Дата и час: 16 Яну 2026, 14:40

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Кризата в Турция
МнениеПубликувано на: 17 Май 2007, 13:28 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
Темата е инспирирана от едно изказване на Циндил-Пиндил в "Защо да гласувате". Какво е мнението? Какви ще са последствията за южната ни съседка?

На мен лично ми направи впечатление как военните обявиха публично, че са готови да се намесят във всеки един момент, което си беше предупреждение за военен преврат в прав текст...

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Май 2007, 18:25 
Гурбангули Бердимухамедов
Аватар

Благодарил (а): 313 пъти.
Мдаа и Европейският съюз се издразни на това изказване. Честно казано шапка им свалям на турците, че се вдигнаха превантивно срещу евентуалното избиране на президент ислямист. Не вярвам друг мюсюлмански народ да направи същото. Хората си държат на светския характер на държавата и това е похвално (според мен поне, според религиозните фундаменталисти не е).

А защо се издразни ЕС? Защото отново си пролича, че в Турция армията играе много важна роля в политическия живот. В никоя държава от ЕС не би било възможно такова изказване. Но факт е, че Турция е полицейска държава (както и до голяма степен военна такава), за разлика от повечет европейски. А ЕС не търпи такива в себе си. Та турците имат още бая хляб да изядат, докато се присъединят. Но то може би е и за тяхно добро, знае ли човек...

Изображение

Правила на раздел "Мнения"
:cat: :albino: :cherry: :faroah: :cherry: :albino: :cat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Май 2007, 19:02 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
като цяло военните преврати там са нещо като традиция - справка с историята им....имали са си период горе долу на 10 години и армията се намесва

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 10:37 
Неебателна.
Аватар

Ок, но военен преврат, който както и да го погледнем пази демокрацията? Това е уникално явление в историята, поне според мен. Колкото до светския характер на държавата - мислите ли, че скоро ще има и други ислямски държави, който да последват Турция?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 16:23 
Легендарен флуудър

Армията пази светския характер на държавата от парламента, който ще гласува за ислямист-президент. Сега ще правят парламентарни избори. На тях ислямистите ще увеличат присъствието си в парламента и ще прокарат промяна в конституцията, която ще предвижда пряк избор на президента от народа. Какво по-демократично от това? С него ислямистите ще спечелят още по-лесно президентския пост. Става ясно, че Турция, най-модерната и реформирана ислямска държава, е на столетие от европейската цивилизация. В нея трябва да се избира между демокрацията и светската държава - абсурден избор от гледна точка за ЕС, но си е така.

Какъв е резултатът? Турция може и да преговаря, но няма да влезе в ЕС. Друг тип цивилизация, опряна на друг тип култура. Май е срещуположният тип на европейската цивилизация. Просто в основата на едната е Ислямът, а на другата Християнството. Русия и Америка също са доста далече от европейската цивилизация, но все пак имат същата основа като нея. Сега ще ми обясните, че там има и други религии, но доминиращата е една и съща все пак.

А при управлението на Саркузи и Меркел, какъв преговорен процес чакате? Дали и случката с Батак, не е нещо в този дух - отдалече обработване на общественото мнение в близка до Турция държава. Щатите има да си плачат Турция да влезе в ЕС. Като е толкова хубава, защо не си я вземат те?

Случката в Анкара много ме кефи. Сега и кюрдите да се размърдат, не че в Ирак не ври и не кипи... :twisted:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 16:38 
Неебателна.
Аватар

Франция винаги е имала много топли връзки с Ориента. Колкото до избора - в Щатите, доколкото съм запозната също изборът на президент не е директен... Признавам, че съм лаик в тази област, но някак си мисля, че всички тези протести няма да позволят на ислямист да вземе властта - ако трябва Турция ще повтори Оранжевата революция в Унгария.

Украйна :wink: (pora_e_priqtel)

От друга страна, колкото и да е различен манталитета на съседите, те са прекалено близо до Европа и са общували с нея много повече, от по-фундаменталните държави. Според мен е невъзможно да се върнат толкова назад - това означва просто да сложат пепел на 100 години изграждана държава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Май 2007, 23:10 
спамероинтелигент
Аватар

Благодарил (а): 4 пъти.
По-добре военен преврат, отколкото ислямизиране на управлението :roll: Дано все пак разумната част от хората надделеят на изборите, но едва ли

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: симплицитно казано
МнениеПубликувано на: 28 Май 2007, 12:20 
В началото бе словото

