|
Lacrimosa dies illa…
Удари черний заветен клавиш на рояла – неговий живот, со черни и бели клавиши изпълнен: черните – много, а бели – малцина. И спомни си Моцарт за дните предишни: детето чудо кога го зовяха, зовяха те захласнати, но не видяха от него колко рано детето си отиде...
Обърна се и от роял отдалечи се, бягайки от своя гений сякаш, излезе на верандата и морен погледна, както всякога – все тъй високо, за да зърне смутений взор луната, да го огрее пак светлината отразена на любов несподелена. Сети се той за дните си мажорни, когато хорски погледи весел го видяха. Но веч минорни мисли завладяха, туй що той нивга не изплака. Прошепна той, изстена: „Lacrimosa... На скръбните дни в безкрая, залутан търсех лъч надежда, стрък омая себе си да вдъхновя аз, и що намерих? Скръб в безкрая..."
В този миг злочестий гений разгневен во Моцарту си глас надигна: „Къде, ти, заблудений, дириш таз омая? Не, теб не ще огрее нито слънце, ни луната... Ти си затворник, раб на музиката, а не на повседневни блянове бездушни!”
Заглъхна вопъла на Моцарт во душата, пробуди се у него бунт метежен. „Млъкни, проклятие! Сломи у мене музиката последний звук и сетния човешки спомен. В живота си аз все далеко гледах, напред все взор стремеше се, и азе от всичко истинско се триж отрекох, за да получа във замяна най-тежка участ вековечна: човешка завист подир мене да пълзи, сред хората човек да не открия, ни кътче, де сърцето си да скрия...”
И спомени за детство старо пак тегнеха на Моцарт над душата...
„Дете аз бях. Но другите деца кога мечтаха, аз пишех, слушах, плачех над рояла. И някак бързо свърши мойто детство, настъпи рано време за раздяла. Вси радости тъй бързо избледняха... Развих безумен слух за участ зряла.
Музиката! – Тя, която ме понесе над грижите вседневни на тълпата, тя заедно с това отне ми безвъзвратно и погледа безгрижен на децата. Редяха се симфонии една след друга, но никоя от тях не отрази туй що сърце нерадно стенеше, зовеше – за него ноти тъй и не написах...
Прибра се в стаята си, Моцарт, пребледнял погледна изоставений роял и рече: „Гений мой, последен път аз, теб зова, та сетен стон да сътворя.” А гений тъмен, от душа прогонен прошепна тихо, някак си злокобно: „Ти мене ще зовеш, но аз не ще да чуя... Отивам си от теб, но ти помни: не аз на тоз плен те обрекох а ти ме сам от пепел сътвори.”
Отвърна се от мисли си твореца. Погледна през прозореца с надежда към луната. Но не откри я морен взор, залезе на смутений раб завинаги мечтата. И не изгря...
И морен, бледен, Волфганг упъти се с оборено чело към мрачни си покои...
На следващата сутрин из Виена разнесе се мълвата: „Композиторът отровен!” Но никой нивга тъй и не разбра: отрови го не Салиери, а луната...
Изоставен и от гений, и от нея, угасна той, проклинайки съдбата...
_________________ I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
|