твой враг

От съдебната система само части са подчинение на шариата и то като ръководно начало, а не буквално прилагане. Най-много мисля шариата се прилага в междусемейните отношения. Тук разбира се има изключения - Тунис, например.
Също така може ли да ми посочиш конкретен пример, как "диктатура" развива "фанатизъм"? Много във въздуха ми се струва това понятие, честно. Още повече как социалистическа диктатура развива религиозен фанатизъм

(Сирия)
Някак си не ми стана ясно, как темата зави към арабските страни, като става дума за Турция тук? Лично аз си мисля, че арабите трябва много да се поучат и вземат пример от турците в държавното си управление, което се отличава с изключителен секуларизъм. Даже при нас, в някакви изключителни случаи, Патриарха на БПЦ може да стане изпълняващ функциите на държавен глава, ако не се лъжа.