Temporary написа:
Lord de Sword написа:
... и катана...

Ама ти сериозно ли? Истински японски меч?!? Тези неща не са ли нещо от сорта на 10 000$?
Иначе и аз уважавам хладните оръжия - не че се интересувам или ги колекционирам, но ме радват. Особено японските мечове - екстра лекички и екстра смъртоносни
И рапирата много ме радва. Наподобява горното, заради това и смятам да се запиша на фехтовка, макар че там ще се тренира със шпаги (ако въобще има оръжия

).
хммм, да започвам да ти отговарям подред на номерата на абзаците;)
1. катаната няма нищо общо с мечовете, това че куцо, кьораво, сакато, зъбато, плешиво, с лумбаго и т.н. нарича, всяко нещо по-дълго от нож "меч" не означава, че и катаната е такова
по принцип с изкл. малки изключение мечовете в основния си вид са прави и двуостри, докато катаната е остра само от едната страна и леко закривена (среща се и двуостра, но тя е отскоро направена - съвременен модел, така да се каже)
такам, колкото до цената - ами струва много повече, ако е правена по оргиналната технология със слоевете и пр. (съвременните технологии са неприложими в този случай). Моята е правена от бг майстор по модел на катана (макар, че тсуба-та е като на нинджа-то, ама това се коригира;))
2. катаната действително е екстра лека и екстра смъртоносна, но много правилно не обощи за кого

защото в неопитни ръце е повероятно да се самолинчуваш, отколкото да повредиш противника;)
(кой ме би по главата да тренирам с две едновременно, добре че тренирам предимно с дъвени;))
иначе катаната е призната за най-доброто от хладните оръжия, защото е много остра, сравнително елстична, трудно се чупи и едновременно с това - свръх лека
другия бонус, който ан мен лично най-много ми допада е факта, че е направена да се ползва едновременно и с една и с две ръце, което неимоверно подобрява баланса и й дава максимален брой разнообразни удари и техники;)
3. във фехтовката не се ползва само шпага, а и рапира, и сабя (или поне, когато исках да кандидатствам фехтовка из НСА имаха само тези три оръжия:()
така че на практика зависи си от треньора ти..
колкото до рапирата - мне ги обичам много, не ме кефът особено (понякога ги бъркам с шпага, защото са сходни), но все си мисля, че рапирата беше с осмоъгълно (най-често) острие, което на практика я прави игла за плетене, само че малко по-дълга и малко по-остра( и може само да намушква), но тя е и оръжието на майсторите - срещу майстор фехтовач с рапира, имаш само два шанса - или и ти си с рапира или имаш много бърз рефлекс, защото мушкащите удари са най-коварни;)