Дата и час: 19 Яну 2026, 18:33

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 111 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Интелигентността на българина - мит или реалност
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2006, 22:47 
Вазов
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Днес чух за проучване, направено от английски професор, относно интелигентността на европейците. Според него българите попадат на 20 място, като след нас са единствено сърбите и турците. :x Какво мислите за това? От малки слушаме колко умни са българите - какви са вашите наблюдения. В действителност болшинството от познатите ви на какво интелектуално ниво са? И това не са две крайности - сами да се смятаме за невероятно интелигентни, а отвън - за ... Надявам се дискусията да бъде интересна и ползотворна за всички! :)

No more turning away?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2006, 23:05 
Легендарен флуудър

Мит е разбира се!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2006, 23:05 
Гурбангули Бердимухамедов
Аватар

Благодарил (а): 313 пъти.
Ъ а стига бе - тва проучване сигурно са го правили гърци или албанци

смея да твърдя, че повечето ми познати са доста над средното ниво на интелигентност за страната а и не само

И какво - простите английски селяци са по-умни от нас така ли?

хора, подбирайте си по-добре четивата :wink:

Изображение

Правила на раздел "Мнения"
:cat: :albino: :cherry: :faroah: :cherry: :albino: :cat:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2006, 23:20 
Драскач
Аватар

Хмм интересен въпрос.. Аз също съм слушала, че българското образование е на много високо ниво и че българите въобще са изключително умни и можещи хора.. Но като се замисля реално в момента умните и образованите хора намаляват все повече и повече.. Днес на лекци казаха нещо от сорта, че само 30 и няколко процента от българите завършват средно образование, също така казаха че от 7 милионното и нещо население на България, от които 3,5 млн са заети - 250 000 души са онкоболни, 250 000 са кардиоболни, 400 000 с диабетици, 350 000 ( :shock: ) психично болни и 2 000 000 души са с високо кръвно! И не, не съм сложила повече нули никъде и повтарям това са само от 3,5 милиона работещи.. Сигурно се чудите защо отчитам тези статистики?.. Ами тези данни сами говорят , че обществото ни е болно.. че то страда и физически и морално и най-вече икономически и т.н. Това е така заради (съжалявам за клишето) болезнения продължил 15 години преход.. Преход, който се отразява дори на основната клетка на обществото - семейството, което все по-често е нестабилно и неспособно да осигури способно поколение със стабилна ценностна система, принципи, цели в живота, ако щете.. Като че ли нещата са се пообъркали напоследък.. Едва ли има нужда да давам примери.. (е ако някой иска може и дам..)
Та основната ми мисъл е , че в момента едва ли е най-добрия момент да отчитаме колко са интелигентни българите и до колко не. Въпреки това според мен намалява количеството на интелигентните българи (да не забравяме и темповете, с които намалява етническото българско население и темповете, с които се увеличават малцинствата, които са мнооого по-ниско образовани (визирам най-вече циганите..) ) , но не и качеството.. Т.е. макар да се увеличава броя на неграмотните от време на време пак се появява някой Веселин Топалов или пък група българскии младежи спечелили първо място ня международна олимпиада по математика.. Е да, друго щеше , ако това се случваше по-често, но все пак и това е нещо като имаме предвид нестабилното положение, в което се намира обществото ни..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2006, 23:22 
Легендарен флуудър

Еми не ми е ясно в какви среди се движиш ,обаче ще ти кажа ,че повечето българи не знаят от коя страна се рита топката дет се вика.Айде моля ви се стига с тази пословична интеУигентност.То интелигентните българи са по чужбина...Какво ще правят тук?Тук остнаха такива дето си мислят ,че ще учат "висшо" и ще сполучат , такива дето са сполучили и ги виждаме по Витошка и елитните кръчми и такива дето бачкат за по 300-400лв. и се чудят коя дупка да запълнят с тях.И това щото сме умни-измислили сме компютъра,киселото мляко,домашната парцуца,топлата вода...Хайде кажете ми с какво е умен българина-с това ,че разбира от всичко-от политика до футбол?Или с това ,че може да си смени крушката или маслото в колата?
Къде са тези прословути български компютърни специалисти?Колко програми или игри са кракнати от българи?Верният отговор е...бе демек "0".Колко българи работят в Майкрософт,Интел,АМД,Нвидия,АТИ.И колко от други народности?А тукашните 'ора дет бачкат по РС фирмите в 95% от случайте са...все едно хванати от гората.Това беше да не скочи сега някой да ми привежда примери колко сме дОбри в ИТ технологиите.
Българина е голям на думи ,като седне на чашка всичко знае и света е негов ,обаче като изтрезнее на сутринта не може кенефа да си оправи...
Писна ми от разни смешни твърдения ,че сме 2ри след еврейте по интелект. :x
А младото поколение...то пък пращи,свети от акъл.Като се качат групичка ученици/чки в тролея(трамвая/автобуса/метрото) слагам слънчевите цайси да не ме заслепят. :twisted: .То като се започнат едни разговори ,едни обсъждания за житието и битието,едни рецензии на творчеството на класици като Мишо Шамара,Ъпсурд,50те стишки...един богат речник от който проличава че тези "крехки същества" не пропускат да посетят библиотеките поне 1път дневно и Нет-а го изполват САМО с научно-образователни цели(абе те вярно го ползват с обарзаователни цели,ама по биология. :) )
Абе IQто ние е към 250-300поне ама без 1 нула :twisted:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2006, 23:48 
Драскач
Аватар