армията оправя реда в държавата в една консервативна общност за да изглежда тя свободна - такъв парадокс може да се случи само ако USA финансират и поддържат турската войска - както това се случва- само че америка си взе всички дадени пари с последната девалвация на лирата от преди 3 години - това беше голямо сътресение - янките с едната ръка дават с другата два пъти повече взимат - но има резултат контролират ситуацията и въвеждат демокрация в една консервативна държава и така се стига до парадокса военнизиран ислям - единствения в света и аз мисля че Турция дори е по-светска в много отношения от Албания и Сърбия да речем.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2007, 17:07 
Гурбангули Бердимухамедов
Аватар

Благодарил (а): 313 пъти.
Apolon каза в една друга тема:
Цитат:
армията оправя реда в държавата в една консервативна общност за да изглежда тя свободна - такъв парадокс може да се случи само ако USA финансират и поддържат турската войска - както това се случва- само че америка си взе всички дадени пари с последната девалвация на лирата от преди 3 години - това беше голямо сътресение - янките с едната ръка дават с другата два пъти повече взимат - но има резултат контролират ситуацията и въвеждат демокрация в една консервативна държава и така се стига до парадокса военнизиран ислям - единствения в света и аз мисля че Турция дори е по-светска в много отношения от Албания и Сърбия да речем. Ако можехме и ние българите да имаме такава армия която да коригира гршките на политиците и със високата си обществена позиция да служеше за коректив - можеше да няма преход 18 години - но каква е равносметката между Турция и България - Турция е по-либерализирана и най-бързо развиващата се ориенталска икономика след Китай, тя има изключително добре работеща икономика за разлика от нас - т.е. много трябва за да кажем - как ще ги стигнем ние турците и отбелязвам че това са моите позиции изградени върху патриотичното ми мислене - за да искаш да успее страната ти, трябва да я сравняваш с тези страни които вървят напред. Понятията и ситуациите от среднощен експрес вече отминават в близкото минало на Турция.

Изображение

Правила на раздел "Мнения"
:cat: :albino: :cherry: :faroah: :cherry: :albino: :cat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2007, 19:25 
Легендарен флуудър

Мила написа:
Украйна :wink: (pora_e_priqtel)
Според мен е невъзможно да се върнат толкова назад - това означва просто да сложат пепел на 100 години изграждана държава.

Мдаа, в Унгария оранжевото се издъни.... То и в Украйна натам тръгва... :?
А ако обществото прецени, че тези 100 г. (те са почти 180!) е вървяло по грешен път, да не се ли поправи? :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Кризата в Турция
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 19:24 
От дъжд на вятър
Аватар

15 турски войници загинаха при нападение на ПКК срещу военен пост в Югоизточна Турция
Изображение

04.10.2008

Нападението било извършено снощи срещу военния пост Актютюн в района на град Шемдинли (окръг Хаккяри, граничещ с Ирак).

Освен 15-те убити турски войници, двама военнослужещи се смятат за изчезнали, съобщи говорителят на армията ген. Метин Гюрак.

При вчерашното нападение са били ранени и много войници, които са приети в болници в различни градове в Турция. Състоянието на шестима от пострадалите е тежко, информира телевизионният канал Си Ен Ен-Тюрк.

След нападението турски военни самолети, хеликоптери и артилерийски части са обстрелвали позиции на бунтовниците в Северен Ирак, посочва Гюрак.

Вчерашното нападение на кюрдските сепаратисти беше извършено, след като турската армия няколко пъти посочи, че бунтовниците от ПКК са ослабени в следствие на действията на турската армия.

Нападението изглежда беше най-смъртоносната атака на кюрдски бунтовници срещу турската армия през последните няколко месеца, отбелязва АП.

СИЛАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА Е В НЕГОВАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 19:29 
Proud and Noble Man
Аватар

Тома, ти ангажиран ли си със страна в този конфликт?

Аз лично съм за/против и двете. Турците са турци, а кюрдите са порочно, необразовано множество. Който и да бие, все едно. Важното е пуцанье да има. :twisted:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 19:39 
От дъжд на вятър
Аватар

Boromir написа:
Тома, ти ангажиран ли си със страна в този конфликт?:

Естествено, че съм ангажиран:

комунистите навсякъде подкрепят всяко революционно движение против съществуващия обществен и политически строй. (Маркс/Енгелс)

СИЛАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА Е В НЕГОВАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 19:41 
Легендарен флуудър

Много съм пристрастен в турско-кюрдския конфликт, признавам си! Как не може и двете страни напълно да загубят.... Ех,.... :blackeye:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 19:45 
Proud and Noble Man
Аватар

Нищо против тази светла идея за обединяване на всички революционни братя, ама ето ти една уловка от мен - възшествието на НСДАП започва с Бирения пуч У Мюнхен, който по съществото си е бунт срещу съществуващия обществен и политически строй на Ваймарската република. Ти подкрепяш ли го, така, принципно? :wink: :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща