Borisg написа:
Хубаво правиш евала на пари, които са накарали хората да се молят и да се чувстват по-добре.
Явно на мен нещо не ми е наред, че не мога да направя евала на пари, отишли за църква, само за да може хората, предимно пенсионери, да се молят в нея и да се чувстват по-добре, при положение, че е могло да идат тези пари за някое осакатено дете, примерно, което има нужда не само да се чувства добре, а да се чувства дете.
Правиш ли по същия начин евала на издателите на The Secret (тази тъпа книга буквално се превърна в религия), чиито читатели-зомбита не спират да дават интервюта, колко по-добре се чувстват откакто са я прочели?
Пенсионерите (според теб) имат същото право да се чувстват добре. Не съм сигурен от каква морална гледна точка можеш да даваш предпоставки за сравнение. Може да бъдеш недоволен, когато мутра си купи десетия джип. Но не можеш да бъдеш недоволен, когато един човек е дал за да се чувстват други хора добре. Постъпката му не вреди на обществения ред и не подкопава морала на обществото. Нямаш предпоставки за недоволство. Но все пак, ако решиш, че такава сума би дошла добре за едно сакато момиченце, то ти си свободен всеки ден да стоиш пред болницата и да събираш от гражданите дарения за това момиченце или да дадеш от собствените си средства. Тогава обаче ще се намерят хора, които ще кажат "Е, защо на това момиченце, като тука има една жена, която има по-голяма нужда". Но те няма да бъдат прави, защото ти ще си направил нещо добро. Когато те са преценили, че има по-важно, ще сторят като теб, но ще дарят парите на съответната жена и т.н. и т.н.
Да, правя им "евала", ако хората наистина се чувстват добре, когато са я прочели. Не виждам нищо лошо в това. А иначе аз не съм я чел и не мога да коментирам глупава ли е или не. И се надявам да осъзнаваш, че цървката като институция не може да се сравнява с една книга от онзи ден.