мъшруум мн истина има в тва, което каза, за съжаление.. Нз и най-кофтито е, че тендецията е именно да става все по-зле.. Не искам сега да издигам лозунги от типа: Бъдещето зависи от нас младите хора и т.н., но все пак нека се замислим.. С какво бихме могли да раздвижим малко нещата, да излезем от омагьосания кръг.. След като влезем в ЕС положението мн ще се влоши ( за около 5-10 год.) и фалитите и безработицата ще се увеличат, а в същото време още от сега има огромен недостиг на добре образована и квалифицирана работна ръка.. Ще има огромна разлика между стандарта на живот на тези, които са вложили в образование (е най-вече икономическо, но не само разбира се) и са успели да се интегрират въпреки резките промени и тези, които не са.. Да не забравяме, че вече ще има свободно движение на работна ръка и малкото добре осигурени работни места могат да бъдат отмъкнати от хора от ЕС..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Интелигентността на българина - мит или реалност
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2006, 23:50 
Легендарен флуудър
Аватар

Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
coup написа:
Днес чух за проучване, направено от английски професор, относно интелигентността на европейците. Според него българите попадат на 20 място, като след нас са единствено сърбите и турците. :x Какво мислите за това? От малки слушаме колко умни са българите - какви са вашите наблюдения. В действителност болшинството от познатите ви на какво интелектуално ниво са? И това не са две крайности - сами да се смятаме за невероятно интелигентни, а отвън - за ... Надявам се дискусията да бъде интересна и ползотворна за всички! :)

И аз го слушах, пълни глупости. Изследването е на ирландци (тай "всеизвестна" с интелигентността си нация) и тия тъпаци твърдяха, че според тяхното проучване южните нации са по-глупави от северните, които имали по-голям мозък и били по-умни. В тай връзка по техните гениални изследвания излязло, че германците са най-интелигентните в Европа. Просто се смахнах как учени могат да твърдят такива очевидни и доказани вече глупости - че интелигентността зависи от размера на мозъка. А и куп съществуващи вече изследвания доказват, че южните нации са по-интелигентни, предприемчиви и изобретателни, че неслучайно първите цивилизации се зараждат в по-голяма близост до Екватора. А германците да са най-интелигентните в Европа - моля ви, това пък вече... Иначе не твърдя, че ние сме най-умните, имаме си доста необразовани хора, най-малкото, но да сме последни и то след германците... Най-малкото е невъзможно да се прави статистика на цяла нация - държавите се различават и по брой на населението, и по етнически състав, естествено че всяка страна има по-умни и по-"неумни" хора, но ако нас ни оценяват по циганите, а германците по турците и преселниците, бих казала че такова проучване е смешно...
Всеки човек се различава, аз имам самочувствие не защото нацията ми се води еди каква си, а защото аз съм си аз и знам колко струвам, това е...

Щастливо безработна!!!

Последна промяна nrggirl на 27 Мар 2006, 23:52, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2006, 23:51 
Легендарен флуудър
Аватар

Преди доста време си купих една история на Балканите от 14 до 20
век.Написана е от някой си Жорж Кастелан.Както вече разбрахте това
човече е французин.Такам...толкова много съжалявам, че си купих
тази книга.За всички балкански народи, освен за българския
естествено, говореше така, сякаш са голяма работа.Нас направо ни
навря в кучи гъз.Той, чиято страна от един век насам няма спечелена
война, той, чиято страна е мачкана постоянно и няма сили да се
изправи срещу кой да е противник!!!Явно мръсното копеле не може да
забрави, че малобройната българска армия избива 100 000 французи
и англичани в ПСВ.

Чудите се какво общо има това с темата ли?Ами има общо и това е
негативното отношение на западните страни към нас.Те никога не биха
написали, че българите са по-умни от французите, германците или
англичаните.

