Еуропа Универсалис не може да се мери по графика (па и по доста други неща) с Тотал Уор, факт. Дори тройката, дето уж е 3Д и не знам си какво. Сценариите бъкат от грешки, АИ-то не струва, симулираните събития са каша, системата за умирането на старите лидери и пръкването на нови е твърде базирана на случая, мисиите са или скучни и еднообразни, или невъзможни, и всичко зависи твърде много от търговията, която е кажи-речи едничкият източник на суха пара. Рекламираната по-горе "репутация" е неуместна шега - смъртен враг може да бъде подкупен до пръв приятел без всякакви усилия при наличие на злато и дипломати за уреждане на женитби. И двете ги има по много, освен ако играчът не е пълен бот.
Грозна, бъгава и скучновата игра, но адски зарибяваща. Възможността да започна с останките на Византия през 1399 и до 1650 да се простра от Исфахан до Рейн, като наред с това наложа НЕМА ТАКЪВ геноцид над ислямската паплач... Еми наслада е, като кликна на коя да е провинция в Близкия изток и всички да са насилствено покръстени православни християни, а по-бунтовните окръзи са така изклани, че пращам гръцки колонисти да ги заселват. И една бира - мда, наслада. Не че на католиците им се разминава, разбира се. Особено на венецианците. Тия гадове са по-проклети и от турците. Е, и те са православни накрая. Тези 20-30%, които са оцелели, така де.
Друг майтап е да се цъка с Палатината през голямата война - поемете тоя демидж, Хабсбурски сатрапи, ааааа!
Баш-нърдовете пробват ВСЯКА (от 200-300 избираеми) държава. Аз досега съм играл с около 40.

Изобщо играта е огромна. А ако стартираме през ГГО или по-рано, откриването на Новия свят и основаването на търговски постове и колонии е наистина неистов кеф, особено предвид свирепата конкуренция от Англия, Франция, Испания и прочее. Абе... попиляното време с тая игра не е било напълно загубено. Изживяването на мечти за унищожението на исляма, па дори и на игра, пълна с бъгове и еднообразие... ееех.
Ся, цялата тая тирада важи най-вече за ЕУ2. Тройката изглежда като грамаден скок напред и не съм я играл толкоз усилено, но все пак повечето от старите минуси си ги има. Но пък бързо й свикнах поради тая причина.