До преди 16 години България беше втора по качество на образованието
след Източна Германия.До преди 16 години България беше стопанска
сила, защото беше втора по брой овце на глава от населението след
АВСТРАЛИЯ!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2006, 23:54 
Легендарен флуудър
Аватар

Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Паган написа:
Чудите се какво общо има това с темата ли?Ами има общо и това е
негативното отношение на западните страни към нас.Те никога не биха
написали, че българите са по-умни от французите, германците или
англичаните.

Много ясно, който прави изследването, винаги може да го нагоди по личното си мнение. Който плаща, той поръчва музиката... Най-малкото толкова категорични изказвания са нелепи...

Щастливо безработна!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2006, 00:02 
Легендарен флуудър

Много ясно ,че във всяка нация има умни и не чак толкова умни(да не кажа тъпагьоси) хора.Също така е ясно ,че никой англичанин няма да каже"видите ли ние сме глупави с IQ като температурата в едностайна пенсионерска панелка през зимата в Люлин,а българите с техния АйКю топят волфрама"... :wink: Обаче да се каже ,че сме някви гениичета...Ми не сме :!: Образователната ни система за която стана дума по -горе е толкова зле(и отива към по-зле),че не може да се опише,докато положението в държавата и пазара на труда кара хората сериозно да се замислят искат ли да загубят 4тири(или пвече)години от живота си зад стените на някой ВУЗ за да могат после пак да продават гащи на женския пазар,ама тоя път вече да си гледкат дипломата на стената като се приберат вечер.Е хайде сега ми кажете къде го стимула да си "лъксаш" интелекта и да се бараш по ...коафициента :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2006, 00:03 
Драскач
Аватар

Е то , че са пресилени тези изследвания е ясно.. Но защо пък тва, което казват да не е повод да се огледаме какво не е наред и какво би могло да бъде по-добре, вместо да почнем да оплюваме другите нации и народи?? Те каквито проблеми си имат си е тяхна работа, но също и стандарта на живот на запад си е тяхна заслуга....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2006, 00:05 
Легендарен флуудър

gitty написа:
но също и стандарта на живот на запад си е тяхна заслуга....
именно!А ние понеже пращим като 20годишен ВЕФ от акъл си е наша заслугата за положението в което сме :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2006, 00:12 
Драскач
Аватар

mushroomhead написа:
Образователната ни система за която стана дума по -горе е толкова зле(и отива към по-зле),че не може да се опише

Именно! Oт това, което е било едно време почти нищо не е останало.. Критериите, ако сте забелязали са си все още доста високи в училищата ( предвид количеството на учебние материал ) , но нивото..... Начина на преподаване ( вследствие от мизерната РЗ на учителите) и броя часове, за които трябва да се изучи всичко.. (пак поради икономически причини разбира се...) Абе въобще мн е зле положението.. А въобще да не говорим за желанието на поколенията след нас да се образоват.. Чакай малко че тва звучи смотано.. Кой ще иска да се образова, като може да гледа ММ и Биг бротхер по цял ден?? Или пък да изучи сексуалността си (на практика разбира се :lol: ) .. както каза мъшруум бтв

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2006, 00:15 
Легендарен флуудър

Ааа как забравих ББ и сега Вип брадър-а.Глейте само какви са ни "много важните персони" на майка България.Акъл се лее ...направо не пускам ТВто на този канал ,че наводнявам съседите от долу :!: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2006, 00:18 
Легендарен флуудър
Аватар

gitty написа:
Но защо пък тва, което казват да не е повод да се огледаме какво не е наред

До сега толкова неща се случиха и продължават да се случват и
никой не се надигна, та някакво тъпо изследване ли ще ни събуди?!!!
И знаеш ли защо?Пред телевизора всеки ще каже:"Трябва да се
направинещо по въпроса!"; "Българите трябва да се противопоставим
на това,което става в нашата страна!" и т.н. Но само след 2 минути
тези, които саказали това нещо ще захъркат в 20-годишното си
скърцащо легло.На другия ден ще отворят полу-празния си хладилник
и ще заминат за работа, където ще бачкат цял ден за тоя дето духа и
само ще се тюхкат.Една държава си личи, че е демократична по това,
че хората излизат поулиците, за да си кажат мнението.Актуален
пример е Франция.Но в подкрепа на студентиде излязоха и още
хора.А тук какво?!Всеки с проблемите си.Опитва се да ги реши сам, а
за проблемите на другия казва:"Не е моя работа."Еми не стават така
нещата.

Аз - По-груб и по-брутален от преди!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 111 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща